Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dietolog odpovídal na vaše nejčastější dotazy + jídelníček na dnešek

Aby dieta fungovala, je potřeba upravit poměr základních látek. Ale zeleninou nikdy nic nezkazíte.
21. ledna 2009 | 05:02

V pondělí dorazil do redakce Blesku odborník na výživu doktor Martin Staněk. Na internetovém chatu (www.blesk.cz) skoro nestačil odpovídat na nekonečnou záplavu vašich dotazů. Ty nejzajímavější si dnes přečtěte.

"Čtenáři se nejvíce ptali na úpravu jídelníčku. Dnes už snad každý pochopil, že hubnout neznamená nejíst. A to je dobře. Nejčastěji zaznělo: jím 5x denně malé porce, a přesto nehubnu. Chyba je ve skladbě jídelníčku, kde musí být vyvážen poměr mezi sacharidy, tuky a bílkovinami. Čtenářům s vysokou nadváhou, které trápí i zdravotní problémy, jsem doporučil redukci váhy pod dohledem lékaře."

Martin Staněk
Autor: Foto Blesk - David Malík

Co ještě zajímalo čtenáře Blesku.cz?

Pane doktore, mohu při hubnutí jíst celozrnné potraviny?
Celozrnné potraviny se liší podílem celozrnné složky. Je proto třeba o konkrétním výrobku vědět co nejvíce a preferovat ty, kde je podíl největší. Tyto potraviny mají nižší glykemický index, to znamená, že škrob z těchto potravin se tráví pozvolněji a to je při hubnutí důležité.

Můžete mi prosím poradit, jak omezit chutě na sladké?
To není vůbec jednoduché. Našim pacientům doporučuji použít ve slabších chvilkách pastilky Frésh nebo Guaretu EasySlim. Můžete také třeba zkusit čaj Species Pectorales cca 200 ml a hodně ho osladit sladidlem Irbis (3–4 tablety). Chuť na sladké se většinou projevuje u lidí, kteří často mlsají, a je spíše zlozvykem než reálnou potřebou malého množství sacharidů.

Tyčinka
Autor: archiv firmy

Před půl rokem jsem přestala kouřit. Nyní stále přibírám. Myslíte, že po uplynutí nějaké doby se nárůsty váhy zastaví?
Nikotin působí na energetický výdej, a proto zanechání kouření vede většinou k nárůstu váhy. Doporučuji tedy pouze pečlivě sledovat váhu, a pokud nyní váha povyskočila, je třeba výrazněji upravit jídelníček a snížit energetický příjem.

Jak se stravovat, když dělám převážně noční směny? Také jsem se léčila se zánětem tlustého střeva. Měřím 174 cm a vážím 95 kg.
Musíte si jídelníček sestavit tak, abyste během 24 hodin zkonzumovala přiměřené množství jídla ve správném poměru základních látek v jídelníčku. To je velmi důležité pro to, abyste si váhu dlouhodobě udržela. Ze začátku však budete muset volit přísnější režim, abyste dosáhla uspokojivého výsledku. Momentálně je pro vás důležitější správně sestavená nízkoenergetická dieta. K dlouhodobému udržení váhy je však dostatečný a přiměřený tělesný pohyb většinou nezbytný. Vzhledem k vašemu onemocnění bych také volil snižování váhy pod kontrolou lékaře.

Aby dieta fungovala, je potřeba upravit poměr základních látek. Ale zeleninou nikdy nic nezkazíte.
Autor: scom

Od srpna 2008 držím diabetickou dietu a zhubla jsem 15 kg. Najednou stop a měsíc ani deko dole. I když musím přiznat, že občas ujedu, ale to se stávalo i předtím. Co říkáte na dietu podle krevních skupin nebo na dělenou stravu?
Proč nehubnete, může mít řadu příčin a musel bych o vašem jídelníčku a zdravotním stavu vědět více. Velmi důležité je však volit správný poměr základních látek. Osobně bych vám doporučil po konzultaci s diabetologem zahájit Dietní plán pro diabetiky na 9 dnů, viz Dialife.cz. Poté je potřeba upravit jídelníček tak, abyste váhu udržela. Dietu podle krevních skupin nemůže brát lékař či lékárník vážně, aniž by svůj diplom nerozkousal či do něj nezabalil svačinu. Pro marketingové odborníky je to však ideální příležitost k segmentaci trhu a vytvoření výrobků pro jednotlivé cílové skupiny.

