Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Detoxikační hroznová dieta

13. února 2009 | 09:34

Potřebujete shodit pár kilogramů? Čerstvé hroznové víno je ideálním pomocníkem, je doslova nabito látkami, které nastartují vaše hubnutí.

Právě nyní je ten správný čas vyzkoušet hroznovou dietu. Mnoho žen vděčí za svou hezkou postavu a dobrou náladu právě hroznovému vínu.

Pár faktů o hroznovém vínu

* V hroznovém vínu se nacházejí téměř všechny vitaminy skupiny B, výjimku tvoří jen vitamin B12. Víno má vliv na látkovou výměnu, ovlivňuje činnost nervů a kvalitu pokožky.

* Víno obsahuje hroznový cukr, který odstraňuje únavu, nervozitu a přispívá k celkovému posílení organismu.

S plody vinné révy jdou kila dolů rychle.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

* Hroznové víno pomáhá i k detoxikaci organismu. Ve slupkách je vláknina důležitá pro správné trávení, působí proti zácpě.

* Čerstvá hroznová šťáva si svoji kvalitu ponechá i po zmrazení, ideální je vypít 200 ml denně. Snižuje hladinu cholesterolu.

* Rozinky obsahují antioxidanty a bór, který působí preventivně proti osteoporóze.

Hrozny obsahují vitaminy A, B, C, kyselinu listovou, minerální látky a důležité antioxidanty.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

RECEPTY

Vepřové maso s hořčicí a hroznovým vínem

Potřebujete:
500 g vepřového masa (krkovičky), 2 cibule, 1 lžíci oleje, 1 lžíci plnotučné hořčice, 1 lžíci kremžské hořčice, 1 lžíci strouhanky, majoránku, tymián, 400 ml vývaru, 400 g světlého i tmavého vína, 1 lžíci cukru, 100 ml rybízové šťávy, 2 lžíce solamylu, lžičku másla, sůl, pepř

Příprava:
Předehřejte troubu. Maso osolte a opepřete, cibuli nasekejte. Rozehřejte pánev a krátce osmahněte cibulku i maso. Smíchejte obě hořčice, strouhanku, majoránku a tymián. Směsí potřete maso a pečte v troubě asi hodinu. Asi po 15 minutách podlijte vývarem. Hroznové víno omyjte a kuličky rozpulte. Cukr dejte zkaramelizovat, zalijte ho rybízovou šťávou a chvilku povařte. Potom hrnec odstavte z ohně a vložte od něj víno a trochu másla. Směs udržujte teplou, před podáváním ji zahustěte solamylem. Po upečení maso podávejte přelité šťávou, osolené a opepřené. Podávejte s bramborovým pyré.

Autor: Archív

Salát se sýrem

Potřebujete:
400 g světlého i tmavého hroznového vína, 2 limetky, 4 lžíce ořechového oleje, červené jablko, 30 g dýňových semínek, 2 kousky kozího sýra (po 40 g), salátové listy, bílý pepř, sůl

Příprava:
Hroznové víno omyjte, kuličky rozpulte. Limetky odšťavněte. Šťávu smíchejte s kůrou z jedné limetky, solí a pepřem a přidejte ořechový olej. Jablko nakrájejte a namočte do této marinády. Přidejte hroznové víno, semínka a promíchejte. Sýr nakrájejte na kostky. Salátové listy dejte na salát a ozdobte kozím sýrem.

SLADKÉ DEZERTY

Hroznový koktejl

Potřebujete:
400 g hroznového vína, 400 ml šťávy z červené řepy, 250 ml zakysané smetany Hrozny rozmixujte spolu se šťávou a zakysanou smetanou.

Hroznový koláč

Potřebujete:
200 g vanilkového pudinku, 1 plát korpusu těsta, 600 g světlého a tmavého hroznového vína Pudink rozetřete na těsto a obložte vínem. Koláč můžete polít želatinou.

Hroznové dortíčky s krémem
Autor: Dušan Křístek

Hroznové müsli

Potřebujete:
800 g nízkotučného tvarohu, 2 balíčky vanilkového cukru, 400 g bílého hroznového vína Všechny ingredience smíchejte a dejte do misky.

Autor: archiv