Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Princ William slaví 36. narozeniny! Co o něm ještě nevíte?

21. června 2018 | 06:00

Princ William patří mezi nejoblíbenější členy královské rodiny a není se čemu divit. Za ty roky dospěl v sebevědomého a rovného muže, otce tří dětí. A přestože pomalu ztrácí vlasy, stále má v sobě jisté kouzlo a charizma. Co o následníkovi trůnu možná ještě nevíte?

Oproti svému bratrovi princi Harrymu, který měl bouřlivější dospívání, William vzorně reprezentoval královskou rodinu. Navštěvoval prestižní střední školu Eton College, tam studoval zeměpis, biologii, matematiku a dějiny umění. Stejně jako většina mladých Britů si po ukončení Etonu dal rok pauzu a stal se členem britské armády. 

V roce 2000 strávil deset týdnů v Chile, kde jako dobrovolník organizace Raleigh International pomáhal mladým lidem najít jejich potenciál. Spal pod hvězdami, tančil salsu s vesničany a svět obletěly fotografie, jak umývá záchody. O několik měsíců později se do Chile vydala také jeho žena vévodkyně Kate. Po návratu vystudoval Univerzitu v St. Andrews, kde získal titul Master of Arts, což je nejvyšší akademické ocenění, jakého se kdy následníkovi britského trůnu dostalo.

V mládí si přál být policistou, ale nakonec po studiu nastoupil do královského letectva, kde pracoval jako pilot záchranné helikoptéry. V červenci roku 2015 začal létat jako pilot vrtulníku letecké záchranné služby East Anglian Air Ambulance. Jde po stopách své matky, stal se totiž patronem společnosti Cetrepoint, která pomáhá lidem bez domova. Jednou si dokonce vyzkoušel, jaké to je spát na ulici v centru Londýna. 

Ve třinácti letech byl zamilovaný do modelky Cindy Crawford. Jeho matka o tom věděla, a tak supermodelku pozvala do Kensingtonského paláce. Princ William byl z tohoto překvapení velmi nesvůj.

Je levák, což je pro něj jako pro hráče pola velká nevýhoda, jelikož hra vyžaduje zapojení pouze pravé ruky. Mluví francouzsky a nejvíc ze všeho miluje čokoládový sušenkový dort. 

Podívejte se, jak šel čas s následníkem britského trůnu:

Autor: Aneta Valešová