Co se lepí, to škodí
Zubaři upozorňují na to, že obecně jsou škodlivé hlavně sacharidy (cukry), které jsou navíc lepkavé a na chrupu ulpívají. To platí například i pro jinak zdravý med nebo lepkavé ovoce (banány, fíky atd).
V první řadě zubní hygiena
Když si zuby nebudeme čistit, nepomůže nám nic. To pak můžeme potraviny vybírat a horem dolem. Vytvoří se na nich totiž plak, který obsahuje bakterie. Ty jsou pro zubní sklovinu hotová pohroma a způsobují kazy.
Nepomůže ani jablko
Je zavedeným mýtem, že sníst jablko je skoro totéž, jako bychom si zuby vyčistili. Je to vážně nesmysl. I jablečné cukry a kyseliny, totiž poškozují sklovinu. Kromě toho je podstatné, že po jablcích a ani po jiném jídle, není vhodné si zuby čistit hned. Počkejme minimálně půl hodiny, než se slinami (obsahují důležité minerály) zacelí narušená sklovina. Pak teprve přijde na řadu kartáček.
Černá desítka:
*sladké limonády a kolové nápoje *džusy *pitíčka s brčky (kvůli brčkům pijeme pomaleji a sladká chuť má tak delší čas v poklidu ničit naši zubní sklovinu) *banány *kyselé ovoce (citrusy, ananas) *chipsy *turecký med *karamelové bonbóny *oříšky *pečivo, hlavně sladké |