Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nastartujte si metabolismus

Soustřeďte se na celkovou skladbu jídla.
29. října 2008 | 09:55

Látkovou výměnu není možné úplně změnit, ale můžeme podniknout pár kroků k jejímu uspíšení. Přinášíme vám pár rad, jak můžete svůj metabolismus "nakopnout"!

Každý člověk má jiný metabolismus. Proto je možné, že některé štíhlé ženy hodně jí, a na jejich hmotnosti se to nepodepíše. Někdo jiný zase přibere i "z pohledu do masny". Jde to ale změnit.

Snídaně je základ, ale i tak ji mnohé z nás vynechávají. Snídaně je důležitá právě kvůli nastartování metabolismu, proto si ji pravidelně dopřejte. Jestliže ji nestihnete, udělejte si ji později, nejlépe do tří hodin po probuzení.

Mléčné výrobky obsahují vápník, který podporuje schopnost organismu spalovat tuky. Ledničku zásobte bílými jogurty a nízkoučnými sýry. Mléko však ve větším množství způsobuje dospělým problém s trávením laktózy.

Jezte často a pravidelně
, ideální je několik menších porcí rozdělených během celého dne. Čím častěji jíte, tím rychleji se váš metabolismus naučí pracovat, protože tělo potřebuje energii na trávení jídla. Jíst častěji ale neznamená, že si pětkrát denně naservírujete segedínský guláš. Vyberte si lehce stravitelné a nízkoenergetické potraviny a dostatek ovoce a zeleniny.

Komu nesycená voda nechutná, může ji dochutit mátou, citronovu šťávou, meduňkou a podobně.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Pijte hodně vody! Dostatem tekutin je nutný nejen kvůli hubnutí, ale i kvůli správnému chodu celého organismu. Nejvhodnější je čistá voda, neslazené ovoce a bylinkové čaje, zeleninové a ovocné šťávy.

Bílkoviny tvoří důležitou součást jídelníčku, ale jsou hůře stravitelné, takže metabolismus má víc práce s jejich spalováním. Bílkoviny by měly tvořit až 30 procent celkového energetického příjmu. Najdete je v kuřecím mase, rybách, ve zvěřině, v šunce a nízkotučných sýrech, v luštěninách, sóje a podobně.

Pohybujte se, ale rozumně! Nejspolehlivějším způsobem, jak si rozhodit metabolismus, jsou paradoxně přehnané dávky pohybu. Ty totiž nutí tělo energii ukládat, a ne spalovat. Sport je při hubnutí důležitý, ale nevyplatí se přehánět to s ním.

Důležitý spánek!
Během spánku se celé tělo může zregenerovat, tak mu dopřejte aspoň 6 hodin. Spíte-li méně, tělo si vytváří větší množství inzulínu a ukládá tuky. Nemluvě o tom, že ten, kdo míň spí, mívá větší hlad.

Autor: Katarina Podolinská, vin