Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Test vonných svíček: Která vám bude vonět a vydrží nejdéle?

12. prosince 2017 | 10:00

Vonné svíčky nepatří mezi nejlevnější záležitosti. Obzvláště pokud po nich chcete, aby vám opravdu provoněly byt nebo dům. Otestovaly jsme proto, které voní i po zapálení a vydrží vonět celou dobu hoření. Stačí i ty levné, nebo si musíte připlatit?

Na začátku je důležité si připomenout, jak vonné svíčky fungují. Vonná esence se z vosku odpařuje postupně a každá vůně je jinak intenzivní. Směs koření vám tedy bude vonět mnohem déle než například vanilka, která je přírodní a vyprchá rychleji. I svíčky stejné značky, které mají jinou vůni, můžou vonět rozdílně dlouho. Nemůžete se proto na svíčku až tak zlobit, když v poslední třetině již nevoní tak jako na začátku. Jak svíčky v našem testu dopadly?

The Greatest Candle, dřevo a koření, 258 Kč (200 g)

Vonná svíčka The Greatest Candle, Dřevo a koření, 258 Kč (200 g). Koupíte na www.folly.cz.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.folly.cz.

Je přesně taková, jak píše výrobce – kořeněná se sladkým podtónem. Byt provoní, a navíc výrobce svíčky vyrábí z použitých rostlinných olejů, které převážně sbírá po restauracích. Recyklují použitý olej, a tím pádem šetří životní prostředí, protože nedochází ke kontaminaci půdy a vody. Další výhodou je určitě to, že vydrží hořet dlouho, vosk neubývá tak rychle jako u levnějších svíček.

Design: 2
Intenzita vůně: 1
Doba hoření: 1

DW Home, santalové dřevo, 558 Kč

Vonná svíčka Santalové dřevo, DW Home, 558 Kč. Koupíte na www.demdaco.cz

Autor: archiv firem

Koupíte na www.demdaco.cz.

Krásná svíčka, krásný obal, nezaměnitelná, ale přitom decentní vůně a dlouhá výdrž. Až tahle svíčka dohoří, bude mi chybět, ale zatím se k tomu ani po dvou týdnech občasného zapalování nemá. Pro někoho je vůně barmských klášterů trochu moc intenzivní, ale ve velké místnosti se krásně rozvine a slabě provoní i další prostory.

Design: 1
Intenzita vůně: 1
Doba hoření: 1

WoodWick – Hřejivá vlna, 719 Kč 

Vonná svíčka Hřejivá vlna, Woodwick, 719 Kč (453 g). Koupíte na www.countryrose.cz.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.countryrose.cz. 

Problém většiny svíček je, že po zapálení není cítit jejich vůně. To ale není případ svíček značky WoodWick. Nejenže krásně vypadají, navíc ještě nádherně voní. Svíčky jsou vyrobeny z vysoce kvalitních vosků, kde významnou složku tvoří sójový vosk. Díky němu vydrží svíčky hořet mnohem déle než ty, které jsou vyrobeny pouze z parafínu. Naprostým unikátem je ale praskající knot, který ve vás budí pocit, že sedíte u krbu!

Design: 1
Intenzita vůně: 1
Doba hoření: 1

Petite Decorative Candle, moso bamboo, 468 Kč

Svíčka Petite Decorative Candle, Moso Bamboo, 468 Kč. Koupíte na www.sarongpraha.cz

Autor: archiv firem

Koupíte na www.sarongpraha.cz.

Jako první mě napadlo, že bych za takto malou svíčku skoro 500 korun neutratila, přestože je nádherná. Po testování ale musím říct, že klidně utratila. Vedle toho, že místo uvedených 25 hodin hořela 40, má všechno, co od vonné svíčky chcete. Nádhernou vůni, která se uvolňuje po celou dobu hoření, je v interiéru cítit a přitom není přehnaně intenzivní, takže vás z ní rozhodně nebude bolet hlava.

Design: 1
Intenzita vůně: 1
Doba hoření: 1

Yoga Relax, DW Home, 574 Kč

Vonná svíčka Yoga Relax, DW Home, 574 Kč. Koupíte na www.bellarose.cz.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.bellarose.cz.

Levandulová svíčka DW Home mě během prvního zapálení přenesla do wellness rezortu nebo luxusního masérského salonu. Zapálila jsem si ji v obýváku a provoněla okamžitě celý byt, možná až moc. Má dva knoty a je opravdu obrovská. Pálila jsem ji celý týden po večerech, takže polovinu své slibované doby hoření určitě svítila – a neubyla z ní snad ani třetina. Měla by hořet 56 hodin, ale přijde mi to opravdu jako spodní hranice, protože svíčka je tak velká, že rozhodně vydrží mnohem déle. Oceňuji, že má víčko, takže po sfouknutí ji ihned zakryji a mně nepříjemný kouř se nešíří po pokoji. Škoda, že nemám velkou koupelnu, myslím, že totiž to je přesně to místo, kam patří. Na relaxaci k vaně.

