Váha půjde postupně dolů a udržíte ji jen tehdy, když se budete správně a vyváženě stravovat. Odbornice na výživu Hana Čechová pro vaši inspiraci připravila možný jídelníček na čtyři týdny.
Už žádný pocit vlčího hladu!
PaedDr. Hana Čechová, odbornice na výživu a zdravý životní styl, cvičitelka a lektorka, zakladatelka společnosti Cesta ke zdraví. (www.cestakezdravi.cz)
Všechny potraviny použité v tomto jídelníčku jsou snadno dostupné a při dobré vůli se obdobným způsobem může stravovat celá rodina. Osobně nejsem zastáncem všemožných speciálních diet a ze své praxe mohu potvrdit jen jedno: Při obdobném způsobu stravování budete nadbytečné kilogramy redukovat postupně, plynule, bezpečně a trvale. Vaše tělo se naučí potravu zpracovat, vzít si z ní co potřebuje. Vyvarujete se pocitům vlčího hladu a jo-jo efektu. Dovolím si tvrdit, že to vám žádná "speciální" dieta nezaručí.
Ke snídani pijte ovocné a bylinné čaje, černý čaj, kávu. Ke svačinám si dejte ovoce. Je dostupné, nemusí se připravovat, obsahuje vitaminy, minerály, tekutiny, vlákninu. Veškeré pokrmy jsou připravovány bez nebo s minimálním použitím tuku, polévky bez jíšek. Dodržujte pitný režim!
Ač se to zdá neuvěřitelné, průměrný denní energetický příjem je kolem 5000 kJ, přičemž tělu dodáte všechny potřebné živiny a látky. První týden, než si zvyknete, je příjem energie vyšší, pak postupně snižujeme, kombinujeme, zařadila jsem i odlehčovací den. Tak jak to v životě bývá.
Jedná se o příklad jídelníčku. Každý jsme jiný, každý budeme reagovat a tím i hubnout jinak. Nemusím snad zdůrazňovat, že redukční režim je potřeba doplnit pravidelným pohybem.
Každý den na našich stránkách najdete jídelníček na druhý den.
Dnes vám přinášíme jídelníček na sobotu a neděli.
1. DEN
SNÍDANĚ
šlehaný tvaroh bez tuku s pažitkou 50 g, rajče 50 g, kapie 50 g, tmavý chléb nebo dalamánek 40 g
SVAČINA
jablko 100 g
OBĚD
polévka květáková (běžná porce 2,5 dl), drůbeží šunka 100 g zapečená se sýrem 20 g, bramborová kaše bez tuku 150 g, zeleninová obloha 50 g, hlávkový salát 200 g
SVAČINA
broskev 100 g
VEČEŘE
zapečené těstoviny (porce cca 250 g), 30% strouhaný sýr 20 g, kečup, mrkvový salát 200 g
CELKEM cca 5659 kJ
2. DEN
SNÍDANĚ
1 ks vejce vařené natvrdo, 30% tavený sýr 20 g, rajče 50 g, salátová okurka 50 g, tmavý chléb nebo dalamánek 40 g
SVAČINA
hruška 100 g
OBĚD
polévka zeleninová (běžná porce 2,5 dl), kuře pečené 200 g, vařené brambory 100 g, míchaný zeleninový salát 200 g
SVAČINA
kiwi 100 g
VEČEŘE
zeleninové rizoto (porce cca 200 g), 30% strouhaný sýr 20 g, salát z čínského zelí 200 g s jogurtovou zálivkou