Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Víte, co jsou to adaptogeny? Bylinky, které vás zbaví stresu

  • Stresu se zbavíte pomocí adaptogenů.
    3. dubna 2016 | 06:00

    Psychická pohoda je s naším zdravím spojena víc, než si vůbec dovedeme představit. Proto když se dostaneme do stresu, po nějaké době nás nemilosrdně skolí některá nemoc. Jenže vyhnout se stresu je dnes takřka nemožné. Můžeme se ale uklidnit pomocí adaptogenů. To jsou bylinky, které poskytují odolnost, vytrvalost a úlevu od stresu. Svým působením zvyšují takzvanou adaptivní energii, což je schopnost organismu přizpůsobovat se, odolávat a udržovat rovnovážný stav ve chvílích, kdy na tělo působí mnohačetné stresory a škodlivé vlivy.

  • Co jsou to adaptogeny?

    Některé bylinky jsou opravdu blahodárné co do jejich působení na hubnutí.
    Autor: Shutterstock.com
    „Adaptogeny jsou rostliny, které sám rád používám a které jsou prověřené staletími. Jak už říká jejich název, pomáhají tělu adaptovat se na stres, obnovují narušenou rovnováhu a podporují látkovou výměnu,“ vysvětluje RNDr. Pavel Popov, odborník na byliny. „Adaptogeny nemají specifické účinky, ale působí na náš organismus komplexně. K mým oblíbeným adaptogenům patří tulsi (bazalka posvátná), lékořice, eleuterokok, ženšen, kotvičník a mnoho dalších.“

    Jak v knize Adaptogeny (nakladatelství Triton) píší David Winston a Steven Maimes, ví se, že většina bylin patřících do této skupiny má antioxidační vlastnosti. To znamená, že pomáhají neutralizovat, čili zneškodnit, volné radikály dřív, než stačí poškodit zdravé buňky. Mnohé adaptogeny mají i další příznivé účinky: ochraňují játra, srdce, působí jako ochrana před rakovinou či záněty a pomáhají zmírňovat nežádoucí účinky chemoterapie a ozařování.

  • Bazalka posvátná

    Bazalka posvátná
    Autor: Shutterstock.com
    Jinými slovy také tulsi, což v sanskrtu znamená „ten, jemuž se nikdo nevyrovná“. V Indii ji považují už 3000 let za jednu z nejúčinnějších rostlin. Bazalka patří k všestranným adaptogenům – posiluje imunitu a vitalitu, prospívá srdci a pomáhá snižovat dopad stresu na organismus. Obsažená kyselina ursolová udržuje zdravou hladinu cholesterolu a krevního cukru.
  • Maralí kořen, neboli parcha saflorovitá

    Maralí kořen je podobný bodláku.
    Autor: Shutterstock.com
    V ruském státním lékopisu z roku 1962 se „maralij koren“ uvádí jako oficiální léčivo. Pravidelná konzumace byliny se doporučuje ke zlepšení fyzických výkonů a výdrže. Maralí kořen totiž podporuje tvorbu svalové tkáně a taky posiluje vylučování kyseliny močové a mléčné. Bylina působí na celkové osvěžení těla, pomáhá udržovat v dobrém stavu kardiovaskulární systém i mentální zdraví.
  • Mučenka pletní

    Mučenka pletní
    Autor: Shutterstock.com
    Bylina, která má výborné uklidňující účinky. Když nemůžete usnout nebo se v noci budíte a hlavou vám víří tisíce myšlenek, pak vyzkoušejte mučenku pletní. Mučenka působí jako rostlinné sedativum. Kromě nespavosti pomáhá taky při bolestech hlavy způsobených stresem, tiší úzkostné stavy a celkově harmonizuje činnost nervové soustavy.
  • Klanopraška čínská, neboli schizandra

    Klanopraška čínská
    Autor: Shutterstock.com
    Klanoprašce se v čínštině říká „plod pěti chutí“ – podle jejich tradiční medicíny totiž bobule této rostliny obsahují kyselou, sladkou, slanou, hořkou i pálivou chuť. Na konci 16. století si v Číně klanoprašky natolik považovali, že ji poslali tamnímu císaři jako vzácný dar. Klanopraška zvyšuje obsah jaterního glutationu, základního jaterního antioxidantu, a tím napomáhá chránit játra. Zároveň snižuje zvýšený krevní tlak a zvyšuje ten nízký.

Autor: lac
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...