Design: 2
Intenzita vůně: 3 (voní až příliš)
Doba hoření: 1

Sinnlig, Ikea, 25 Kč

Vonná svíčka Sinnlig, Ikea, 25 Kč.

Autor: archiv firem

Kdo by neznal svíčky z Ikea, bez kterých snad ani není možné obchod opustit. Bohužel přívlastek "vonná" platí jenom do momentu, než ji zapálíte. Pak už není cítit nic. Jejich cena je ale opravdu extrémně nízká a musím uznat, že nevypadají zle. Na provonění bytu se ale rozhodně nehodí.

Design: 3
Délka hoření: 2
Intenzita: 5

Voluspa, Corta Maison, aurantia & blackberry, 1351 Kč

Svíčka Voluspa, Corta Maison, Aurantia & Blackberry, 1351 Kč. Koupíte na www.sarongpraha.cz.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.sarongpraha.cz.

Luxusní svíčka, jejíž vlastnosti jsou vyváženy i cenou, kterou za ni zaplatíte. Je tak jen na vašem zvážení, jestli jste ochotni si za opravdový luxus připlatit. Svíčka voní po celou dobu hoření, která je zhruba o třetinu delší než výrobcem uváděných 60 hodin. V interiéru vypadá nádherně a její vůně je intenzivní přesně tak, jak je to příjemné – tedy tak, že ji vnímáte, ale není otravná. Navíc neobsahuje žádné škodlivé chemikálie, což je rozhodně velké plus.

Design: 1*
Intenzita vůně: 1
Doba hoření: 1

Voluspa, persimmon & copal, 1039 Kč

Svíčka Voluspa, Persimmon & copal, 1039 Kč Koupíte na www.sarongpraha.cz.
Autor: archiv firem
Koupíte na www.sarongpraha.cz.

Svíčky Voluspa jsou všechny absolutně překrásné na pohled a mají i rozmanitou škálu sofistikovaných vůní. Voní jemně, decentně, prostě tak akorát, aby provoněly prostředí, ale nebude vás z jejich intenzity bolet hlava. Velikost, kterou jsem zkoušela, by měla hořet padesát hodin, ale podle počtu hodin, kdy hořela mně, je jasné, že vydrží určitě o dobrých deset hodin víc. Svíčky Voluspa jsou luxusní záležitost a asi málokdo si je může dovolit pálit každý den. Jsou ideální pro zvláštní příležitosti nebo jako výjimečný dárek.

Design: 1
Intenzita vůně: 1
Doba hoření: 1

Village Candle – Šťastné Vánoce, 74 Kč

Svíčka Šťastné Vánoce, Village Candle, 74 Kč. Koupíte na www.demdaco.cz.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.demdaco.cz.

Ideální zlatý střed, pokud chcete svíčku, která vám provoní byt a za kterou přitom nechcete utratit malé jmění. Testovala jsem vůni Happy Holiday a je to přesně ta vůně koření, se kterou si spojujete Vánoce. Doba hoření je zhruba taková, jak uvádí výrobce, ale je třeba občas upravit délku knotu. Intenzita vůně je dokonale vyvážená. Vzhled svíčky neurazí, ale ani nenadchne.

Design: 3
Intenzita vůně: 1
Doba hoření: 1

Artistry, Winter Forest, ashleigh & burwood, 690 Kč

Vánoční vonná svíčka Artistry, Winter Forest,Ashleigh & Burwood 690 Kč. Koupíte na www.alamaison.cz.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.alamaison.cz.

Svíčka nadchla svým obalem i vůní, ale trochu zklamala dobou hoření. Sice jsem jí to nestopovala, ale slibovaných 40 hodin to bohužel nebylo, ačkoli jsem jí podle návodu zkracovala knot, aby ubývala pomaleji. Výrobek je zabalený v plechové krabičce, samotná svíčka je v krásném skleněném obalu měděné barvy. Vůně pro mě osobně krásná a přesně vánoční – byla stabilní od prvního zapálení až do dohoření svíčky, na můj vkus klidně mohla být o něco slabší.

Design: 1
Intenzita vůně: 2
Doba hoření: 3

Country Candle, šumivé víno a koření, 292 Kč

Svíčka Country Candle, Šumivé víno a koření, 292 Kč. Koupíte na www.demdaco.cz.
Autor: archiv firem
Koupíte na www.demdaco.cz.

Svíčka má vánoční design, roztomilé lišky na obalu si prostě zamilujete stejně jako já! Vůně je vánoční – cítíte hřebíček, pomeranče a skořici. Je výrazná tak akorát, ale pravda je, že na malou místnost to může být až až. Skvěle se bude vyjímat v prostornějším obývacím pokoji, kdy krásně podtrhne atmosféru Štědrého večera! Co se týče její výdrže, zdá se, že ubývá standardně – ani rychle, ani výrazně pomalu.

Design: 2
Intenzita vůně: 1
Doba hoření: 2

Yankee Candle Vanilla, 796 Kč

Vonná svíčka Yankee Candle Vanilla, 796 Kč Koupíte na www.yankeesvicky.cz.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.yankeesvicky.cz.

