Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zářivý úsměv aneb 10 potravin, které vám dokonale vybělí zuby

  • Bílé zuby nejsou zadarmo.
    29. června 2014 | 06:00

    I cesta ke krásnému úsměvu prochází žaludkem. Existují totiž potraviny, které v sobě obsahují přírodní bělicí složky – tak proč nespojit příjemné s užitečným? Přirozeně si vybělíte zuby, zatímco si budete pochutnávat na šťavnatém ovoci nebo oblíbené zelenině.

  • Jahody


    ...
    Autor: shutterstock.com
    Jsou úžasnými přírodními běliči zubů. Obsahují totiž kyselinu jablečnou, která vám skvrny ze zubů bez problémů smaže.
    Náš tip: Pokud rozmačkané jahody smícháte s jedlou sodou, získáte zvlášť účinný domácí a přírodní přípravek na bělení zubů.
  • Pomeranče


    Citrusová dieta
    Autor: Shutterstock.com
    I tohle osvědčené ovoce obsahuje látky, které ve vyšších dávkách bělí zubní sklovinu. Navíc konzumace pomeranče zvyšuje produkci slin, které působí jako přirozený odstraňovač skvrn ze zubů.
    Náš tip: Než vyhodíte slupky, přiložte je nejdříve vnitřní stranou k zubům a pořádně je pomerančovou kůrou vydrhněte. Nakonec si ústa vypláchněte vodou.
  • Jablka


    Víte, že většina lidí jí jablko špatně?
    Autor: Shutterstock
    Kyselinu jablečnou, se kterou jsme se setkali už v jahodách, logicky najdete i v jablkách. Kromě toho, že se jablka díky ní podílí na bělení skvrn, také účinně odstraňují zbytky jídla a škodlivé bakterie.
  • Hrušky


    S hubnutím postavy typu hruška se ženy natrápí nejvíc.
    Autor: profimedia.cz
    Přírodním peelingem pro zuby jsou vedle jablek i hrušky – jejich dužnina obsahuje sklerocyty, tvrdé buňky, které povrch zubu čistí jako tekutý písek. Podobně působí taky ořechy a semena.
  • Celer


    Celer je plný vitaminů skupiny B, prospívá kůži, rostou po něm krásně vlasy a nehty.
    Autor: Shutterstock.com
    Ze zeleniny se mezi prvními hlásí o slovo celer. Na bělení skvrn a barevných nejednotností ze zubů se podílí celulóza, která je jeho součástí.
  • Mrkev


    Mrkev je skvělá na oči i při zácpě.
    Autor: Shutterstock.com
    Je plná vitaminu A, který příznivě ovlivňuje zubní sklovinu. Stejně jako jablka navíc mrkev působí jako přirozený zubní kartáček a pomáhá odstraňovat zbytky jídla a bakterie z ústní dutiny.
  • Brokolice


    Hubněte díky správným potravinám. Jde to snadno.
    Autor: Shutterstock.com
    Taky kvítky brokolice drhnou povrch zubů a fungují tak trochu jako čištění zubů kartáčkem. Železo obsažené v brokolici zároveň pomáhá formovat pomyslnou bariéru, která chrání zubní sklovinu před poškozením.
  • Zelený čaj


    Vždy půl hodiny před každým jídlem vypijte jeden větší šálek zeleného čaje. Jeho účinek je zřejmý. Zasytí vás a povzbudí látkovou přeměnu.
    Autor: isifa.com, SHUTTERSTOCK.COM
    Obsahuje taniny, které brání vzniku skvrn tím, že nedovolí zhoubným bakteriím přilnout k povrchu zubů. Zelený čaj je tudíž taky prevencí nepříjemného dechu.
  • Kakao a kvalitní hořká čokoláda


    Mýtus o tom, že čokoláda způsobuje akné a špatnou pleť, je jeden z nejznámějších.
    Autor: Shutterstock
    Možná vás to překvapí, ale alkaloid teobromin z kakaa pomáhá posilovat sklovinu. To tedy znamená, že pomáhá zabránit vzniku skvrn. Ovšem pozor: u mléčné a bílé čokolády tohle neplatí.
  • Jedlá soda


    ...
    Autor: shutterstock.com
    Jedlá soda je vlastně základ bělidel a soda je forma soli, takže současně působí obě látky jako jemný brousek, který vydrhne povrch zubů. Zubní pastě dejte proto občas pauzu a vyčistěte si zuby kartáčkem s jedlou sodou.
  • Náš tip


    Zapoměli jste si zubní kartáček? Nepanikařte, víme, čím si zuby vyčistíte.
    Autor: Shutterstock.com
    Zkuste jednoduchý recept. Smíchejte jedlou sodu a citronovou šťávu do lepkavé pasty. Tu pak použijte jako pastu na zuby a kartáčkem si chrup vyčistěte, počkejte minutu a ústa vypláchněte. Soda pomáhá odstranit skvrny z povrchu zubní skloviny, zatímco kyselina citronová v podobě citronové šťávy má pro změnu bělicí účinky.

    Ale pozor: Tato metoda, pokud ji budete používat příliš často (doporučuje se maximálně jednou týdně), může narušit citlivost zubů porušením zubní skloviny. Nepřekračujte proto dobu působení, tedy jednu minutu.

Autor: zum
Klíčová slova:  zdraví, zuby, potraviny, bílé zuby
Diskuse ke článku
.