Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dejte si pivo a klíšťata na vás nepůjdou: Skutečně pomáhá vitamin B?

  • Pivo vás před klíšťaty neochrání.
    13. června 2016 | 06:00

    Tak schválně – kolik jste si po víkendu v přírodě napočítali klíšťat? Jestli žádné, tak jste šťastlivci nebo používáte dobrou ochranu. V současné době se totiž aktivita těchto otravných a nebezpečných parazitů pohybuje na stupni 10 z 10. Jde tedy o stav nejvyššího rizika. Jak se proti nim nejlépe chránit? 

  • Novinky na trhu

    Ponožky vás pravděpodobně příliš neochrání.
    Autor: Shutterstock.com
    Zatímco před dvaceti lety jsme na tábor dostali sprej s nanejvýš nepříjemným zápachem, který nás měl chránit nejen před komáry, ale i klíšťaty, dnes je spektrum ochrany mnohem širší. Kromě zmíněných repelentů ve spreji se prodávají také ponožky nebo náramky – podobné, jako jsou pro psy a kočky. Podle entomoložky Kateřiny Jůzové z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy bychom se na ně neměli stoprocentně spoléhat. Tyto ochrany jsou vyrobeny tak, aby byly odolné vůči vnějším vlivům, jako jsou pot nebo praní v nižších teplotách. Často fungují na bázi olejů, například eukalyptového. Odpudivý účinek ale bývá slabší než u repelentů ve spreji. 
  • Pozor, kde je používáte

    ...
    Autor: profimedia.cz
    Největší slabina používání alternativních ochranných pomůcek tkví v jejich umístění a pouze lokální účinnosti. "Klíšťata nejčastěji číhají v listech trav a na člověka se přichytí nejprve prostřednictvím nohavice," popisuje napadení klíštětem Kateřina Jůzová. Pokud tedy máte na ruce náramek, klíštěti je to v podstatě jedno – až k nohám odpuzovací látky necítí. V takovém případě jsou mnohem účinnější ponožky. Nejčastěji se nám ale cizopasníci zakousnou do podkolenních jamek, třísel nebo podpaží, kam ochranné pomůcky často nedosáhnou. A také my sami často zapomínáme se v těchto oblastech chránit. 
  • S přírodními repelenty nešetřete

    Pozor na podkolenní jamky, loketní jamky a třísla.
    Autor: Shutterstock.com
    Podobně náramky a ponožky, které mají odpuzovat hmyz, fungují i přírodní repelenty hlavně na bázi nejrůznějších olejů. Často je to právě zmíněný eukalyptový olej. Pokud máte problém s chemickým složením klasických repelentů, pak se určitě můžete zkusit spolehnout na sílu přírody, ale pozor na určitá úskalí. "Jejich účinnost není standardizována, a proto se snadno může stát, že při domácí přípravě bylinu vyluhujeme málo, nebo naopak příliš," varuje Jůzová. Tím se pak může ochrana snížit. Nicméně některé alternativy stojí za to vyzkoušet. Nejčastěji se užívají, kromě eukalyptu, také citronelový nebo tea tree olej, hřebíček, levandule, máta, šalvěj, rozmarýn. Jako po domácím repelentu můžete sáhnout třeba po octu či česneku. Ale pak se od vás budou držet dál pravděpodobně nejen klíšťata, ale i ostatní lidé. 
  • Podle čeho vybírat repelent?

    Autor: Shutterstock.com
    Jak tedy vybrat ten kvalitní repelent, když si můžu vybrat ze všech možných alternativ, ponožek, náramků a sprejů? Pokud chcete skutečně kvalitní ochranu, měli byste sáhnout po přípravcích, které obsahují látku DEET (diethyltoluamid). V repelentech ale objevíte různé množství, nejméně by ho však mělo být 10 %. V našem podnebí je ideální obsah 16 až 30 %. "Při vyšší koncentraci se sice zvyšuje účinnost, ale také možnost podráždění pokožky nebo alergické reakce," varuje Kateřina Jůzová. Mezi repelenty, které obsahují správné množství DEET patří napíklad Diffusil, Predator nebo Ben´s. Samozřejmě myslete na to, že jedno stříknutí vám nestačí. Je potřeba ochranu obměňovat co tři až pět hodin. 
  • Pomůže mi vitamin B?

    Pokud chcete na kalorie vyzrát tím, že si pivo smícháte s limonádou, plán vám nevyjde.
    Autor: Shutterstock.com
    Lidé také často spoléhají na to, že je před otravným hmyzem ochrání vitamin B, a tak mají alespoň důvod, proč v létě popíjet pivo. V domnění, že načerpají dostatek tohoto vitaminu. Tvrdí se totiž, že jeho účinnost spočívá v ovlivnění pachu potícího se člověka, takže pak klíšťata do takové míry nepřitahuje. Další teorie zase hovoří o tom, že se člověk méně potí, a tak je pro klíště nezajímavý. "Bohužel, žádná studie zatím s jistotou takovou účinnost neprokázala. Při testech na různých druzích komárů bylo dokonce ověřeno, že vitamin B vůbec repelentní účinky nemá," říká entomoložka Kateřina Jůzová. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...