Yankee Candle jsou ve svíčkách prostě pojem, a tak vás asi napadne, zda za popularitou je také nějaký výsledek. Já jsem byla spokojená, svíčka voní velmi decentně, takže pokud chcete, abyste ji hned po příchodu domů ucítili, určitě to není nic pro vás. Tahle vůně je nenápadná. Svíčka má hořet 150 hodin, takže vám při provozu hodinu denně vydrží pět měsíců – čili celou zimu. Nebezpečné tedy je, že pokud vás přestane vůně bavit, asi se vám nebude chtít ji vyhodit. Proto si ji vyzkoušejte na menším balení. Často jsou k sehnání běžné čajové svíčky. Vedle ceny bych minus svíčce dala za design obalu. Mně osobně přijde poněkud nudný.

Design: 3
Intenzita vůně: 1
Doba hoření: 1

Ayurveda, Rituals, 535 Kč

Vonná svíčka Ayurveda, Rituals, 535 Kč. Koupíte na www.rituals.cz nebo v kamenných obchodech

Autor: archiv firem

Vonná svíce se sladkou vůní indické růže a mandlového oleje má – za mě – úplně dokonalý design balení včetně papírové krabičky. Takovou svíčku prostě klidně chcete dostat i pod stromeček. Čistá skleněná nádoba v barvě bordó působí velice luxusně, a tak jsem se opravdu moc těšila, až si ji postavím doma na poličku. Nadšeně jsem nabrala do nosu první závan vůně, ale po nějaké chvíli jsem pochopila, že tohle je na mě moc. I když jsem měla všechny dveře otevřené, a svíčka tak mohla působit v celém bytě, stále mi její vůně připadala moc intenzivní. Nedá se nic dělat, na mě je 50 hodin hoření, které slibuje výrobce, až moc.

Design: 1*
Intenzita vůně: 3 (příliš silná)
Doba hoření: 1

White, A La Maison, 560 Kč

Vonná svíčka White, A La Maison, 560 Kč. Koupíte na www.alamaison.cz.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.alamaison.cz.

Okouzlující a jemná kombinace fíkových listů a plodů zalitá mandlovým mlékem. To na krabičce píše výrobce a já jsem byla opravdu nadšená. Mandlové mléko je zřejmě má nejoblíbenější vůně, takže mně svíčka voněla příjemně po celém bytě. Pravda, ne všichni obyvatelé našeho bytu byli nadšení stejně. Takže několikrát jsem tuhle krásnou a vzhledem k ceně výrobku i poměrně drahou vůni musela poslat ven z okna bez náhrady. Prostě si ji budu zapalovat jedině tehdy, když budu doma sama, snad těch 25 hodin během zimy pro sebe najdu. Jinak bude svíčka odpočívat v hezké decentní krabičce s bílou etiketou. Minus za to, že nevoní mému muži, jí dát nemůžu, to by bylo nespravedlivé, ale za cenu si ho bohužel zaslouží.

Design: 3
Intenzita vůně: 2
Doba hoření: 1

Sladké třešně Heart & Home, 206 Kč

Vonná svíčka Sladké třešně, Heart & Home, 404 kč. Koupíte na www.albi.cz nebo v kamenných prodejnách.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.albi.cz nebo v kamenných prodejnách.

Po otevření mi nejdřív nebyla příliš sympatická vůně sladkých třešní, na můj vkus byla až moc přeslazená a silná. Výhodou ale je, že svíčku můžete použít k provonění pokoje i nezapálenou. Opravdu voněla po třešních, tedy spíše po třešňovém kompotu. Po zapálení intenzita vůně ale hodně zeslábla. V obýváku s kuchyňským koutem o velikosti 26 m2 jsem použila střední velikost svíčky, která je určena právě pro malé a střední místnosti, intenzita vůně však byla hodně slabá. Jde však čistě o subjektivní názor, někomu může být silnější vůně nepříjemná nebo ho z ní může bolet hlava. Udávaná doba hoření je 30 hodin, mně vyhořela přibližně po 26, což není zas takový rozdíl.

Design: 3
Intenzita vůně: 3
Doba hoření: 2

Tomato, Carrière Frères, 1200 Kč

Svíčka Tomato, Carrière Frères, 1200 Kč.Koupíte na www.vava-voom.cz.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.vava-voom.cz.

Po vyndání z krásné krabičky svíčka okamžitě zaujala nejen svou nádhernou výraznou vůní, ale i minimalistickým, přesto na první pohled exkluzivním designem. Neobvyklá vůně "rajčete" mile překvapila. Místnost provoněl i samotný vosk, po zapálení se ale vůně stala mnohem intenzivnější. Co mě však vzhledem k velikosti svíčky opravdu příjemně překvapilo, je to,  že vydržela hořet asi 55 hodin. Musím říct, že i když je cena těchto ručně vyráběných svíček opravdu vysoká, určitě nebudete litovat.

Design: 1
Intenzita vůně: 1
Doba hoření: 1

Autor: Lucie Houdková