Nemá cenu hladovět - vyzkoušejte raději dietu, která je plná vitamínů, takže pro zimní čas je naprosto ideální.
Pro každého, kdo by rád rychle, ale relativně zdravě zhubl kolem tří kilogramů za týden, máme tenhle jídelníček. Přínosem je, že vaše tělo nebude strádat nedostatkem vitamínů jako u jiných diet a červená řepa není drahá.
Proč právě červená řepa?
Červená řepa vyplavuje z tkání přebytečnou vodu, podporuje funkci jater a střev. Také aktivuje tvorbu červených krvinek. Je zeleninou, která posiluje obranný systém těla například proti virózám. Ideální je použít zeleninu kvality "bio".
Snídaně pro každý den
Müsli ze 30 g ovesných vloček, 1 nastrouhaného jablka, 10 g sušeného nízkotučného mléka a podle potřeby vody. 182 kcal, 2 g tuku
Od 2. do 5. dne:
Dopoledne: 1 mandarinku
Odpoledne: 150 g nízkotučného bílého jogurtu (nejlépe přírodního)
Před spaním: 1 polévkovou lžíci sušeného nízkotučného mléka smícháme s 100 - 150 ml vody.
Tip: Bylinky a koření můžete použít podle chuti, ale sůl jen zřídka.
Nápoje
Nejméně 1 1/2 litru minerální vody bez bublinek nebo bylinkového čaje.
1. DEN
POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY
1kg kartáčkem očištěné červené řepy vaříme v páře 30 - 40 minut. Potom ji rychle ponoříme do studené vody a okamžitě vyndáme. Oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mezitím oloupeme a nakrájíme 2 velké cibule. K cibuli přidáme 1 bobkový list, zalijeme 1/2 l vody a vaříme 5 minut. Červenou řepu rozmixujeme spolu s 1 1/2 l horkého, ne slaného zeleninového vývaru nebo vody. Přidáme cibuli i s vařenou vodou a dochutíme podle libosti.
Polévku rozdělíme na 5 až 6 porcí a během dne si pochutnáváme. Jednotlivé porce ohříváme nebo uchováváme v termonádobě.
416 kcal, 0 g tuku
2. DEN
Poledne: SALÁT S KIWI A POMERANČEM
2 kiwi a 1 pomeranč oloupeme a nakrájíme na plátky a kostičky. Polijeme 2 polévkovými lžicemi smetany a posypeme 1 zarovnanou polévkovou lžicí mletých mandlí.
285 kcal, 9 g tuku
Večer: HOVĚZÍ STEAK S FAZOLEMI
250 g fazolových lusků (mražených) připravíme podle návodu. Posypeme bylinkami (petržel, pažitka), přidáme 2 kávové lžičky nízkotučného másla a dochutíme kořením. Mezitím připravíme na teflonové pánvi 150 g libového steaku (na 1 kávové lžičce oleje). Okořeníme.
285 kcal, 9 g tuku
3. DEN
Poledne: ČERSTVÝ SÝR S HRUŠKOU
100 g tvarohu (20 % tuku) promícháme s 30 g kozího sýra. Přidáme nadrobno nakrájenou bazalku či pažitku. Podáváme na listu salátu. Ozdobíme kousky hrušky. Nakonec opepříme čerstvě umletým pepřem.
285 kcal, 13 g tuku
Večer: KRŮTÍ ŘÍZEK S BROKOLICÍ
300 g hlaviček brokolice uvaříme na páře nebo, pokud použijeme mraženou brokolici, uvaříme dle návodu. Krůtí řízek připravíme na teflonové pánvi (1 kávová lžička oleje). Řízek pokapeme citronovou šťávou a položíme na něj 2 kávové lžičky nízkotučného bylinkového másla. Podáváme s připravenou brokolicí.
347 kcal, 7 g tuku
4. DEN
Poledne: OBLOŽENÉ AVOCADO
1 zralé avocado rozpůlíme, vyndáme jádro a nakrájíme na plátky. Plátky poklademe na listy zeleného salátu a na řeřichu. Vše pokapeme citronovou šťávou. 1 kávovou lžičku ostré hořčice promícháme s trochou vody a také nalijeme na avocado. Posypeme nadrobno nakrájeným koprem nebo jinými čerstvými bylinkami.
270 kcal, 25 g tuku
Večer: RYBÍ FILÉ S PAPRIKOU
250 g rybího filé pokapeme citronovou šťávou, opepříme a osolíme. Podle tloušťky vaříme na páře 10 - 15 minut v uzavřeném hrnci. Očistíme 2 červené papriky a nakrájíme je na proužky. Připravenou papriku při stálém míchání podusíme na 1 kávové lžičce oleje a posypeme 1/2 kávové lžičky paprikového koření. Zalijeme trochou vody a vaříme. Okořeníme dle chuti. Rybí filé podáváme spolu s paprikou. Ozdobíme citronem a posypeme nakrájenou petrželkou.
275 kcal, 3 g tuku
5. DEN
Poledne: GRAPEFRUITOVÝ SALÁT S HROZNY
1 grapefruit oloupeme a nakrájíme na kostičky, 150 g kuliček hroznového vína rozpůlíme, 3 jádra vlašských ořechů nasekáme nadrobno. Promícháme a ochutíme.
306 kcal, 6 g tuku
Večer: OMELETA S KREVETAMI
2 vajíčka dobře prošleháme s 2 polévkovými lžicemi nízkotučného mléka. Vmícháme 80 g malých krevet. Na pánvi připravíme omeletu, kterou posypeme nakrájenou petrželkou nebo jinou bylinkou. K tomu si připravíme salát z 1/2 okurky, listového salátu a 1 kávové lžičky oleje. Dochutíme citronovou šťávou.
314 kcal, 18 g tuku