Měřím 185 a mám 120 kg. Kolísá mi hladina vápníku v krvi. Poradíte, jak zhubnout?
U vás je životně důležité zahájit přísný redukční režim pod kontrolou lékaře. Můžete využít služeb některého specializovaného lékařského pracoviště. Rád bych také zdůraznil, že užívání jakéhokoliv léčiva není důvodem nepřiměřeného nárůstu váhy. Jakmile lék začněte užívat, musíte upravit jídelníček a pravidelně svoji váhu 1x týdně kontrolovat.

Polévka
Autor: archiv firmy

Omezuju jídlo, ale špeky mám stále stejné. Už mě to přestává bavit a asi si budu muset zvyknout na to, jak vypadám. Proč někdo sní hory a je jak nitka a někdo po krajíci chleba přibere kilo?
Váš jídelníček není správně sestaven. Doporučil bych proto použít nějaký Dietní plán typu Guareta nebo Nutriline po dobu 10–14 dnů. Potom postupně přecházejte na nový pestrý jídelníček. Musím říct, že lidem, co si mohou dovolit se neomezovat, také závidím. Pokud však nedodržují správný jídelníček, mohou se také propracovat k většímu riziku kardiovaskulárních onemocnění a diabetu.

Chtěla bych se stravovat zdravě, ale vydržím to vždy jen pár dní. Nejhorší je to večer. Nedokážu usnout bez toho, aniž bych se těsně před spaním najedla. Jak se tohoto zlozvyku zbavit?
To je běžný problém většiny z nás, kteří si musí váhu kontrolovat. Stravovací návyky se nemění snadno. Z vašeho dotazu nemohu posoudit, do jaké míry se nestravujete zdravě. Přimlouval bych se za stravování v předem určených intervalech. Vyvaroval bych se mlsání a konzumaci jídla mimo tyto hodiny. Promyslel bych si také vždy jídelníček na následující den. Snažil bych se i příliš nezaměstnávat myšlenkami na jídlo. Vždyť kvůli jídlu na světě nejsme.

Salát
Autor: Michal Protivanský

Jídelníček na dnešní den: redukční dieta

Přijatá energie za celý den: 5143 kJ = 1224 kcal

Snídaně: Tuňáková pomazánka se sýrem (eidam 20 g, tuňák ve vlastní šť. 40 g, pečivo 40 g, koření, cibule 10 g, kyselá okurka 10 g, margarín 20 g, vařené vejce 20 g), celozrnný chléb (1235 kJ)

Přesnídávka: 130 g jogurtu, 50 g pomeranče (470 kJ)

Oběd: 120 g kapustiček s rokforovou omáčkou (smetana 50 g, niva 30 g, hladká mouka 5 g) a tmavou bagetou 30 g (1518 kJ)

Svačina: Italský salát – listový salát 30 g, lolo salát 5 g, salátová okurka 50 g, cibule červená 20 g, olivy zelené 20 g, ocet, paprika červená nebo žlutá 10 g, koření (477 kJ)

Večeře: Kuřecí stehenní steak s žapionovou omáčkou – kuřecí maso 120 g, koření, žampiony 40 g, olej 5 g, smetana 20 g, uvařený vývar 50 g, mouka 10 g, vařené brambory 100 g (1443 kJ)

Sestavil: MUDr. Petr Fořt, abcDieta.cz

Autor: Archív

Sportovní tip

Bowling

Výdej energie: 1600 kJ/hod.

Tento sport je modernější varianta starých známých kuželek. Vaše výkony sleduje a vyhodnocuje počítač, takže máte přehled, kdo vítězí.

+ Zajít na bowling může celá rodina a určitě si užije i legraci

- Investice do pronájmu dráhy, vypůjčení speciální obuvi

Autor: Iva Dvořáková