Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bio žena Hana Zemanová: O novém muži a o tom, jak po rozvodu zvládla vesnickou samotu

Hana Zemanová
2. září 2015 | 06:00

Hana Zemanová nás už patnáct let vede k tomu, abychom dali přednost kvalitnímu jídlu před náhražkami. Během té doby stačila s manželem postavit dům, zplodit dvě dcery, úspěšně rozjet podnikání, vydat dvě biokuchařky, které se staly bestsellery, projít náročným rozvodem a najít energii na nový život.



Přestěhovat se z Prahy na vesnici vzdálenou hodinu od ní muselo být sice romantické, ale i náročné. Koho to napadlo?

Odejít z Prahy byl tehdy před deseti lety společný nápad. Ještě jsme neměli děti, a než jsme postavili tenhle dům, bydleli jsme v kamenné chalupě po dědečkovi ve vedlejší vesnici. Tam jsme pochopili, že se nám na venkově líbí a že tady chceme postavit nízkoenergetický dům s velkou zahradou.

Před časem jste se s manželem po dvaceti letech rozešla. Nepřemýšlíte, že se přestěhujete zpátky do města?

Venkovský život mi přirostl k srdci a jsem tu šťastná. Z počátku jsem si neuměla představit, jak to všechno sama zvládnu a zda se nebudu s dětmi na venkovské polosamotě bát. Mám ale skvělé sousedy a velkou rodinu, a tak jsem stále cítila oporu. Návrat do Prahy si teď neumím vůbec představit.

Člověk v sobě pod tlakem objeví skrytou sílu, že?

Přesně tak. Často říkám, že jsem dostala možnost přes prožitou bolest a zklamání žít lepší variantu sama sebe a že jsem se potkala se svou velkou vnitřní silou. Vlastně mám někdy pocit, jako bych dostala možnost žít úplně nový život. Staré moudrosti nelžou, když říkají, že všechno zlé je pro něco dobré, a že co tě nezabije, to tě posílí... Jen je třeba se neuzavřít v pocitu křivdy a ublížení. To je cesta do pekla.

Co vás na tom všem mrzí nejvíc?

Nevím, zda mě to ještě mrzí. Beru teď život tak, jak jde. Někdy nevíme, proč se věci dějou tak, jak se dějou, ale časem se nám to všechno objasní. Miluju starý příběh o muži a jeho koni, který je právě o tom, že nevíme, co je smůla a co štěstí, protože neznáme celý příběh. Asi nejbolestnější je pro mě fakt, že holky přišly o tátu v každodenním životě. Ta mladší vlastně tátu skoro nezažila, byl jí rok, když od nás odešel, a tak si někdy hraje na maminku s dětmi bez tatínka. S tím ještě nejsem vyrovnaná, pocházím z úplné rodiny a rozvody jsem nikde v širší rodině nezažila. Snažím se ale i příběh dětí vnímat z té pozitivní stránky, říkám si, že jsem jim ukázala, jak se dá projít náročnou životní etapou. A jsem moc vděčná, že jsem nyní potkala muže, který holkám moc krásně předvádí mužskou energii.

Více o Haně Zemanové se dozvíte v aktuálním vydání OK! Magazine.

...
Autor: OK! magazín

Autor: Tereza Jandejsková
Video se připravuje ...