Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C

Vaším řešením mohou být dietetika + jídelníček na dnešek

9. ledna 2009 | 05:03

Ať děláte, co děláte, stále chybujete a nedaří se vám. Nemáte čas nebo se vám nevede sestavovat si jídelníček a počítat energetickou hodnotu potravin. Sklouzli jste opět k hladovce a už hrozí, že vás elán a odhodlání hubnout opustí. Zabrzděte, možná že je ještě řešení.

Co to vlastně jsou ta dietetika
Dietetika jsou potravinové doplňky, které vedou k rychlé redukci hmotnosti a nahrazují jedno či více jídel za den.

Jahodový koktejl
Autor: archiv firmy

Třeba právě vám pomohou koktejly, pudinky, tyčinky, polévky i kompletní menu. Mají málo energie a spoustu bílkovin v instantní podobě. Nemusíte počítat kilojouly a příprava je opravdu rychlá. Praktické, ale fungují vůbec?

Chcete vědět, zda máte nadváhu?

Spočítejte si svůj BMI INDEX.

Kalkulačku najdete zde.


Plusy a minusy diety z "lékárny"

Na rozdíl od čerstvých jídel nejsou tak pestré a oku lahodící. Mají přesně vyvážené složení a konkrétní kalorickou hodnotu. Jsou výborným startem pro ty, kteří to myslí s hubnutím vážně, jsou nedůslední v jídle, nedokážou mu odolat či potřebují rychlý úbytek hmotnosti.

PLUSY

+ Hubne se po nich a často poměrně rychle. Ale zase ne tak bleskově, jak se na přebalech výrobků nebo v reklamách dušují jejich výrobci či ti, kdož "vyzkoušeli"

+ Fungují nejen pro svůj snížený obsah kalorií, ale také kvůli vláknině, stopovým prvkům, vitaminům a dalším, které podporují trávení a rozpouštění tuků, jako je např. L-carnitin

+ Snadná a rychlá příprava

Tyčinka
Autor: archiv firmy

MINUSY

- Nevytváří návyky pro správné stravování

- Umělá, jednotvárná chuť

- Vytvoření návyku na tyto produkty

Polévka
Autor: archiv firmy

CO NA TO ODBORNÍK

MUDr. Taťána Staňková,
Centrum pro poruchu metabolismu a výživy

Člověk do 35 let, který má nadváhu maximálně 10 až 15 kg a nemá zdravotní potíže, může použít dietetika ke snížení váhy bez problému. Ale vždycky je lepší se poradit s odborníkem a vybrat vhodné produkty. Tento způsob redukce váhy nedoporučuji samozřejmě těhotným, onkologickým a psychiatrickým pacientům, pacientům s jaterním a ledvinovým selháváním. A také diabetikům, kteří si píchají inzulin. Ti, kteří užívají tabletky na cukrovku, by měli tento režim držet pouze pod dohledem lékaře. Ti, kteří jsou starší, mají vyšší nadváhu nebo zdravotní obtíže, by před užíváním dietetik měli absolvovat základní interní vyšetření, včetně krevní odběrů, které vyloučí např. cukrovku nebo jiné onemocnění spojené s nadváhou. Pak by pod dohledem lékaře mohli s dietním programem začít. Důležité je chodit na pravidelné kontroly.

Čokoládový koktejl
Autor: archiv firmy

Jídelníček na dnešní den:

Přijatá energie za celý den: 5334 kJ = 1270 kcal

Snídaně = 1516 kJ: 100 g bílého tvarohu, 100 g tmavého chleba, 20 g pažitky, 50 ml mléka

Svačina = 124 kJ: rajče

Oběd = 1741 kJ: bez polévky, 100 g kuřete, 150 jablek, 200 g brambor, sůl, 150 strouhané mrkve

Svačina = 70 kJ: 150 g okurky

Večeře = 1883 kJ: jedno vejce smíchané s 100 g žampionů, 50 g drůbeží šunky, 20 g cibule, 5 g oleje, sůl, 100 tmavého chleba, 50 g okurek

Zdroj www.merrylinka

Jídelníček na další dny redukční diety si můžete podle tohoto vzoru připravit sami a spočítat na e-kalkulačce, kterou najdete na www.flora.cz

Pro zahřátí
Autor: Dušan Křístek

Sportovní tip

Step aerobik
Výdej energie: 2000 kJ za hodinu

Sestává se z kroků na blok a dolů, takové nekonečné schodiště a to všechno s taneční rytmickou hudbou. "Step dobře tvaruje boky, stehna, břicho a zvyšuje kardiovaskulární kapacitu," říká trenérka Jitka Košínová.

+ při muzice cvičení rychle uteče, zlepší vám náladu

obtížná choreografie, zvládnutí techniky

Zítra čtěte: 50 tipů, jak vařit dietně

Autor: Iva Dvořáková