Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Trpíte na opary? Víme, jak se jich rychle zbavit

2. února 2017 | 17:00

Nepříjemný puchýř na rtu sice není nic vážného, ale dokáže nás pěkně potrápit. Hyzdí naši tvář, svědí a bolí. Trpí na ně každý šestý člověk a nikdy se z této "nemoci", kterou má na svědomí virus herpes simplex, nezbavíte. Oparu samotného se ale zbavit můžete, nebo jeho uzdravení alespoň výrazně urychlit..

„Jakmile virus v lidském organismu jednou začne pracovat, zůstává aktivní po celý život a vyčkává na vhodný spouštěcí mechanismus,“ říká dermatoložka Monika Arenbergerová. Chytíte ho raz dva. Stačí, abyste se po osobě, která má opar, napili nebo se utřeli do stejného ručníku. Ovšem vyrazit vám může i zcela samovolně. Kdy?

Pokud máte v těle výše zmíněný virus, může vám opar vyrazit například při horečce, menstruaci, únavě, žaludečních nebo trávicích potíží. Propuknutí ale spouští i stres, vysušené rty, promrznutí, alergická reakce, moc sluníčka nebo návštěva u zubaře.

Co na léčbu funguje?

Na léčbu oparů nebo alespoň zmírnění jeho příznaků se používají krémy, léky a náplasti. Každý má své výhody i nedostatky. Krémy snadno slíznete a musejí se neustále nanášet. Léky potlačují virus a fungují preventivně, ale je potřeba začít je brát v co nejranějším stadiu nemoci.

Z pomocníků, které koupíte v lékárně, fungují nejlépe náplasti. Nejen že do oparu uvolňují léčivé látky, které urychlují jeho hojení, ale také jej přikryjí, takže se do oparu nezanesou žádné další bakterie. Zásadní ale opět je, abyste si náplast nalepili co nejdříve. Ideálně už v momentě, kdy cítíte známé svědění, tedy ještě před tím, než se opar zcela nalije.

Poměrně neznámou metodou, jak se oparů zbavit, je ozařování míst terapeutickým laserem. I tam se musí začít léčit co nejdříve. Pokud chcete vyzkoušet něco z přírodní medicíny, sáhněte po konopném nebo tea tree oleji a natírejte jimi postižené místo každou hodinu.

Doplňte vitaminy

Aby vám opary komplikovaly život co nejméně, dodávejte pravidelně tělu zinek a vitamin C. Během infekce jezte hodně potravin s antivirovými účinky, například česnek, cibuli a celer. Vyhněte se naopak dráždivým potravinám - kakau, kávě, čokoládě, bílému pečivu a cukru.

Proti oparu vám pomohou i babské rady nebo homeopatika. Jak na to, se dočtete ZDE.

Autor: vin, Kbak