Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit!

  • Zbavte se stresu dýcháním!
    26. února 2017 | 06:00

    Jestliže jste vyčerpaní, nervózní a pod velkým psychickým tlakem, vyzkoušejte tisíci lety osvědčené dechové techniky. Dokážou tělo dostat zpátky do harmonie, klidu, a navíc osvěží mozek. Výhodou všech dechových cvičení proti stresu je fakt, že je můžete praktikovat kdekoli a kdykoli, některé dokonce i v přeplněné tramvaji nebo v metru. Jejich základem je jen dobré soustředění.

  • Dýchání zhluboka

    Dýchací techniky.
    Autor: Shutterstock.com
    Je to nejjednodušší a zároveň jedno z nejlepších a nejefektivnějších dýchání. Zavřete oči a zhluboka se nadechněte. Počítejte do čtyř, abyste nabrali co nejvíce vzduchu. Stejně dlouho pak vzduch vypouštějte z plic. Hluboký nádech a výdech opakujte alespoň pětkrát dokola.

    Jak pomáhá:

    Tohle cvičení vás dokáže rychle uklidnit ve stresových situacích, využít ho můžete například před pohovorem nebo zkouškami, pomáhá nabudit se na cvičení a velmi účinné je i těsně před spaním.

  • Dýchání podle čísel

    Dýchací techniky.
    Autor: shutterstock.com
    Klíčovou roli sehrává trojice čísel 7-4-8. Nejdřív ústy vydechněte úplně všechen vzduch z plic. Pak ústa zavřete a nadechněte se zhluboka nosem, přičemž počítejte do čtyř. Potom dech zadržte a počítejte do sedmi. Následně opět ústa otevřete a vzduch pomalu vypouštějte. Počítejte přitom do osmi. Cvičení můžete zopakovat třikrát, maximálně čtyřikrát za sebou.

    Jak pomáhá:

    Dokáže uklidnit nervový systém, snadněji díky němu ovládnete strach a zmírňuje bušení srdce způsobené nervovým vypětím a stresem.

    Proti stresu pomohou i malé rituály, které si můžete dopřát každý den. Jaké to jsou? Více informací se dočtete na mojezdravi.cz.

  • Dýchání do břicha

    Dýchací techniky.
    Autor: Shutterstock.com
    Zpočátku když tohle dýchání trénujete, je nejlepší lehnout si na zem, abyste si mohli dech lépe kontrolovat. Později budete moci takhle dýchat kdekoli. Takže levou ruku si položte na hruď a pravou na břicho. Nejdříve dýchejte jen do spodní části – pohybovat se tudíž bude jen pravá ruka a levá bude v klidu. Pak vzduch pouštějte nejdříve do spodní části a potom do horní (už se pohybuje i levá ruka) a teprve potom ho vypusťte. Břišní dýchání by mělo trvat asi osm minut.

    Jak pomáhá:

    Pomůže dokonale relaxovat a psychicky si odpočinout. Doslova zastaví stres. Také si při něm procvičíte břišní svaly a upravíte správné držení těla.

  • Dýchání s rukama

    Dýchací techniky.
    Autor: Shutterstock.com
    Postavte se, nohy od sebe, uvolněte ramena a zavřete oči. Pomalu dýchejte. Pak přidejte ruce: při nádechu je mírně zvedejte s dlaněmi směrem nahoru. Při výdechu udělejte opačný pohyb (dejte dlaně směrem dolů). Dýchat byste takhle měli asi pět minut.

    Jak pomáhá:

    Je vhodné, kdykoli se něčeho bojíte, cítíte známky deprese, nahromaděnou negativní energii, agresi, nepohodu jakéhokoli druhu.

  • Dýchání jednou nosní dírkou

    Dýchací techniky.
    Autor: shutterstock.com
    Pohodlně si sedněte a uvolněte se. Srovnejte si záda a začněte pomalu dýchat nosem. Vzduch pokaždé tak na dvě sekundy zadržte a pak ho vypusťte ven. Potom si ucpěte pravou nosní dírku a pětkrát dýchejte stejným způsobem. Následně dýchejte s ucpanou levou nosní dírkou.

    Jak pomáhá:

    Když jste vyčerpaní, ještě máte před sebou hodně práce, potřebujete se na něco hodně soustředit a cítíte, že mozek už je unavený.

    Video se připravuje ...
    Vyzkoušejte tyto dýchací techniky! • VIDEO: Youtube/BPŽ

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...