Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek?

  • Umíte se vyznat v lécích?
    11. prosince 2016 | 06:00

    Pilulky, kapky, sprej nebo mast? Lékových forem dnes existuje spousta a vyznat se v nich není jednoduché. Jak se v tom orientovat? Jaké léky zvolit, aby pro nás byly co nejúčinnější? 

  • Co vybrat?

    Autor: Shutterstock.com
    U léků na předpis za nás formu, kterou budeme užívat, vybere lékař. U volně prodejných léků je ale při nákupu leckdy na nás, abychom zvolili z více variant. „Malý výběr lékových forem je typický pro léky na lokální použití – třeba nosní kapky nebo spreje, inhalátory pro astmatiky, inzulinová pera pro diabetiky, ale také například ušní kapky nebo vaginální globule,“ vysvětluje Michaela Bažantová, tisková mluvčí České lékárnické komory, s níž jsme článek připravili. „Velké množství lékových forem je naopak k dispozici třeba u léků na bolest nebo zánět. Vybírat lze z tablet, rozpustných tablet, tobolek, gelů, mastí či náplastí.“

  • Jaké lékové formy existují?

    Za nákup léků můžete ušetřit.
    Autor: shutterstock.com
    Forem léků je velké množství: tablety, tobolky, kapsle, pastilky, kloktadla, sirupy, kapky, čípky, masti, krémy, emulze, spreje, inhalátory, inhalátorové kapsle, vaginální globule, injekce, ale také transdermální náplasti (látka se do těla uvolňuje přes kůži), implantáty nebo zaváděcí tělíska.

  • Jsou některé formy šetrnější k zažívání?

    Podle čeho vybírat léky?
    Autor: Shutterstock.com
    Rozpustné léky, sirupy a kapky žaludek a trávení zatěžují méně. Tablety nebo tobolky naopak mohou být větší zátěží. Pozor je třeba dávat při užívání léků s účinnou látkou ibuprofen nebo jiných protizánětlivých léků – i když mohou být rychle rozpustné nebo v podobě čípků, žaludku dobře nedělají.

  • Co jsou to supergenerika?

    Po jakých lécích sáhnout v případě nemoci?
    Autor: Shutterstock.com
    Vyvinout nový lék je velmi drahé, navíc možnosti výzkumu mohou být omezené. Proto se vyvíjejí supergenerika. Jde o upravené „staré" léčivé látky, které mají vylepšené vlastnosti. Může se jednat o novou lékovou formu, jinou přidanou hodnotou může být přítomnost více účinných látek v jedné tabletě léku. S jedinou pilulkou tak například pacient spolkne tři účinné látky: na snížení teploty a tlumení bolesti, na odstranění otoku nosní sliznice a na potlačení kašle.

  • Co znamená slovo

    .
    Autor: Shutterstock
    Slovo "retard" znamená „zpomalené“ – léky, které mají toto označení, působí oproti obyčejným tabletám déle, jejich účinek nastupuje pomaleji a pomaleji odeznívá. Z volně prodejných léků mají retardovanou formu třeba přípravky s vitaminem C. Ten se pak z tobolky uvolňuje dlouhodobě, zhruba 8 až 12 hodin.
  • Lze ještě vůbec vymyslet novou formu?

    .
    Autor: Shutterstock
    Nové lékové formy farmaceutické firmy stále vyvíjejí. Důvodem bývá jednodušší a pohodlnější použití pro pacienta. Vyvíjí se například inzulin, který by se aplikoval přes nosní sliznici, nebo očkovací látka proti chřipce v podobě mikroinjekčních náplastí, vznikají nové inhalační pomůcky a mnoho dalších věcí.

  • Jeden lék, mnoho forem

    Jaké léky zvolit?
    Autor: Shutterstock.com
    Jeden příklad za všechny: ibuprofen, látku účinnou proti bolesti a zánětu, nabízejí lékárny v mnoha formách.

    1. Tablety: jsou potahované a není vhodné je půlit nebo drtit – např. Ibalgin, Brufen, Apo–ibuprofen.

    2. Želatinové tobolky: obsahují účinnou látku v tekuté formě, účinkují dvakrát rychleji než tablety – např. Apo-ibuprofen Rapid, Ibalgin Rapidcaps 400 mg.

    3. Sirupy: vhodné pro děti nebo pacienty s polykacími potížemi – např. Nurofen sirup, Brufen sirup, Ibalgin suspenze.

    4. Čípky: jsou vhodné především pro děti – např. Nurofen pro děti.

    5. Masti, krémy, gely: jsou vhodné na lokální bolesti svalů nebo kloubů, gely volíme tam, kde nás už samotný dotek bolí, masti tam, kde je můžeme bezbolestně roztírat, nebo tehdy, když místo chceme přímo masírovat. Některé masti mohou být kombinované, ty jsou vhodné na poranění s otokem nebo krevním výronem: např. Ibalgin, Dolgit nebo kombinovaný Ibalgin Duo Effect.

    Stoná často váš muž? Jaký typ rýmičkáře je? Pomozte zkompletovat atlas a vyhrajte wellness víkend! Více informací zde.

Autor: lac
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...