Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Máte stále popraskané koutky úst? Může jít o skrytou infekci

Popraskané koutky úst neskrývejte, ale léčete!
26. srpna 2014 | 06:00

Není vám příliš do smíchu, protože vás neustále bolí popraskané koutky úst? Nemusí to být vždy způsobeno pouze nedostatkem vitamínu B. Přestaňte zobat pilule, které zaručují dostatek tohoto vitamínu a raději vyhledejte lékaře. A pak už jen stačí začít opět trénovat mimické svaly v obličeji, brzy vám už zase bude do smíchu. Bez omezení!

S problémem popraskaných koutků úst se za svůj život potká snad každý člověk. Je to nepříjemné a občas se to zdá téměř nekonečné. Hlavně ve chvíli, kdy máme pocit, že problém je pryč, zívneme, a téměř vyléčené koutky znovu prasknou. Navíc, co si budeme nalhávat, zvláště pro nás ženy jsou problémy v koutcích úst mnohem hlubšího rázu, máme totiž pocit, že nám ubírají na kráse.

Buďte jako Pepek námořník!

Většině z nás se objeví pouze párkrát za život, a často jsou způsobeny pouze nevyváženou, špatnou stravou. Jak se říká, že náš obličej je odrazem našich chorob, zde to platí úplně stejně. Ve chvíli, kdy jedinci začnou rudnout koutky, praskají, pálí a svědí, znamená to, že mu v jídelníčku něco chybí. Nejčastěji je to vitamín B, železo a zinek.

Luštěniny
Autor: profimedia.cz

Stačí tedy do svého jídelníčku zařadit dostatek potravin s těmito výživovými složkami, a stejně rychle, jak se problém objevil, tak i vymizí. A to nadobro. Zinek je hojně zastoupen převážně v luštěninách, stejně jako železo. To získáte také ze špenátu, brokolice, nebo ořechů. Vzpomeňte si na Pepka námořníka, který jedl špenát ostošest a v koutku měl stále zapíchlou fajfku. Měl tak dostatek železa a žádné problémy s praskáním koutků.

Vitamín B je velmi hojně zastoupen v mléčných výrobcích, mase, kyselině listové. Pokud budete někdy mít potřebu vymluvit se, proč jdete s kamarády na pivo, pak zkuste říct, že kvůli vitamínu B, který je v tomto zlatavém moku obsažen. Ovšem není dobré to s tím pivem přehánět.

U některých lidí může za prasklé koutky právě nadměrné pití alkoholu. Je to ale hodně individuální, stejně jako s jinými nápoji a potravinami. Někteří mohou být na určité jídlo alergičtí a reakce se projevuje právě tvorbou koutků. V takovém případě je dobré vypozorovat, které jídlo to je, případně zajít k imunologovi.

Kvasinky schované za prasklými koutky

I s oparem lze úspěšně bojovat, musíte jen začít včas!
Autor: Shutterstock.com

Bohužel ne pokaždé postačí zajít si na pivo, či udělat ze sebe Pepka. Některé příčiny popraskaných koutků neodstraníte pouze změnou jídelníčku a doplněním důležitých živin. Problémy s ústy můžou být spojeny s příznaky některé nemoci, ať už je to kvasinková infekce, cukrovka, nebo v některých případech i rakovina. Není důležité ale při každém zarudnutí okamžitě běžet k lékaři. Pokud je toto jeden z příznaků choroby, zajisté na sobě budete pozorovat i nějaké jiné.

Za popraskané koutky může špatný životní styl.
Autor: Shutterstock.com

Jednou z nemocí, kterou popraskané koutky provázejí, je právě kvasinková infekce, neboli Candida Albicans. Tato kvasinka se běžně objevuje ve střevech, ústech i pohlavních orgánech. Není to nic zvláštního, máme ji v sobě každý. Problém ale může působit ve chvíli, kdy se v těle přemnoží. A to bývá ve chvíli, kdy máme oslabenou imunitu, nebo podléháme dlouhodobému stresu. K jejich přemnožení také samozřejmě přispívá špatný životní styl, kouření, alkohol.

Jeden koutek může zachránit život

V případě přemnožení těchto kvasinek budou chorobu s největší pravděpodobností provázet také kožní potíže, zápach z úst, v některých případech i problémy se smyslovými orgány, jako jsou rozmazané vidění, chronická rýma, či záněty uší. V takovém případě bude doktor léčit popraskané koutky jako jeden ze symptomů infekce.

Stejně tomu je i co se týče cukrovky, nebo rakoviny. Ve chvíli, kdy se objeví popraskané koutky, pacient už často o své chorobě ví, takže už pak stačí pouze konzultovat  se svým lékařem, jakou léčbu by měl indikovat. Samozřejmě čím lepší a účinnější léčba samotného onemocnění, tím méně by se tyto problémy měly u pacientů objevovat.

Můžeme si pogratulovat, podle CNN máme sexy přízvuk.
Autor: profimedia.cz

Zvýšenou pozornost prasklým koutkům dejte ve chvíli, kdy o žádné chorobě nevíte a potíže se vám stále vracejí, i když žijete zdravým životním stylem a máte dostatek všech vitamínů. Pak vám jeden takový koutek může zachránit život tím, že dané onemocnění odhalí včas. Často je totiž popraskaný koutek viditelnou známkou nějaké infekce, nebo bakterie, která se nám usadila v těle a útočí bez povšimnutí na naše orgány.

Účinným lékem je dobrý balzám

Příčinou ale můžou být i naprosto banální věci, jako je změna počasí. Při extrémních vedrech, nebo naopak v mrazech, při dešti, nebo přílišném slunečním svitu. Toto vše má vliv na krásu a zdraví našich rtů. My máme tendence se chránit olizováním, což působí naopak spíše negativně. Proto mějte vždy po ruce balzám na rty, kterým si je preventivně natírejte. Nejlepší, ať už jako léčba, či prevence, je udržování rtů stále vláčných.