Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

10 triků, jak ušetřit kalorie

Kombinace jedinečných surovin podpoří váš organismus a postarají se o odbourání tukových polštářků.
8. ledna 2009 | 11:41

Taky se vám zdá, že se vám po svátcích objevily na bříšku a bocích nepěkné špeky? Pak nezoufejte. Nemusíte začít držet dietu, stačí jen dlouhodobě snížit příjem kalorií.

Pokud nechcete přestat jíst svá oblíbená jídla, ještě není vše ztraceno. Můžete jíst skoro stejně, jako do dnešního dne, ale přesto se zbavit několika přebytečných kilogramů.

Chcete vědět, zda máte nadváhu?

Spočítejte si svůj BMI INDEX.

Kalkulačku najdete zde.

Je totiž dokázané, že pokud budete držet některou z drastických diet, snížíte rychle svoji váhu, jakmile však dietu držet přestanete, rychle přiberete ztracené kilogramy zpět a k nim ještě nějaké to kilo navíc. Jde o nechvalně známý JO-JO efekt.

S našimi radami můžete zhubnout pomaleji, zato však trvale. Stačí jen změnit některé své návyky.

Zhubněte jednou provždy!
Autor: PROFIMEDIA.CZ


Příklad: Místo štědrých dávek olivového oleje přímo z láhve. začněte používat olivový olej ve spreji. Olej se tak snadněji rozprostře a vy ušetříte na každém jídle či salátu 100 kalorií.
A tady je dalších10 jednoduchých triků, jak ušetřit kalorie:

Prsa místo stehýnek
Vepřové maso je tučné, kuřecí maso je zdravé? Zas tak jednoduché to ale není. Některé kusy jsou totiž tlustší než ostatní - a to platí nejen u prasat. Také u jehněčího a kuřecího masa byste si raději měli odpustit kotletky a stehna. Kdo si dá místo kuřecího stehna prsíčky, ušetří na 200 g masa 100 kalorií.

Kuřecí se zelenou fazolkou
Autor: Lacné jedlá, Recepty ze života, Ringier Slovakia

Mléko
Pokud začnete používat místo plnotučného mléka (3,5 procenta tuku) jeho lehčí polotučnou variantu (1,5 procenta tuku) ušetříte na 1 litru sympatických 170 kalorií.

Správné smažení
Teflonová pánev je vhodnou investicí. Na smažení totiž budete potřebovat jen velmi málo tuku. Stačí jí jen lehce potřít štětcem namočeným do oleje. Bude vám tedy stačit maximálně jedna čajová lžička oleje (asi 3 ml = asi 27 kalorií). Pro srovnání: 1 1/2 polévkové lžíce (15 ml) má asi 135 kalorií.
Salát jako předkrm
Pokuste se 15 minut před každým jídlem sníst zeleninový salát nebo prostě jen syrovou zeleninu, ta totiž obsahuje vysoký obsah vlákniny. Je dokázáno, že díky tomuto "předkrmu" jako je například zelenina, snědí o 64 až 107 kalorií méně.

Salát s nivou a krutony
Autor: Michal Protivanský

Bramborový trik
Zdá se vám omáčka příliš řídká? Stačí, když místo 100 ml smetany ke šlehání (obsahuje 33 procent tuku) použijete bramborovou kaši (může být i sušená bez mléka), ušetříte tak asi 500 kalorií.

Víno k jídlu
Alkohol podávaný k jídlu často představuje kalorickou bombu. Ti, kdo jsou zvyklí pít při každém jídle sklenici vína, by se to měli odnaučit. Případně se naučit pít vinný střik. Dvě sklenice střiku (každá 150 ml) mají o 100 kalorií méně, než dvě sklenice čistého vína. Milovníci piva také výměnou dvou sklenic klasického piva za dvě nealkoholického ušetří také 100 kalorií.

Degustace
Autor: www.wineofczechrepublic.cz

Červená místo bílé
Červené omáčky na těstoviny jsou téměř vždy méně kalorické, než ty bílé. Příklad: Porce neapolských špaget (200 g) má asi 380 kalorií, verze carbonara s vejci a slaninou obsahuje zhruba 600 kalorií.
Úspora: 220 kalorií.

Křupavé? Radši ne
Oblíbená "čína" obsahuje většinou kousky smaženého masa v těstíčku, které je nasáklé olejem. Lepší je dát přednost masu narychlo opečenému a váš oběd hned bude mít o více než 100 kalorií méně.

Hříšný fast-food
Také máte často chuť na pochoutky z rychlého občerstvení? To je v pořádku. Ale když už si tam jídlo musíte dát, objednejte si hamburger a hranolky bez majonézy. Porce kečupu má jen 25 kalorií, ale stejná porce tatarky jich má 135.
Úspora: 110 kalorií.

Burgery patří do dobrých žemlí, například do bílých nebo celozrnných s různými semínky.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Čokoládové tyčinky
Když na vás přijdou chutě, musíte si dát čokoládovou tyčinku. Většina z nich o hmotnosti 60 gramů má plných 250 kalorií. Zkuste si tedy, až na vás zase přijde chuť na sladké, dát některou z těch menších (jako je třeba Duplo či Milky Way). Nejen, že váží polovinu, ale mají i polovinu kalorií.
Autor: INT, lena