Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Proč po vás jdou komáři více než po ostatních? Na krevní skupině nezáleží

  • Komáři se často zdržují u vody, proto nikdy nezapomeňte na dostatečnou ochranu před píchnutím.
    11. července 2015 | 06:00

    Zatímco vy se můžete udrbat, váš partner nechápe, jak můžete být poštípaná od komárů, když on na sobě nemá ani štípanec. A tvrdošíjně vás bude přesvědčovat o tom, že kolem vás žádný otravný hmyz prostě není. Nepřipadá vám to taky nespravedlivé, že na někoho komáři jdou více a na někoho méně? 

  • Je to proto, že mám krevní skupinu 0?

    Komáři si vás podle krevní skupiny rozhodně nevybírají.
    Autor: Thinkstock.cz
    Občas se objeví studie, která tvrdí, že opravdovým portským pro komáry je krev skupiny 0. Prý je sladší než ostatní, a tak to hmyz ucítí a rozhodne se sát zrovna tady. Jenže ono to tak jednobarevné není. "Komárům je to jedno, častější útoky na skupinu 0 jsou mýtem. Jistý si před nimi nemůže být nikdo," vysvětluje Rastislav Maďar, epidemiolog a specialista na kontroly infekčních nemocí, nemocničních nákaz a cestovní a tropickou medicínu. Podle něj neexistují dostatečně věrohodná fakta svědčící o tom, že by komáři sáli významně častěji krev určité skupiny. 
  • Vybírají si podle pohlaví?

    Jen to, že jste žena, z vás ještě nedělá oběť komárů.
    Autor: Shutterstock.com
    Dalším z obecně známých mýtů je i ten, že komáři jdou více po ženách než po mužích. Protože máme pokožku tenčí než drsné pohlaví, je pro ně snadnější ucítit naši sladkou krev. Ale i tady jsem vyvedena z omylu docentem Maďarem. "Faktor, který způsobuje to, že někoho komáři bodají víc, není přesně známý. Není to otázkou pohlaví nebo tloušťky kůže," říká. Svá slova potvrzuje tím, že hmyzem přenosné infekce nepostihují významně častěji ani muže, ani ženy. 
  • Roli hraje ochrana

    Nedivte se, že vás komáři štípou, když se jim vystavujete. Na pohlaví ani krvi nezáleží.
    Autor: Shutterstock.com
    Když už jsme vyvrátili mýtus o pohlaví i krevní skupině, je na místě otázka, podle čeho si tedy komáři vybírají své oběti. "Je jim to jedno. Když má samička možnost sát krev a je tam jen jeden člověk, určitě svou šanci zkusí bez ohledu na to, co má za krevní skupinu, nebo na to, zda je to muž, či žena," říká Maďar. V danou chvíli hraje roli akorát to, jak moc jste proti otravnému hmyzu chráněni. Pokud jdete s kůží na trh bez jakýchkoliv repelentů a spoléháte se pouze na to, že nemáte skupinu 0, nemůžete se pak divit, že jste se stali jejich obětí. Jak se tedy před nimi můžete ochránit? 
  • Ochrání mě pivo, nebo česnek?

    Pivo je plné vitamínu B a minerálů. Důvod, proč ho pít!
    Autor: Shutterstock.com
    Podle babských rad jsou ve výhodě lidé, kteří holdují pivu, protože komárům příliš nechutná vitamin B. Ten je zase ale hojně zastoupen ve zlatavém moku, a pivaři jej tak vylučují skrze kůži. Dalším tipem, jak se před štípanci chránit zevnitř, je pomoc česneku. No, to zabírá asi spíše na otravné ženy dychtící po polibku nebo upíry. I když to může působit i na komáry, Rastislav Maďar by na to příliš nespoléhal. Když už nic jiného, přece nebudete celé léto popíjet pivo a jíst topinky s česnekem jen proto, abyste měli klid od komárů. 
  • Jak se máme tedy chránit?

    Pokud nebudete používat repelenty, komárů se jen tak nezbavíte.
    Autor: Shutterstock.com
    Spíše než na babské rady bychom se měli spoléhat na repelenty, které obsahují DEET (diethyltoluamid). Pozor ale – nemělo by ho být v ochranném přípravku více než 50 procent! Dalšími účinnými látkami jsou ikaridien nebo citronelo-eukalyptový olej. "Nejvíce bodnutí bývá kolem kotníků, ale nezapomeňte na uši a zadní strany rukou," radí Rastislav Maďar. 
  • Nepusťte je do domu

    svíčka
    Autor: Shutterstock.com
    Před otravným hmyzem se ale braňte i doma. Stačí jen na chvíli rozsvítit a celou noc máte o zábavu postaráno. Kolem hlavy vám to bude  bzučet, a tak vám to nedá a strávíte notnou dobu hledáním onoho záškodníka. Komáři nemají rádi kouř, takže značnou výhodu mají kuřáci. Nemusíte se ale hned stát nikotinovými závisláky. Stačí, když si doma zapálíte vonnou svíčku či tyčinku, ideálně s vůní citronely. Dobře také poslouží síť v oknech, která komárům nedá ani malou šanci. "Existuje i mnoho druhů přírodních repelentů a odpuzovačů, které v různých formách snižují množství bodavého hmyzu v prostředí," dodává Maďar.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...