Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Měl jsem klíště: Jak zjistit, zda bylo infikované, a co mám dělat?

  • V lese si dávejte pozor na klíšťata!
    28. srpna 2016 | 06:00

    Prázdniny se sice chýlí ke konci, ale to neznamená, že si klíšťata dají oraz. Proto nepodceňujte ochranu ani nyní, když se vydáte do přírody. Co všechno vám vlastně hrozí, když vás kousne klíště? 

  • Jaké jsou příznaky boreliózy?

    ...
    Autor: Shutterstock
    Lymská borelióza je asi nejčastější onemocnění, kterým se od klíštěte můžeme nakazit. Zároveň patří mezi ta nejvážnější a probíhá ve třech fázích. První příznaky může člověk pozorovat pár dnů až týdnů po ataku klíštěte. „Příznakem probíhající infekce většinou bývá erythema migrans – červená skvrna s bledším vnitřkem, která se začíná tvořit v okolí místa kousnutí. Ta se postupně zvětšuje na velikost 10 až 15 centimetrů a může se objevit na různých částech těla. U některých lidí se však tyto kožní projevy nevyskytnou a onemocnění může bez povšimnutí pokračovat,“ upozorňuje Bohumil Seifert, přednosta Ústavu všeobecného lékařství.

    Další projevy mohou být také často zaměnitelné třeba za chřipku. Člověk cítí únavu, bolí ho svaly, je malátný, s horečkou. V případě, kdy člověk všechny tyto signály ignoruje, borelióza může přejít do dalšího stadia, kdy se můžou přidat otoky kloubů, bolest, obrna nervů. Pokud pacient neodhalí ani tyto příznaky, nemoc po několika letech přejde do dalšího stadia, kdy dochází k postižením kůže, atrofii, ale také k onemocnění míchy a mozku. 

  • Jak funguje prevence?

    Piři pobytu v přírodě můžete na klíště narazit i na vlastní zahradě.
    Autor: Blesk Hobby
    Na rozdíl od klíšťové encefalitidy proti borelióze se nemůžete nechat očkovat. Tím spíše je důležitá prevence a včasné odhalení nemoci. Ta nemusí být pro pacienta tolik nebezpečná, pokud lékař nasadí léčbu hned při prvních příznacích. Ty po chvíli odezní, a ačkoliv se ještě nějakou dobu mohou objevovat bolesti hlavy, nakonec i ty odezní. Horší je, pokud nemoc zprvu ignorujete a problémy začnete řešit až v dalším stadiu. V takovém případě hrozí vážnější a dlouhodobější problémy, objevit se mohou i kardiovaskulární onemocnění a podobně. 
  • Kdy se začít bát?

    Nepodceňujte chřipku a očkujte se proti ní!
    Autor: Shutterstock.com
    Jak tedy poznáte okamžitě, že byste mohli být nakaženi? Lymská borelióza má tu výhodu, že aby ji na vás klíště přeneslo, muselo by být přisáté alespoň dvanáct až dvacet čtyři hodin. Jestliže se vám ho podaří odhalit dříve, pravděpodobnost toho, že by vás infikovalo, je malá. Pokud se ale ta malá mrška schová tak důkladně, že ji objevíte až později, můžete nechat klíště vyšetřit, zda není nositelem bakterie borelie, která nemoc způsobuje. Existují laboratoře, do kterých můžete klíště odeslat poštou. Do tří dnů vám přijdou výsledky. Další možností jsou ale i domácí testy Veroval, které jsou rychlejší než zasílání do ordinací. Test je v malé krabičce a můžete ho nosit neustále u sebe, což je výhodou, pokud se chystáte na delší túry.
  • Co dál?

    Až půjdete do lesa, chraňte se.
    Autor: Shutterstock.com
    V případě, kdy testy (ať už domácí nebo laboratorní) vyjdou pozitivně, tedy že klíště bylo infikované, neměli byste příliš dlouho otálet, je třeba vyrazit k lékaři. Neznamená to nutně, že vás klíště nakazilo, ale pravděpodobnost se velmi zvyšuje. Podle serveru www.kliste.cz je až 13 procent všech klíšťat v České republice infikováno. Třetina z nich navíc v sobě, kromě borelie, nese i další bakterie, které mohou být spouštěčem dalších onemocnění. 
  • Pozor na encefalitidu!

    Trpíte při menstruaci? Možná si za to můžete sama, třeba pijete moc kávy.
    Autor: Shutterstock.com
    Ihned v závěsu za boreliózou je klíšťová encefalitida. V letošním roce je dokonce rekordní výskyt pacientů s tímto onemocněním. Nemuselo by tomu tak ale být, protože proti tomuto infekčnímu onemocnění se lze nechat očkovat. Přitom klíšťová encefalitida je nebezpečná a může mít fatální následky. Jde totiž o zánětlivé onemocnění mozku a mozkových blan. Prvotní příznaky, které se mohou objevit týden až čtrnáct dnů od nákazy, mohou být podobné chřipce. Člověka bolí klouby, hlava, svaly, může se objevit lehká teplota

    Příznaky ale po několika dnech odezní a poté se objeví ještě horší příznaky. Protože bakterie napadá mozek, jsou s encefalitidou spojené bolesti hlavy, špatné vidění, šeroslepost, závratě a vysoká horečka. Postupně ale může dojít až k obrně jednotlivých svalů. Pokud na sobě tedy pozorujete jakýkoliv z příznaků poté, co vás kouslo klíště, rozhodně na nic nečekejte a navštivte lékaře. Proti encefalitidě ale neexistují žádné léky, proto jedinou šancí, jak se s nemocí vypořádat, je nechat se očkovat. Až čtvrtina všech pacientů s encefalitidou má doživotní následky. Nejčastěji jsou to obrna některých svalů, bolest hlavy nebo poruchy spánku. 

  • Jaké další nemoci hrozí?

    Na houbách
    Autor: Shutterstock.com
    Ne tak často, ale klíšťata jsou nositeli i dalších infekcí, kterými mohou člověka nakazit. Je to třeba ehrlichióza. Bakterie, která tuto nemoc způsobuje, napadá bílé krvinky, čímž narušuje imunitu a způsobuje horečnaté onemocnění. První příznaky po kousnutí klíštětem se mohou objevit o tři až sedm dnů později. Jde hlavně o bolest svalů a hlavy, zvětšené uzliny, nevolnost, případně se může objevit i ochrnutí některé části těla. Pokud není nemoc léčena včas, můžete mít doživotní následky podobně jako u encefalitidy. Přitom v brzkých stadiích je ehrlichióza dobře léčitelná antibiotiky. 
  • Jak klíště správně vyndat?

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Jak správně vyjmout klíště, je velká otázka. Mnoho lidí používá různé krémy a jiné přípravky, které mají pomoci uvolnění klíštěte. To ale v žádném případě nedělejte. Když klíště přidusíte, může do vás vypustit obsah střev, což zvyšuje riziko přenosu infekce. Parazita se nesnažte nijak vykroutit, ale vytáhněte ho. Je možné, že vám zůstane kus kusadel v kůži. Po pár dnech by měla vypadnout. Pokud ale po pár dnech otok nezmizí, navštivte lékaře. Celou ránu důkladně vydezinfikujte. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...