Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

50 největších dietních zabijáků - 2. díl

Soustřeďte se na celkovou skladbu jídla.
17. ledna 2009 | 12:30

Ráno jsme vám předložili seznam 25 největších dietních zabijáků, před kterými je dobré mít se na pozoru. Teď vám přinášíme dalších 25 potravin, skrytých hrozeb i psychologických nástrah, o kterých je dobré vědět.

A tady je dalších 25 zdánlivých drobností, které dokonale dokáží zhatit náš boj s kilogramy.

Ilustrační foto
Autor: Jan Doležal

26. Tučné uzeniny
Všechny uzeniny obsahují velké množství tuku, ať jsou vyrobeny z hovězího, vepřového či kuřecího masa. Vyhýbejte se také masovým náhražkám, často obsahují ještě více tuku než pravé libové maso.

27. Vaječné žloutky
Jeden vaječný žloutek obsahuje asi lžičku tuku. Bílky jsou ovšem netučné, takže při vaření nahrazujte každé vejce v receptu dvěma vaječnými bílky.

28. Olivy, ořechy a avokádo
Avokádo je plné cenných živin, ale také je extrémně plné tuku. Z tuku oliv se koneckonců vyrábí olivový olej, ještě tučnější než zelené jsou černé. Ořechy jsou sice výživné, ale také jsou velmi tučné. 100 g lískových a vlašských ořechů obsahuje okolo 60 g tuku!

29. Vysoký cholesterol
Bez cholesterolu jako takového se tělo neobejde. Pomáhá organismu zvládat stres a tvoří základ pohlavních hormonů. Mezi prospěšností a rizikem nemocí ale stojí pomyslná hranice zlomu. Tou je koncentrace cholesterolu v krvi 5 mol./l. Zvyšování hladiny cholesterolu v krvi může vést k obezitě i riziku řady onemocnění.

30. Nedostatek hořčíku
Hořčík je nezbytný prvek při ochraně organismu. Působí antistresově, reguluje nervovou a svalovou rovnováhu. Jeho nedostatek je také nejčastější příčinou otylosti. Nejvíce hořčíku je v kakau, sóje nebo luštěninách.

Autor: Archív

31. Scházející draslík
Při redukčních dietách máme zvýšenou potřebu draslíku, jeho denní potřeba se pohybuje mezi 2–4 g. Jeho nedostatek se podepisuje na činnosti svalů, krevního oběhu, trávicího traktu a nervového systému. Najdete ho v rozinkách, datlích nebo sezamových semínkách.

32. Nedostatek vitaminu B6
Vitamin B6 je důležitý pro metabolismus tuků a bílkovin. Osoby, které nemohou zhubnout, ho mnohdy mají nedostatek. Je obsažen především v droždí, pšeničných klíčcích, melase či banánech.

33. Nečinné hormony
Adrenalin a noradrenalin štěpí tukové zásoby organismu, růstový hormon zas určuje poměr mezi tukovou a svalovou tkání. Tyto pro dietu nezbytné hormony se tvoří jen a pouze při větší míře pohybu. Prostě a jednoduše – od stolu zhubnout nelze...

34. Podpůrné prostředky
Jak říká dietolog Petr Fořt, nejhoršími zabijáky diety jsou redukční koktejly postavené na bázi sušeného odtučněného mléka s přídavkem vlákniny a slazené umělými sladidly. A samozřejmě pozor na podvodné prostředky, které slibují zhubnutí v podstatě zázrakem.

35. Velká očekávání
Každý, kdo se pouští do diety, by si měl nastavit hubnoucí metu, která odpovídá jeho možnostem. Je potřeba naučit se jíst zdravě a netrpět tím.

Přestaňte fňukat nad vychylující se ručičkou na váze doprava a chopte se možností, které léto nabízí!
Autor: archiv

36. Přílišné nároky
Neklaďte si vysoké cíle typu od zítřka budu chodit do fitka nebo každý večer hodinu běhat. Většinou zjistíte, že na chození do fitness centra nemáte čas ani peníze a běhat půjdete jednou, dvakrát. Raději začněte s malou aktivitou, třeba pravidelnými procházkami, je to lepší než nic a snadněji to splníte.

37. Nepravidelnost
Nepravidelnost ve stravování je základem jojo efektu. Možná tento týden nebudete jíst nic a nějaké to kilo shodíte. Příští týden se vrátíte ke své normální stravě a navrch budete mít kila čtyři! Dokud nezačnete jíst pravidelně a dietně, zhubnout se vám nepodaří.

