Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hubněte s kysaným zelím - účinná dieta na 5 dní

Kysané zelí vás díky velkému obsahu vlákniny zasytí, omezuje chuť k jídlu a odbourává cholesterol.
13. ledna 2009 | 09:21

Hubnutí nemusí být vždy drahé a není nutné se při něm trápit. Vsaďte na osvědčeného ničitele tuků – kysané zelí. Nejlepší je čerstvé, přímo ze sudu.

Nabízíme vám pětidenní plán na hubnutí. Udělejte si vždy dvě jídla z nabízených receptů, můžete je i libovolně kombinovat. Snídaně a svačiny si vybírejte na základě zdravého a nízkokalorického jídelníčku.

5x o kysaném zelí

- Čerstvé nepasterizované kysané zelí bývá obzvláště bohaté na mléčné bakterie, které pomáhají regenerovat střevní flóru.

- Díky velkému obsahu vlákniny vás zasytí, omezuje chuť k jídlu a odbourává cholesterol.

Kysané zelí pročistí organismus, příznivě působí na práci žaludku a střev a aktivuje látkovou výměnu.
Autor: archiv Blesku

- Jako důležitý zdroj vitaminu C a zinku podporuje imunitní systém, a tak působí proti zimním infekcím.

- Obsahuje vitamin B12 a železo, a tím například podporuje krvetvorbu.

- Podle posledních průzkumů má kysané zelí i protirakovinné účinky.

1. DEN

Oběd

Zelí s houskovým knedlíkem (1400 kJ)

Smíchejte 200 g kysaného zelí s 1 lžičkou oleje. Přidejte 1 bobkový list, hřebíček, jalovec, přilijte 150 ml zeleninového vývaru a nechte chvíli dusit. Připravte houskový knedlík. Slijte 1 sklenici nakládaných žampionů (230 g) a opatrně je osušte utěrkou. Houby opečte na 2 lžičkách oleje a opepřete. Přidejte lžíci čerstvé petrželky a lžíci kysané smetany (10 % tuku). Podávejte s ohřátými knedlíky a zelím.

Knedlíky s kysaným zelím
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Večeře

Zelná polévka (1500 kJ)

V hmoždíři rozdrťte dva stroužky česneku, kuličky pepře a nového koření. Nakrájejte na kostky 150 g oloupaných brambor a 1 malou karotku a nechte zeleninu dusit s jednou lžičkou oleje. Vše posypejte lžičkou sladké papriky, drceným česnekem a kořením. Přilijte 300 ml horkého masového vývaru a přidejte 150 g hrubě nasekaného kysaného zelí. Všechno nechte dusit. Směs dejte do malé hluboké ohnivzdorné misky. Přidejte 2 lžíce nastrouhaného parmezánu, okořeňte paprikou a nechte na mírném ohni, dokud parmezán nevytvoří žmolky. K polévce si dejte tenký plátek bílého chleba.

2. DEN

Oběd

Zelný oběd z jednoho hrnce (1500 kJ)

Do 200 g kysaného zelí přidejte půl lžíce rozmělněných hořčičných semínek a 2 lžíce oleje. Nakrájejte na kostky 150 g oloupaných brambor, 100 g očištěné mrkve nastrouhejte nahrubo a brambory i mrkev přidejte k zelí. Zalijte 250 ml zeleninového vývaru a vařte na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne. Pokrájejte 50 g drůbežích párků, přidejte k zelí a nechte ohřát.

Kysané zelí vás díky velkému obsahu vlákniny zasytí, omezuje chuť k jídlu a odbourává cholesterol.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Večeře

Kysané zelí s vejcem (1200 kJ)

Nakrájejte nadrobno 200 g kysaného zelí a 1 malou karotku. Přidejte 3 lžíce jogurtu smíchaného s 1 lžičkou nízkotučné majonézy. Jemně dokořeňte mletým kmínem a tabascem. Přidejte 40 g jemně pokrájené libové šunky a servírujte na salátové listy. Navrch položte 1 rozkrojené, natvrdo uvařené vejce. K tomu přikusujte 40 g tmavého chleba.

3. DEN

Oběd

Zelí s kozím sýrem (1200 kJ)

Nasekejte nahrubo 200 g kysaného zelí a vložte ho do hrnce spolu se 150 ml zeleninového vývaru, 1 hřebíčkem a 1 bobkovým listem a nechte 10 minut dusit. Nakrájejte 1 středně velkou hrušku, jádřinec odstraňte, kousky dejte na zelí a ohřívejte dalších 5 minut, dokud nezměknou. Opečte na 1 lžičce oleje 100 g amerických brambor a pak na ně dejte 50 g čerstvého kozího sýra. Servírujte se zelím.

'Hot dog'
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Večeře

"Hot dog" (1100 kJ)

Ohřejte si 100 g kysaného zelí, které bylo připravené už k obědu. Osmahněte 50 drůbežích párků nakrájených na kostičky. Nakrájejte na plátky 40 g bagety, potřete je lžičkou kečupu a obložte salátovým listem. Na plátky chleba rozdělte zelí a přidejte párek.

 

 

4. DEN

Oběd

Jemná polévka (1100 kJ)

Nakrájejte 200 g oloupaných brambor a vařte je v 200 ml zeleninového vývaru. Až změknou, rozmixujte je. Nastrouhejte najemno 100 g kysaného zelí. Spolu s půlkou lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru ho dejte do polévky a 5 minut vařte na mírném ohni. Polévku dochuťte koprem a drobeným perníkem.

Jemná polévka
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

 

Večeře

Sladkokyselý salát (1400 kJ)

Osmahněte 150 g libové šunky a smíchejte s čerstvě nakrájeným ananasem a 200 g kysaného zelí. Smíchejte 1 lžičku vody, 1 lžičku červeného rybízu nebo malin (mohou být i z mrazáku) se 2 lžičkami oleje a přidejte k zelí. Servírujte na salátových listech. K tomu si naservírujte 1 plátek tmavého chleba.

 

 

5. DEN

Oběd

Zelí s bramborovými plackami (1400 kJ)

Oloupejte a najemno nakrájejte 1 středně velkou cibuli a lehce ji osmahněte na lžičce oleje, odstavte v teple. Okořeňte kmínem 200 g kysaného zelí a přilijte 150 ml zeleninového vývaru. Upečte v troubě bramborové placičky (nesmažte je na oleji), podávejte se zelím a posypejte cibulkou.

Salát z červeného zelí
Autor: Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM

 

Večeře

Zelí na anglický způsob (1500 kJ)

Uvařte ve slupce 2 středně velké brambory. Nastrouhejte najemno 100 kysaného zelí. Smíchejte 1 lžíci nízkotučné majonézy a 1 lžíci nízkotučného jogurtu. Přidejte 1 lžičku kaparů. Dochuťte worchestrovou omáčkou a tabascem. Přidejte kysané zelí a směs zabalte do 2–3 tenkých plátků upečeného rostbífu. Brambory rozkrájejte vidličkou a servírujte s rolkami, ozdobte ředkvičkou.

Autor: připravila: lap