Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Porazte jojo efekt! Inspirujte se naším třídenním programem

Pokud jste zrovna dokončila dietu a máte strach z jojo efektu, přejděte na zdravý životný styl a lehký způsob stravování.
10. června 2009 | 10:05

Zhubla jste s nejvyšším úsilím a za pár týdnů byla vaše váha zpátky? Jojo efekt je zrádný, ale s trochou disciplíny a našimi radami si svou váhu jistě udržíte.

Inspirace pro všechny, které chtějí jíst a vařit nízkokaloricky, ale nevědí, jak na to.

Název jojo efekt vznikl podle názvu oblíbené dětské hračky – kolečko na provázku klesá a stoupá – stejně jako hmotnost lidí, kteří hubnou nesprávným způsobem. Všeobecně platí, že problémem není ani tak zhubnout, ale udržet si hmotnost. Pokud jste zrovna dokončila dietu a máte strach z jojo efektu, přejděte na zdravý životný styl a lehký způsob stravování.

Kdy hrozí jojo?

Jojo efekt je zákonitý stav, který nastává v případě, že hubnete krátkodobě a opakovaně. Nejvíc ohrožuje ty, kteří hubnou zbytečně rychle a čas hladu střídá čas přejídání. Během diety tedy hubnete a pak rychle přibíráte. Časem vám ale váš organismus na takové triky neskočí. Během diety začne pracovat úsporný metabolismus a tak mu to zůstane ještě několik týdnů poté. Výkyvy ručičky na vaší váze jsou tedy mnohem menší, ale celková hmotnost je nesrovnatelně vyšší. Mnoho lidí pak zjistí, že i když jedí velmi málo, jejich váha se prakticky nehýbá, a říkají, že „přibírají ze vzduchu“.

Celozrnou bagetu natřete lžičkou rostlinného másla, obložte listem zelného salátu a plátkem nízkotučného sýra a plátkem krůtí šunky.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Účinná strategie

- Nehubněte krátkodobě – jakýkoli pokus rychle zhubnout v krátkém čase, po němž bude následovat stravování bez omezení, skončí nárůstem vaší hmotnosti.

- Hubněte tak, že postupně změníte svůj nesprávný životní styl na takový, který nevede k obezitě. Nepotřebujete žádné léky na hubnutí, stačí jen rozum a disciplína. Musíte jíst pravidelně, aby se vám nezpomalil metabolismus.

- Věnujte se pohybu! Začleňte pravidelné sportování do svého běžného programu. Bez toho si hmotnost neudržíte.

PRVNÍ DEN

SNÍDANĚ

Krajíc chleba natřete lžičkou rostlinného másla, obložte listem zelného salátu a plátkem nízkotučného sýra a plátkem krůtí šunky.

OBĚD

Pestré špagety
Smíchejte 1 lžičku mletých vlašských nebo piniových ořechů, trochu nasekané bazalky, špetku soli, lisovaný stroužek česneku, rostlinný olej a lžíci strouhaného sýra. Přidejte lžíci vody z těstovin a smíchejte se 75 g uvařených bezvaječných těstovin. Doplňte salátem připraveným z nakrájených rajčat a jarní cibulky, přelitým nálevem ze lžičky oleje, octa, špetky soli, pepře a špetky cukru.

Pestré špagety
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

VEČEŘE

Salát s krůtím masem
Smíchejte 1 lžičku oleje, octa, trochu soli, mix koření podle chuti a v této směsi marinujte 50 g krůtích prs. Na talíř rozložte listový salát, 6 rajčat nakrájených na čtvrtky, hrst sójových výhonků a petrželovou nať. Maso dozlatova opečte na lžičce oleje. Ze lžičky octa, lžičky oleje, dvou lžic zeleninového vývaru, lisovaného stroužku česneku, soli a pepře si připravte nálev. Maso nakrájejte na plátky, přidejte k salátu a zalijte nálevem.

DRUHÝ DEN

SNÍDANĚ

Smíchejte 150 g nízkotučného bílého jogurtu, 100 g nastrouhaného jablka, tři lžíce ovesných vloček. Nechte chvilku odstát, aby vločky změkly.

OBĚD

Rybí filé s těstovinami
Na přípravu omáčky nastrouhejte najemno půl cibule, smíchejte se lžičkou nasekaného kopru, lžičkou nasekané pažitky, přidejte trochu oleje, špetku soli a pepř. Nadrobno nakrájejte 50 g filé a posypejte ho nakrájenou pažitkou, přidejte půl lžičky hořčice, vaječný bílek, namočený a rozmělněný krajíc celozrnného chleba, trochu soli, pepře. Smíchejte a směs nechte 30 minut v chladu. V osolené vodě uvařte 25 g bezvaječných těstovin, přidejte k nim 40 g sterilované kukuřice, 50 g sterilovaného hrášku a na nudle nakrájenou červenou papriku. Zalijte nálevem ze lžíce citronové šťávy, oleje, špetky cukru. Z rybí hmoty vytvarujte dva až tři válečky, obalte ve strouhance a opečte na troše oleje. Podávejte s cibulovo-bylinkovou omáčkou a zeleninovým salátem.

Italská polévka
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

VEČEŘE

Italská polévka
Středně velkou bramboru, půl cukety, cibuli, malou mrkev a půl celeru nakrájejte a krátce poduste. Přidejte 250 ml vody a čtvrt kostky zeleninového bujónu. Přiklopte pokličkou, nechte přejít varem a pět minut vařte. Potom přidejte lžíci tenkých bezvaječných těstovin, nakrájené rajče bez slupky, opepřete a posypejte lžící strouhaného sýra. Podávejte s krajícem celozrnného chleba.

TŘETÍ DEN

SNÍDANĚ

V misce smíchejte 50 g nízkotučného měkkého sýra s rozmačkaným rajčetem bez slupky a ochuťte mletým černým pepřem a špetkou soli. Natřete na krajíc celozrnného chleba a ozdobte plátky papriky.

K snídani si na chléb natřete nízkotučný sýr smíchaný s rozmačkaným rajčetem.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

OBĚD

Bramborový hrnec
Malou cibuli nakrájejte na kolečka a duste na lžičce oleje. Přidejte 100 g brambor nakrájených na malé kostky a půl pokrájené papriky, zalijte 500 ml vody, osolte, opepřete, přidejte lžičku majoránky a mletou červenou papriku a nechte 25 minut vařit. Potom do polévky přidejte nakrájený dietní párek a zjemněte lžící kysané smetany. Nakonec posypejte bylinkami dle chuti.

VEČEŘE

Plněná cuketa
Malou cuketu vydlabejte, vnitřek spolu se dvěma oloupanými a nakrájenými rajčaty krátce poduste s rozkrájenou cibulkou na lžičce oleje. Přidejte nadrobno nakrájené tři černé olivy, lžíci nastrouhaného sýra, osolte a okořeňte. Cuketu naplňte směsí a asi 30 minut pečte v předehřáté troubě.

Pokud jste zrovna dokončila dietu a máte strach z jojo efektu, přejděte na zdravý životný styl a lehký způsob stravování.
Autor: Dušan Křístek

Autor: připravily: nm, oli, lena