Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dieta s červenou řepou: Zhubnete 3,5 kila za týden!

Při počátečních příznacích chřipky nebo rýmy je vhodné nakrájet do kyselého zelí česnek a cibuli.
29. ledna 2009 | 09:59

Pokud se potřebujete rychle a přitom zdravě zbavit přebytečných kilogramů nabraných během vánočního hodování, tak s námi vyzkoušejte dietu plnou vitamínů.

Nemá cenu hladovět - vyzkoušejte raději dietu, která je plná vitamínů, takže pro zimní čas je naprosto ideální.

Zhubnete 3,5 kila za týden
Autor: scom

Pro každého, kdo by rád rychle, ale relativně zdravě zhubl kolem tří kilogramů za týden, máme tenhle jídelníček. Přínosem je, že vaše tělo nebude strádat nedostatkem vitamínů jako u jiných diet a červená řepa není drahá.

Proč právě červená řepa?
Červená řepa vyplavuje z tkání přebytečnou vodu, podporuje funkci jater a střev. Také aktivuje tvorbu červených krvinek. Je zeleninou, která posiluje obranný systém těla například proti virózám. Ideální je použít zeleninu kvality "bio".

Salátová řepa Pablo F1
Autor: PROFIMEDIA.CZ, SEMO (p. Gajdoštin), Ludmila Dušková

Snídaně pro každý den

Müsli ze 30 g ovesných vloček, 1 nastrouhaného jablka, 10 g sušeného nízkotučného mléka a podle potřeby vody. 182 kcal, 2 g tuku

Od 2. do 5. dne:

Dopoledne: 1 mandarinku
Odpoledne: 150 g nízkotučného bílého jogurtu (nejlépe přírodního)
Před spaním:
1 polévkovou lžíci sušeného nízkotučného mléka smícháme s 100 - 150 ml vody.

Jogurt
Autor: scom

Tip: Bylinky a koření můžete použít podle chuti, ale sůl jen zřídka.

Nápoje

Nejméně 1 1/2 litru minerální vody bez bublinek nebo bylinkového čaje.

1. DEN

POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY
1kg kartáčkem očištěné červené řepy vaříme v páře 30 - 40 minut. Potom ji rychle ponoříme do studené vody a okamžitě vyndáme. Oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mezitím oloupeme a nakrájíme 2 velké cibule. K cibuli přidáme 1 bobkový list, zalijeme 1/2 l vody a vaříme 5 minut. Červenou řepu rozmixujeme spolu s 1 1/2 l horkého, ne slaného zeleninového vývaru nebo vody. Přidáme cibuli i s vařenou vodou a dochutíme podle libosti.
Polévku rozdělíme na 5 až 6 porcí a během dne si pochutnáváme. Jednotlivé porce ohříváme nebo uchováváme v termonádobě.

416 kcal, 0 g tuku

2. DEN

Poledne: SALÁT S KIWI A POMERANČEM
2 kiwi a 1 pomeranč oloupeme a nakrájíme na plátky a kostičky. Polijeme 2 polévkovými lžicemi smetany a posypeme 1 zarovnanou polévkovou lžicí mletých mandlí.

285 kcal, 9 g tuku

Večer: HOVĚZÍ STEAK S FAZOLEMI
250 g fazolových lusků (mražených) připravíme podle návodu. Posypeme bylinkami (petržel, pažitka), přidáme 2 kávové lžičky nízkotučného másla a dochutíme kořením. Mezitím připravíme na teflonové pánvi 150 g libového steaku (na 1 kávové lžičce oleje). Okořeníme.

285 kcal, 9 g tuku

3. DEN

Poledne: ČERSTVÝ SÝR S HRUŠKOU
100 g tvarohu (20 % tuku) promícháme s 30 g kozího sýra. Přidáme nadrobno nakrájenou bazalku či pažitku. Podáváme na listu salátu. Ozdobíme kousky hrušky. Nakonec opepříme čerstvě umletým pepřem.

285 kcal, 13 g tuku

Večer: KRŮTÍ ŘÍZEK S BROKOLICÍ
300 g hlaviček brokolice uvaříme na páře nebo, pokud použijeme mraženou brokolici, uvaříme dle návodu. Krůtí řízek připravíme na teflonové pánvi (1 kávová lžička oleje). Řízek pokapeme citronovou šťávou a položíme na něj 2 kávové lžičky nízkotučného bylinkového másla. Podáváme s připravenou brokolicí.

347 kcal, 7 g tuku

4. DEN

Poledne: OBLOŽENÉ AVOCADO
1 zralé avocado rozpůlíme, vyndáme jádro a nakrájíme na plátky. Plátky poklademe na listy zeleného salátu a na řeřichu. Vše pokapeme citronovou šťávou. 1 kávovou lžičku ostré hořčice promícháme s trochou vody a také nalijeme na avocado. Posypeme nadrobno nakrájeným koprem nebo jinými čerstvými bylinkami.

270 kcal, 25 g tuku

Večer: RYBÍ FILÉ S PAPRIKOU
250 g rybího filé pokapeme citronovou šťávou, opepříme a osolíme. Podle tloušťky vaříme na páře 10 - 15 minut v uzavřeném hrnci. Očistíme 2 červené papriky a nakrájíme je na proužky. Připravenou papriku při stálém míchání podusíme na 1 kávové lžičce oleje a posypeme 1/2 kávové lžičky paprikového koření. Zalijeme trochou vody a vaříme. Okořeníme dle chuti. Rybí filé podáváme spolu s paprikou. Ozdobíme citronem a posypeme nakrájenou petrželkou.

275 kcal, 3 g tuku

5. DEN

Poledne: GRAPEFRUITOVÝ SALÁT S HROZNY
1 grapefruit oloupeme a nakrájíme na kostičky, 150 g kuliček hroznového vína rozpůlíme, 3 jádra vlašských ořechů nasekáme nadrobno. Promícháme a ochutíme.

306 kcal, 6 g tuku

Večer: OMELETA S KREVETAMI
2 vajíčka dobře prošleháme s 2 polévkovými lžicemi nízkotučného mléka. Vmícháme 80 g malých krevet. Na pánvi připravíme omeletu, kterou posypeme nakrájenou petrželkou nebo jinou bylinkou. K tomu si připravíme salát z 1/2 okurky, listového salátu a 1 kávové lžičky oleje. Dochutíme citronovou šťávou.

314 kcal, 18 g tuku

Autor: připravila: oli