Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Krvácejí vám dásně? Na vině je nedostatek vitamínů

Věnujte pozornost nejen svým zubům, ale také dásním. Jejich zdraví je velice důležité.
7. června 2013 | 12:48

Krvácení dásní je druhý nejčastější problém, se kterým se obracíme na své zubaře. Jeho příčiny mohou být různé, zjistěte, co trápí právě vás.

Proč dásně krvácejí

Krvácení dásní má různé příčiny, ve většině případů je ale na vině nedostatečná ústní hygiena. Na špatně čištěných zubních plochách se vytváří plak, ze kterého se postupem času vytvoří zubní kámen. Ten se dostává mezi zuby a vytváří tak skvělé prostředí pro zbytky jídla a bakterie, které zase způsobují záněty a krvácení dásní a později také vznik paradentózy. Proto je podle stomatologů dobré si nejen po každém jídle zuby vyčistit, ale také používat mezizubní kartáčky, zubní nitě a v neposlední řadě také čistit jazyk.

Nedostatek vitamínu C

Vitamín C se mimo jiné podílí na tvorbě kolagenu, který zpevňuje cévní stěny a je také součástí vláken držících zuby v lůžku. Při nedostatku „céčka“ jsou dásně křehčí, vlákna ztrácejí pevnost a snadněji krvácejí. 

zuby
Autor: Shutterstock.com
Na vině jsou problémy s játry

Krvácení dásní může poukazovat na problémy s játry. V takovém případě, ale nekrvácejí jen dásně, ale i ostatní sliznice.

Chybí vám železo

Železo je součástí krevního barviva, svalových bílkovin a některých enzymů a v našem těle má na starosti transport kyslíku. Nízká hladina železa v organismu má za následek popraskanou kůži, záněty a právě i krvácení dásní. Hlavními odvaděči železa z těla jsou káva a čaj, takže na jejich konzumaci pozor.

Překyselení organismu

Překyselení organismu vzniká díky špatným stravovacím návykům klesá v těle podíl zásaditosti. Taková nerovnováha má nemalé vlivy na naše tělo. Následkem překyselení organismu je nedostatečné vstřebávání vitamínu B. Díky tomu se začínají tvořit afty, opar a praskající koutky nebo záněty a krvácení dásní.

Poruchy srážlivosti krve

V případě takového onemocnění se nejedná jen o krvácení v dutině ústní, ale také krvácení z nosu, časté modřiny, krev v moči a stolici. S takovými problémy ihned vyhledejte lékaře a nechte si udělat vyšetření.