Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tajemství stylu královny Alžběty: Odkud byly její deštníky a proč nosila jasné barvy?

9. září 2022 | 06:00

Včerejší smrt anglické královny Alžběty II. nezasáhla pouze obyvatelé Velké Británie, ale celý svět. Britskému trůnu vládla neuvěřitelných sedmdesát let a svému lidu sloužila vždy oddaně. Připomeňte si královnin osobitý styl, který byl postaven na čiré eleganci. 

Nikdy jste na ní neviděli kalhoty, neustále nosila rukavičky, kabelku ladící k botám a vždy měla na sobě radostné a jasné barvy. Za dobu své vlády se módním faux pas hravě vyhýbala. Vždy se držela modelů odpovídajících královskému protokolu, přesto si však dokázala vytvořit svůj osobitý styl. 

Královna Alžběta II. a její kouzelný život

Video se připravuje ...
Královna Alžběta II. a její kouzelný život • VIDEO: Videohub

Výrazné barvy

Jak už bylo zmíněno, královna Alžběta II. milovala barvy. V soukromí či při smutečních událostech oblékla černou, běžně jste ji však mohli vidět ve veselých barvách. Nejde jen o to, že je tolik milovala, pestrý šatník měl svůj důvod. Její snacha Sophie, hraběnka z Wessexu, kdysi dávno prozradila malé tajemství: "Musí vyniknout, aby lidé mohli říkat: Viděl jsem královnu! Nesmíme totiž zapomínat, že když se někde objeví, jsou kolem davy lidí. Královna je malá a svou výšku kompenzuje výraznými duhovými barvami." Sama královna pak řekla: "Nikdy si nemohu vzít béžovou barvu, protože by nikdo nepoznal, kdo jsem."

Milovnice klobouků

Podle protokolu mají ženy nosit klobouky při všech oficiálních příležitostech a je známo, že královna považovala klobouk za znak svého majestátu a postavení. Na hlavě jich prý měla více než 5 tisíc. Nebála se experimentovat - její klobouky často zdobilo peří, stuhy nebo květiny. 

Deštník jako módní doplněk

Unikátní byly také královniny deštníky. Ve městě, jako je Londýn, je deštník nepostradatelným doplňkem pro všechny jeho obyvatele, tedy i pro královnu. Její deštníky navíc vždy perfektně ladily s outfitem. Královna měla dokonce svou oblíbenou značku – všechny její deštníky vyrobila anglická firma Fulton, jež se na výrobu deštníků specializuje od roku 1956. 

Jaký byl kouzelný život královny Alžběty II.?

Video se připravuje ...
Jaký byl kouzelný život královny Alžběty II.? • VIDEO: Videohub

Věrná jedné kabelce

Královna byla proslulá svou loajalitou k oblíbeným značkám. Jednou z nich byla také Launer vyrábějící černé kožené kabelky, kterých měla královna přes 200 kusů. Kabelka ale nesloužila pouze jako módní doplněk. Způsoby, jakými si královna kabelku přendávala z ruky na ruku, dávala svému personálu tajné signály. Kabelku pak nosila vždy na předloktí kvůli tomu, aby mohla při setkání podávat ruku.

Jedny a ty stejné boty

Stejně jako měla v oblibě jeden typ kabelky, nosila i stejný model bot vyráběný královskou značkou Anello & Davide. Boty byly šité na míru z nejjemnější telecí kůže a často je zdobila mosazná spona nebo drobná mašle. Podpatek byl vždy nízký, ale masivní a stabilní. Královna měla prý speciálního zaměstnance se stejnou velikostí nohy, který jí vždy nový pár rozchodil. 

Královnin unikátní šatník si připomeňte v naší fotogalerii:

Zajímají vás životy ostatních členů královského rodu? Podívejte se na poutavé video o princi Harrym: 

Autor: Aneta Valešová