* Vegetariáni mohou nahradit živočišné bílkoviny rostlinnými.
Jak na to
Vyzkoušejte týdenní dietní program s dělenou stravou, který jsme vybrali tak, aby byl co najpestřejší a bohatý na všechny potřebné látky. Po skončení můžete pokračovat podle pravidel dělené stravy i nadále.
Pondělí: sacharidový den
Snídaně: šťáva z čerstvého ovoce zředěná v poměru 1:1 s vodou
Svačina: celozrnné pečivo s rostlinným máslem a čerstvou zeleninou
Oběd: rýže, dušená zelenina, salát z čerstvé zeleniny
Svačina: ovoce
Večeře: krupicové nudle
Úterý: Proteinový den
Snídaně: šťáva z čerstvé zeleniny zředěná v poměru 1:1 s vodou
Svačina: bílý jogurt
Oběd: rybí filé v páře, dušená zelenina, salát z červené řepy s mrkví
Svačina: kefír
Večeře: vařená zelenina zapékaná se sýrem a smetanou
Středa: sacharidový den
Snídaně: šťáva z čerstvého ovoce zředěná v poměru 1:1 s vodou
Svačina: grahamové pečivo s rostlinným máslem, džemem nebo medem
Oběd: granátnický pochod (recept níže), salát z čerstvé zeleniny
Svačina: jablečný štrúdl
Večeře: špagety se zeleninovou omáčkou, salát z čerstvé zeleniny
Čtvrtek: Proteinový den
Snídaně: šťáva z čerstvé zeleniny zředěná v poměru 1:1 s vodou
Svačina: tvaroh s petrželkou, čerstvá zelenina, bez pečiva
Oběd: pečené kuře, zapékaná zelenina, salát z čerstvé zeleniny
Svačina: bílý jogurt
Večeře: zapékané cukety se strouhaným sýrem, salát z čerstvé zeleniny
Pátek: sacharidový den
Snídaně: šťáva z čerstvého ovoce zředěná v poměru 1:1 s vodou
Svačina: vařené ovesné vločky s medem, posypané kokosovou moučkou
Oběd: škubánky se strouhankou nebo mákem
Svačina: ovoce
Večeře: pečené brambory ve slupce, salát z čerstvé zeleniny
Sobota: Proteinový den
Snídaně: šťáva z čerstvé zeleniny zředěná v poměru 1:1 s vodou
Svačina: bílý jogurt
Oběd: vařené luštěniny na kari nebo paprice, dušená zelenina
Svačina: studené pečené bílé maso, zelenina
Večeře: zapekaná zelenina se sýrem, salát z čerstvé zeleniny
Neděle: sacharidový den
Snídaně: šťáva z čerstvého ovoce zředěná v poměru 1:1 s vodou
Svačina: celozrnné pečivo s rostlinným máslem a zeleninou
Oběd: rýžová, kroupová nebo jáhlová kaše, salát z čerstvé zeleniny
Svačina: ovoce
Večeře: špagety s kečupem, salát z čerstvé zeleniny
Chcete vědět, zda máte nadváhu? Spočítejte si svůj BMI INDEX. Kalkulačku najdete zde. |
RECEPT
Granátnický pochod
Budete potřebovat:
200 g těstovin
400 g brambor
1 cibule
1 lžíce sádla
1 lžička rostlinného tuku
sůl, pepř
Postup:
Těstoviny uvaříme al dente. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a v osolené vodě uvaříme doměkka. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a na rostlinném tuku osmažíme dorůžova. Ke konci smažení vmícháme papriku a špetku pepře. Nakonec smícháme uvařené a scezené těstoviny, brambory i osmaženou cibuli.