Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejlepší babské rady, jak zatočit s rýmou a nachlazením

  • Vyzkoušejte některé z babských rad! Zaručeně fungují!
    12. listopadu 2014 | 06:00

    Z nosu vám kape z vodovodního kohoutku, huhláte jak panák a cítíte se pod psa. Automaticky saháte po paralenu, ale ouha! V krabičce na vás čeká pouze nastražené prázdné plato a prášky nikde. Nějaký dobrák z vaší rodiny je dobral a vám nic neřekl. Nezoufejte ale, nachlazení porazíte mnohem snadněji! Stačí zapátrat v receptech našich babiček. 

  • Přežeňte to s česnekem

    Nebojte se to s česnekem během vašeho „ucpaného“ období trochu přehánět. Cpěte ho do každého jídla, do kterého to jen půjde. Je totiž skvělým společníkem nejen při vaření, ale také ničí infekce a bakterie, které se v těle usadily.
    Vypěstujte si vlastní a kvalitní česnek.
    Autor: Shutterstock
  • Polévka je grunt

    Vývar
    Autor: Profimedia.cz
    Jak říkávaly naše babičky, polívka je grunt, a kdo ji nejí, je špunt! Z vás se špunt nejspíš nestane, pokud si nedáte vývar, ale také se z vás v nejbližší době nemusí stát zdravý člověk. Takový silný vývar totiž nejen posílí, ale stoupající pára z hrnečku horkého vývaru uvolní sliznice a uvolní tak čas.
  • Kouzlo křenu a medu

    ...
    Autor: Shutterstock
    Křen a med dokáží stimulovat imunitu díky vysokému obsahu vitaminů a dezinfekčními a antibiotickými účinky. Jejich kombinace je pak ještě silnějším lékem na chřipku. Kořen křenu na jemno nastrouhejte a smíchejte se stejným množstvím medu. Směs důkladně promíchejte a užívejte po lžičkách během dne podle závažnosti stavu: 3 – 7x denně.
  • Dřevorubecký čaj

    Tento recept je pro silnější povahy, ale zaručeně uzdraví! Do velkého hrnku vymačkejte šťávu z jednoho citronu, přidejte lžíci medu a velkého panáka domácí slivovice a dolijte horkým černým čajem.
    Braňte se proti podzimnímu nachlazení bylinkami.
    Autor: Profimedia.cz
  • Koupel pro velké holky

    Jesliže vám zbylo ještě trochu slivovice, použijte ji i do koupele. Napusťte si vanu horkou vodou a přidejte dva velké panáky pálenky. Ve vaně pak ležte přibližně 20 minut, bude se vám poté lépe dýchat.

    Relaxační koupel plná bylinek dokáže s organismem hotové zázraky.
    Autor: shutterstock.cm

  • Bramboru na čelo

    I když to může znít podivně, o léčebných účincích tohoto triku rozhodně nepochybujete! Uvařte si bramboru a v ubrousku ji rozmačkejte. Ten si poté přiložte na čelo, na dutiny, a nechte působit dokud brambora nevychladne. 

    Při nachlazení rozmačkejte vařenou bramboru a v hadru si ji přiložte na čelo.
    Autor: Shutterstock.com
  • Sádlo na hrudi

    Tento výjev je známý spíše ze starších filmů odehrávajících se na venkově, ale když je člověk zoufalý, zkouší vše. Což v případě rýmy a nachlazení bývá člověk neustále. Každopádně rada našich babiček je namatlat si sádlo na hrudník. Sádlo totiž na pokožce vytvoří jemný filtr a tkáň hrudníku se pak bude lépe prokrvovat, což usnadní vykašlávání.
    Sádlo je všestrané, dokonce i lék
    Autor: profimedia.cz
  • Cibule s medem

    cibule
    Autor: Shutterstock.com

    Na kašel a průdušky pomůže cibulový med. Cibuli nakrájejte na kostičky, zalijte medem a nechte v lednici do druhého dne. Cibule pustí šťávu a tou si slaďte čaj. Chuťově to není to vůbec špatné!

  • Zázračná síla bylinek

    ...
    Autor: Shutterstock

    Konkrétně šalvěji. Pokud vás bolí v krku, udělejte si odvar z této bylinky a kloktejte s ním. Mimo jiné má šalvěj i dezinfekční účinky.

  • Sůl nad zlato

    Není lepšího rýmu na ucpané dutiny, než mořská voda. Bohužel v našich krajích o ní můžeme leda tak snít. Není ale těžké udělat si náhražku. Vezměte si velký panák, naplňte ho vodou a dejte do něj lžičku soli. Pořádně promíchejte. Ty odvážnější můžou směs vdechnout nosem přímo, ostatní si vodu se solí mohou nalít do nádobky na kapičky do nosu. Uvidíte, za pár dnů bude po zduřelých sliznicích! 
    sůl
    Autor: Shutterstock.com
  • Tajemný zázvor

    Na první pohled v nás nemusí budit tolik důvěry, ale věřte, že tento přírodní lék musíte mít doma! Kořen zázvoru vás vyjde na pár korun a navíc vydrží několik týdnů. Ideální je v kombinaci s citrónem, který zase obsahuje spousty vitamínu C. Uvařte si čaj a horečka s bolestí v krku zmizí na to tata! Zázvor sám o sobě je poměrně ostrý, proto ho děti příliš nemusí. Sáhněte tedy po kandovaném zázvoru, cukr jeho chuť zjemní.
    Protože citron ochlazuje, dobré k němu do čaje přidat zázvor a skořici.
    Autor: Shutterstock.com
  • Ořechový odvar

    Vlašské ořechy
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Jestliže vás trápí suchý dráždivý kašel, pomůže vám odvar z vlašských ořechů! Vyloupejte přibližně dvanáct jader a hoďte je do půl litru vody a nechte louhovat. Vařte asi půl hodiny. Pokud chcete, přidejte kapku medu pro lepší chuť.
  • Spánek léčí

    ....
    Autor: Shutterstock.com
    Dobrá zpráva pro všechny spáče! I s rýmou bychom měli alespoň na den zalézt do postele. Je dokázáno, že nedostatek spánku oslabuje imunutu, kterou máme během nachlazení skutečně oslabenou. A pokud půl noci prokašláte a prosmrkáte, užijte si spánek alespoň přes den.
  • Majoránkový čaj s medem

    čaj s medem
    Autor: Shutterstock.com
    Zalijte 1 lžičku sušené majoránky 250 ml studené vodou a přiveďte k varu. Odstavte a nechte louhovat přibližně 15 minut, poté přeceďte. Oslaďte medem, přidejte trošku citronové šťávy z citronu a pijte po doušcích několikrát denně.


Diskuse ke článku
.