Právě nyní je ten správný čas vyzkoušet hroznovou dietu. Mnoho žen vděčí za svou hezkou postavu a dobrou náladu právě hroznovému vínu.
Pár faktů o hroznovém vínu
* V hroznovém vínu se nacházejí téměř všechny vitaminy skupiny B, výjimku tvoří jen vitamin B12. Víno má vliv na látkovou výměnu, ovlivňuje činnost nervů a kvalitu pokožky.
* Víno obsahuje hroznový cukr, který odstraňuje únavu, nervozitu a přispívá k celkovému posílení organismu.
* Hroznové víno pomáhá i k detoxikaci organismu. Ve slupkách je vláknina důležitá pro správné trávení, působí proti zácpě.
* Čerstvá hroznová šťáva si svoji kvalitu ponechá i po zmrazení, ideální je vypít 200 ml denně. Snižuje hladinu cholesterolu.
* Rozinky obsahují antioxidanty a bór, který působí preventivně proti osteoporóze.
RECEPTY
Vepřové maso s hořčicí a hroznovým vínem
Potřebujete:
500 g vepřového masa (krkovičky), 2 cibule, 1 lžíci oleje, 1 lžíci plnotučné hořčice, 1 lžíci kremžské hořčice, 1 lžíci strouhanky, majoránku, tymián, 400 ml vývaru, 400 g světlého i tmavého vína, 1 lžíci cukru, 100 ml rybízové šťávy, 2 lžíce solamylu, lžičku másla, sůl, pepř
Příprava:
Předehřejte troubu. Maso osolte a opepřete, cibuli nasekejte. Rozehřejte pánev a krátce osmahněte cibulku i maso. Smíchejte obě hořčice, strouhanku, majoránku a tymián. Směsí potřete maso a pečte v troubě asi hodinu. Asi po 15 minutách podlijte vývarem. Hroznové víno omyjte a kuličky rozpulte. Cukr dejte zkaramelizovat, zalijte ho rybízovou šťávou a chvilku povařte. Potom hrnec odstavte z ohně a vložte od něj víno a trochu másla. Směs udržujte teplou, před podáváním ji zahustěte solamylem. Po upečení maso podávejte přelité šťávou, osolené a opepřené. Podávejte s bramborovým pyré.
Salát se sýrem
Potřebujete:
400 g světlého i tmavého hroznového vína, 2 limetky, 4 lžíce ořechového oleje, červené jablko, 30 g dýňových semínek, 2 kousky kozího sýra (po 40 g), salátové listy, bílý pepř, sůl
Příprava:
Hroznové víno omyjte, kuličky rozpulte. Limetky odšťavněte. Šťávu smíchejte s kůrou z jedné limetky, solí a pepřem a přidejte ořechový olej. Jablko nakrájejte a namočte do této marinády. Přidejte hroznové víno, semínka a promíchejte. Sýr nakrájejte na kostky. Salátové listy dejte na salát a ozdobte kozím sýrem.
SLADKÉ DEZERTY
Hroznový koktejl
Potřebujete:
400 g hroznového vína, 400 ml šťávy z červené řepy, 250 ml zakysané smetany Hrozny rozmixujte spolu se šťávou a zakysanou smetanou.
Hroznový koláč
Potřebujete:
200 g vanilkového pudinku, 1 plát korpusu těsta, 600 g světlého a tmavého hroznového vína Pudink rozetřete na těsto a obložte vínem. Koláč můžete polít želatinou.
Hroznové müsli
Potřebujete:
800 g nízkotučného tvarohu, 2 balíčky vanilkového cukru, 400 g bílého hroznového vína Všechny ingredience smíchejte a dejte do misky.