Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Preventivní odstranění prsů: Proč se tak rozhodla i Angelina Jolie?

Angelina Jolie si nechala preventivně odstranit prsní žlázu
15. května 2013 | 12:30

Od včerejšího dne hýbe světem zpráva, že herečka Angelina Jolie si nechala odstranit prsa, kvůli riziku onemocnění rakovinou. Proč něco takového udělala a jak takový zákrok probíhá?

Rakovina prsu je nejčastější nádorové onemocnění u žen ve středním a vyšším věku, v mnoha případech ale onemocní i mladší ženy. Tento nádor se ale může vyskytovat ve výjimečných případech i u mužů. Příčina tohoto onemocnění je známá jen asi v 15% pacientů, u nich je podmíněna genovou mutací  BRCA1 a BRCA2.

Nebezpečný implantát se může v těle pacientky roztrhnout a silikon vytéct do těla
Autor: profimedia.cz
Tato mutace se dá zjistit genetickým vyšetřením, které by měla absolvovat každá žena, v jejíž rodině se vyskytla rakovina prsu nebo vaječníků. U takových žen existuje vyšší pravděpodobnost, že v budoucnu může onemocnět, nebo může být nositelkou genové mutace.

„U genové mutace BRCA1 je pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu kolem 80 % a rakoviny vaječníků kolem 50 %. Takže určitá naděje, přesně asi 20%, že rakovinou prsu neonemocní, tu je.“ Říká MUDr. Alena Bílková, Ph.D vedoucí lékařka akreditovaného screeningového mamografického pracoviště Mamma centrum Zelený pruh.

Ženy se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny prsu mají dvě možnosti:

Pravidelné prohlídky
Ženy, u kterých se vyskytuje zvýšené riziko onemocnění, musejí chodit na preventivní vyšetření prsů, a to od 25 let nebo o 10 let dříve, nežli onemocněla jejich příbuzná. Pokud tedy někdo z vaší rodiny onemocněl ve 45 letech, je nutné již od 35 roku, bedlivě sledovat svůj stav.

„Taková vyšetření jsou ultrazvuková, kombinovaná s mamografií, nebo magnetickou rezonancí prsů. Kombinace těchto vyšetření závisí na věku sledované ženy a na množství mléčné žlázy v prsu. Na kontroly se chodí v pravidelných intervalech, ženy jsou sledované nejčastěji na onkologii. Je důležité kontroly pravidelně absolvovat, aby se na případný nádor přišlo zavčasu. Samovyšetření 1krát za měsíc je samozřejmostí.“ Doplňuje MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

prsa
Autor: Shutterstock.com
Razantní řešení
Druhou variantou, jak snížit riziko onemocnění, je podstoupit preventivní subkutánní mastektomii, což je celkem náročný operační výkon, který právě nedávno podstoupila herečka Angelina Jolie.

„Při tomto zákroku se odstraní mléčná žláza, někdy i dvorec a pak se následně do prsu voperuje implantát nebo se prs zrekonstruuje kožním lalokem, který obsahuje sval, tuk a nervově cévní svazek,“ vysvětluje postup operace MUDr. Bilíková. Během operace se lékaři snaží odstranit veškerou žlázu a riziko vzniku karcinomu se díky tomu sníží na úroveň běžné populace. I nadále je ale zapotřebí absolvovat preventivní prohlídky a také provádět domácí samovyšetření.

„Rozhodnout se pro tento výkon však není vůbec jednoduché, zvláště pro mladé ženy, kterým ještě není ani 30 let, nemají děti a o životě měly celkem jiné představy, nežli je dostihla neblahá zpráva o tom, že mají vysoké riziko vzniku rakoviny prsu.

Pokud ženy se zvýšeným rizikem již děti mají, pak je jejich rozhodování o něco jednodušší, ale neříkám, že jednoduché. Vždy je to velký zásah do organismu ženy,“ objasňuje lékařka a pokračuje: „Vznik rakoviny prsu je ale ještě závažnější stav. Proto se některé ženy k tomuto náročnému preventivnímu zákroku rozhodnou. V České republice jich není mnoho, jde cca o desítky žen.

Přesto mnohonásobně převažují ženy, které chodí při zvýšeném riziku na preventivní vyšetření a tento zákrok nechtějí absolvovat. Pro ostatní ženy je to pochopitelné. Ale mnohdy právě osobní příklad dcery a její maminky, která se s rakovinou prsu léčila a bohužel na ní zemřela, přivede mladou ženu k tomuto náročnému preventivnímu výkonu.“

Autor: Michaela Uzlová