Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zákeřné teplo: Jak jednoduše zabránit zápachu nohou

Zbavte se zápachu nohou a prožijte klidné léto.
17. května 2013 | 09:40

Letní otevřené boty vás problému se zápachem nohou nezbaví, je ale pár malých triků, které vám s  tímto problémem pomohou.

Chodidla mají největší počet potních žláz v těle a každá ploska nohy dokáže během dne vyprodukovat až půl litru potu. A teď si představte, že se každý den do vaší boty vsákne takové množství potu, které se díky bakteriím rozkládá a páchne. A v takovém prostředí máme svoje nohy po celý den.

Podpatky jsou sexy, ale umí být zrádné!
Autor: Shutterstock
Střídejte obuv

Chodíte celé léto v jedněch pantoflích? Tak si zaděláváte na pořádný problém. Během letních měsíců, kdy se nám díky horku nohy mnohem více potí, je důležité obuv často střídat, nejlépe obden.  Vyhýbat byste se také měli obuvi z umělých materiálů a raději investovat do kožených sandálů a obuvi z přírodních materiálů.

Hygiena bot

Nevzali byste si na sebe propocené tričko, ale klidně si na nohy obujete boty, které jste propotili skrz na skrz. Pak se nesmíte divit, že ani když si nohy umyjete a ošetříte deodorantem, nevoní zrovna vábně. Plátěné boty byste proto měli čas od času vyprat a ostatní boty ošetřit podle jejich materiálu. Jen tak se dokážete zbavit bakterií, které se v nich usazují.  Velmi účinným prostředkem pro rychlé čištění bot je zažívací soda. Vezměte bavlněný hadřík, dejte do něj užívací sodu a nechte přes noc v botách. Soda do sebe vstřebá vlhkost i zápach a vy můžete s klidem boty obout.

Lázeň chodidlům jen prospěje.
Autor: archiv firmy
Pravidelné koupele

Pokud se vám potí nohy, je zapotřebí několikrát denně si je opláchnout, a zabránit tak jejich zápachu. Během dne postačí, když si chodidla na toaletě otřete mokrým ručníkem, večer byste si ale měli připravit koupel . Do šesti litrů vody nasypte čajovou lžičku kamence v prášku, který seženete v lékárně nebo drogerii, a v roztoku si máchejte nohy asi půl hodiny. Pak je opláchněte čistou vodou a promažte hydratačním krémem. Ideální je používat koupel 4 dny za sebou a opakovat pravidelně každý měsíc.

Pudrujte

Pokud trpíte nadměrným pocením nohou, mohou vám pomoci zásypy, které jsou k dostání v lékárně. Používají se na umyté a suché nohy a díky antiperspiračním účinkům pozastaví další pocení a hlavně zamezí zápachu. Napudrované nohy ale nestrkejte hned do bot a raději je nechte alespoň chvíli volně dýchat.