Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zhubnout lze i bez diety

Teď Lenka váží 83 kilo a ráda by ještě tak 5-6 kilogramů zhubla.
24. listopadu 2008 | 10:08

Lenka Doleželová (27) nikdy nedržela dietu. Když potřebovala shodit pár kilogramů, našla si vlastní metodu. A úspěšnou!

Když potkáte Lenku, jejíž postava se tyčí do výšky 180 centimetrů, ani vás nenapadne, že tato štíhlá žena měla problémy s nadváhou. A když se dozvíte, že váží 83 kilogramů, vykulíte oči údivem. "Co? Kde by to vzala?" pomyslíte si při pohledu na její útlou postavu. No, někdo má prostě silnější kosti než ostatní.

Lenka v době, kdy vážila 96 kg.
Autor: archiv čtenářky

Konec se sportem, začátek s nadváhou
Jako sportovkyně neměla Lenka se svou váhou problémy. Hrála závodně volejbal, mohla spořádat všechno, co chtěla, a postavu jí mohli všichni závidět. Až… …dokud nepověsila odbíjenou na hřebík a vrhla se do práce. Bohužel to bylo sedavé zaměstnání.
"Přes den jsem měla oběd ve fast foodu a jinak jsem většinou hladověla. Večer jsem pak doma vybílila ledničku," popisuje své stravovací zvyklosti manažerka nadnárodní firmy.
Až po pěti letech si koupila váhu. Myslela si, že přibrala jenom asi tak pět kilogramů, ale zhrozila se, když zjistila, že má víc o celých dvacet kilo. "Můj muž si také myslel, že omdlí, a to byl ten motiv!" popisuje okamžik, kdy se rozhodla začít hubnout.

Kilojouly nepočítám
Na internetu si našla odborné články (www.istob.cz), pořídila si knihu se zdravějšími recepty, ze které se dozvěděla, jak nahradit tučné potraviny méně tučnými, a pustila se do hubnutí. Ale žádné počítání kilojoulů!
"Prostě jsem si řekla, že budu jíst pětkrát za den a budu si hlídat, co jím, kdy to jím a jestli to sním celé," popisuje svou metodu. Pitný režim neměnila, je zvyklá vypít za den 2–3 litry neslazené vody a čaje. Džus nebo light limonády si dává jen výjimečně. A po týdnu přidala ještě pohyb. Začala znovu hrát volejbal, 2x až 3x týdně chodí plavat nebo na aerobik.
"Když jsem se viděla v těch zrcadlech v tělocvičně, která zvětšují, byl to pro mě další důvod zhubnout. Ten pohled byl strašný!" usmívá se dnes.

Autor: Alena Zvěřinová

Krize je třeba překonávat
První dva týdny sice váha moc neklesala, ale po pěti měsících se Lenka dokázala zbavit třinácti kilogramů.
"Chtěla bych dát dolů ještě asi tak pět šest kilo," říká. Na dosažení cílové váhy si nedala žádný termín. Dobře ví, že tělo je pěkný zrádce – dokáže vystavit hubnoucího těžké zkoušce. Po třech měsících hubnutí se totiž úbytek kilogramů z neznámých příčin zastavil. "Ptala jsem se sama sebe, co dělám špatně. Vždyť jsem vařila stejně, cvičila stejně, ale hubnutí se na měsíc zastavilo. Teprve pak začala jít váha znovu dolů," popisuje Lenka nejtěžší zkoušku na své cestě za vysněnou postavou.

MOJE FINTY:

* Jídla nesmažím, ale peču. Namísto oleje používám máslo.

* Přílohy jsem nahradila z větší části zeleninou.

* Nenechám se přemoct hladem. Pořád něco žvýkám – stačí kousek ovoce nebo zeleniny.

* Klidně si dám něco sladkého, ale vždycky toho sním jen půlku.

Autor: Alena Zvěřinová

MOJE DIETA

Snídaně: celozrnné pečivo namazané máslem nebo sýrem s plátky rajčat, šálek ovocného čaje nebo džus

Přesnídávka: ovoce a jogurt s živými kulturami nebo i něco sladkého – domácí koláč nebo kousek buchty

Oběd: kuřecí maso, pečené na bylinkách, s kuskusem a zeleninovým salátem nebo pečená ryba na másle s vařeným bramborem

Svačina: celozrnné pečivo se sýrem cottage, zelenina

Večeře: rajčata s mozzarellou a bazalkovým pestem nebo míchaný zeleninový salát s balkánským sýrem

Večeře II: (pokud je potřeba): zelenina nebo bílý jogurt

Autor: Alena Zvěřinová