Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Co se pohledu na znásilnění týče, jsou Češi stejní jako islám, říká filmový kritik Kamil Fila

Video se připravuje ...
Prostor X: rozhovor s Kamilem Filou
VIDEO: Prostor X
25. září 2018 | 06:00

To, že i mezi muži se najde spousta feministů, dokazuje filmový kritik a publicista Kamil Fila v pořadu Prostor X pro web reflex.cz. Hrdost ale necítí. Svůj feminismus považuje za závazek a za poslední stupeň humanismu. Proč je podle něj v Čechách ještě stále nerovnost mezi pohlavími, prozradil v pořadu Prostor X pro web reflex.cz.

Češi ještě pořád posílají ženy do kuchyně a k dětem. Matky jsou na jednu stranu adorované, ale paradoxně také velmi znevýhodňované nejen na trhu práce, ale také ve společnosti, říká Kamil Fila. Navíc zmiňuje výzkum o znásilnění, podle kterého si 70 procent veřejnosti myslí, že za znásilnění v určité míře nese zodpovědnost i žena, která se stala jeho obětí.

To je přitom naprosto nepřípustné, nejen podle Kamila Fily, který v tomto ohledu Čechy přirovnává k zemím islámu. I v nich totiž prý za znásilnění nese vinu jeho oběť. Konzervativní vyjadřování některých politiků a společenských elit přičítá jejich věku. Zažili prý už vzestup své síly, a když teď říkají, že svět upadá a ničí ho feministky, jde o kompenzaci jejich vlastního úpadku.

Mocenská nadvláda mužů je podle Fily stále přítomným problémem, který by mohly částečně vyřešit i kvóty. Aby feminismus uspěl, neměl by zvýhodňovat ženy na úkor mužů, protože muži jsou na svá privilegia zvyklí. I Fila přiznává, že cítí, že s ním společnost jedná jinak než s jeho kolegyněmi, a je na to i zvyklý. Hlavním cílem by měl být fokus na slaďování rodinného a pracovního života – čili prosazovat takové zákony, které umožní, aby se na výchově dětí více podíleli oba dva rodiče, případně aby pro ženy bylo snazší vrátit se do práce. Klíčový podíl na rozpadu společnosti nemají feministky, ale ekonomická nejistota.

Existuje přirozenost, na kterou se v argumentech tolik odvoláváme? Jak je to s mužskými a ženskými postavami v Hollywoodu? A proč je podle Kamila Fily český film převážně šovinistický? To vše se dovíte ve videu.

Další díly pořadu Prostor X najdete ZDE >>>

Autor: Čestmír Strakatý, Reflex.cz
Video se připravuje ...