38. Nedostatek spánku
Zůstat občas déle vzhůru vám váhu nezvedne, ale spánek se nikdy nemá šidit. Při nedostatku spánku budete podráždění a pro doplnění energie budete mít sklony jíst samé nezdravé věci.

39. Hladoví na nákup
Je ověřené, že hladoví máme na nákupu potravin sklon nabrat si toho mnohem více. Nemáte-li možnost se před nákupy najíst, ošiďte svůj žaludek vypitím alespoň tří sklenic vody.

40. Jídlo jako odměna
Jídlo by nemělo být odměnou, už vůbec ne v podobě laskomin. Tak tloustnou především děti.

Slavnostní medailonky
Autor: z knihy Recepty ze života (13) vydavatelství Ringier Slovakia

41. Jídlo před spaním
Pokuste se večeřet co nejčasněji a pravidelně. Ideální doba je čtyři hodiny před usnutím. Tak zbytečně nezatížíte organismus. Druhý den se budete cítit mnohem lépe, než kdybyste si dali těžké jídlo těsně před spaním.

42. Dojídání a ochutnávání
"Přece to nevyhodím, když mi to dalo tolik práce a stálo to tolik peněz," zní často z úst matek. Ale dojídání či stálé ochutnávání při vaření také není zadarmo... Pomalu a jistě se po něm tloustne.

43. Mluvení při jídle
Konverzovat při večeři je zábavné, také jídlo tak nezhltnete. Stejně tak se ovšem stává, že řečníci jídlo v podstatě nevnímají a pak nezaznamenají signály těla, že žaludek už je plný.

44. Sledování televize
Při sledování televize je energetický výdej nižší než při jiných činnostech provozovaných vsedě (např. řízení automobilu nebo sezení u PC). U televize se většinou zvyšuje i energetický příjem, protože máme tendence u ní něco jíst nebo pít. Proto se televize nenápadně řadí mezi jedny z největších dietních hříchů!

45. Údaje váhy
Váha je sice nejjednodušším způsobem kontroly hmotnosti, ale údaj o hmotnosti nezohledňuje stavbu těla, kolísání hmotnosti v průběhu dne ani hormonální změny nebo jestli tuk neměníte ve svaly. Važte se maximálně jednou týdně ve stejný den a dobu. Lepší údaj dává měření pasu.

váha
Autor: Scom

46. Stres, úzkost, deprese
Když se cítíme smutně či podrážděně, doporučuje nám naše tělo, abychom si udělali radost a potěšili aspoň chuťové buňky. Taková radost funguje ale jen velmi malou chvíli a točí se v bludném kruhu. Za ní znovu přichází deprese navíc z toho, že jsme zas dietně zhřešili...

47. Malá podpora
Hubnoucí lidé se často dostávají do situací, ve kterých musejí trpělivě odolávat tlaku svého okolí. Na poznámky rodiny, přátel a kolegů typu: "Jeden řízek ti neuškodí, ty buchtičky jsme pekli jen kvůli tobě..." odpovídejte technikou pokažené gramofonové desky "Ne, děkuji."

48. Tlak reklam
Všichni se občas necháme svést reklamou. Čokoládová tyčinka laská chuťové pohárky, jogurt je zas jemný jako pohlazení. V podstatě jedinou obranou proti lákadlům reklam při dietě je nehladovět a budovat si silnou vůli vůči sobě i okolí. Pomáhá také vymýšlet pro každý reklamní slogan všechny protiargumenty.

49. Restaurace
Restaurace přispívají k menší kontrole a k výstřelkům ve stravování nejen u dietářů. Navíc porce v restauracích bývají často velké. Nechoďte proto do restaurace vyhladovělí a řekněte si o poloviční porci. Zvažte nutnost přílohy a vždy začněte zeleninovým salátem, který vás zasytí.

50. Kouření
Je prokázáno, že kuřáci přijímají potravou více energie než nekuřáci. Nikotin zvyšuje energetický výdej asi o 5–10%, proto se mezi pomocníky při dietě rozhodně neřadí.

Archív
Autor: Archív

Zítra čtětě: Na přebytečná kila zabírá i jóga

A tady je seznam prvních 25 potravin, skrytých hrozeb i psychologických nástrah, o kterých je dobré vědět - čtěte ZDE.

Chcete vědět, zda máte nadváhu?

Spočítejte si svůj BMI INDEX.

Kalkulačku najdete zde.

Autor: Kateřina Václavů