Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Test produktů na suché vlasy: Vyplatí se investovat do olejů a masek?

30. října 2017 | 06:00

Slunce, bazény i moře dávají vlasům pěkně zabrat. Vysušeným a křehkým vlasům se ale snadno vyhnete, když budete používat vlasovou kosmetiku s UV filtrem. Počínaje šampony, kondicionéry a ochrannými spreji a oleji konče. Některé jsme pro vás otestovaly. Jak jsme byly spokojené?

Ochranný sprej na vlasy Rituals Karma Sun, 435 Kč (100 ml)

Ochranný sprej na vlasy Rituals Karma Sun, 435 Kč (100 ml). Koupíte na www.rituals.cz

Autor: archiv firem

Koupíte na www.rituals.cz nebo v prodejnách

Různé ochranné spreje a oleje na vlasy používám poměrně často, protože mám vlnité barvené vlasy, které jsou spíš vysušené. Na první dobrou mě okouzlila jeho naprosto dokonalá vůně, takhle totiž chcete, aby voněly vaše vlasy pořád. Jenže omámená vůní jsem stříkala déle a mé vlasy se velmi rychle zmastily. Pro příští případy jsem poučená – použít ho opravdu jen velmi malinko.

Známka jako ve škole: 2

Mangový olej Klorane, 345 Kč (125 ml)

Mangový olej Klorane, 345 Kč (125 ml). Seženete v lékárnách

Autor: archiv firem

Koupíte v síti lékáren

Olej s mangem od Klorane jsem používala v kombinaci se šamponem a kondicionérem ze stejné řady, což je vždy velké plus, protože produkty se vzájemně doplňují a podporují výsledný efekt. Olej neobsahuje silikony, ale má v sobě alkohol, takže se nechová jako klasické oleje. Není tak mastný ani hutný, ale stejně s ním pracujte opatrně. Sice si ho můžete dát i do suchých vlasů, ale mně se nejlépe osvědčil do mokrých, hned po umytí. Určitě ho, stejně jako jiné podobné přípravky, nestříkejte ke kořínkům. Protože je ve spreji, tak má opravdu široký rozptyl a na začátku nemusíte hned správně odhadnout množství, takže si ho klidně vstříkněte nejprve do dlaně a až pak ho vetřete do délek a konečků.

Známka jako ve škole: 1

Šampon pro zničené vlasy Insight, 229 Kč (500 ml)

Šampon pro zničené vlasy Insight, 229 Kč (500 ml). Koupíte na www.eshop.insightprofessional.cz

Autor: archiv firem

Koupíte na www.eshop.insightprofessional.cz

I když se snažím vlasy před působením slunce chránit, stejně se mi v létě víc vysušují, proto jsem byla nadšená z nové značky, kterou jsem objevila teprve nedávno. Jedná se o přírodní novinku z Itálie a tento šampon na poškozené vlasy mi udělal opravdu radost. To, že perfektně voní, je už jen třešnička na dortu, ale prodává se v praktickém půllitrovém balení s pumpičkou, má skvělý design – a co je hlavní, mým vlnitým a suchým vlasům dodal hebkost a lesk. Mám to štěstí, že se ke mně dostala hned celá sada produktů včetně masky a kondicionéru a tahle trojkombinace uhladila mé vlny a dodala vlasům pružnost. Za tu cenu ho prostě musíte mít!

Známka jako ve škole: 1*

Sprchový gel na vlasy i tělo Lush It´s Raining Men, 215 Kč (100 ml)

Sprchový gel na vlasy i tělo Lush It´s Raining Men, 215 Kč (100 ml)

Autor: archiv firem

Koupíte na cz.lush.com nebo v prodejnách

Tohle není šampon v pravém slova smyslu, ale vlastně sprchový gel na tělo i vlasy. Jeho obrovská výhoda proto je, že je ideální na cesty. Na prvním místě seznamu ingrediencí je med, takže gel dokonale voní a vůně medu vám ve vlasech zůstane celý den. Vedle toho vyživí vlasy vysušené sluncem a zanechá je hebké. Škoda jen, že Lush nevyrábí i medový kondicionér. Jediné, za co musím snížit známku, je cena, která mi za tento typ přijde opravdu vysoká. Jinak je ale tento medový zázrak perfektní!

Známka jako ve škole: 2

Ovesný regenerační kondicionér Weleda, 269 Kč (200 ml)

Ovesný regenerační kondicionér Weleda, 269 Kč (200 ml). Koupíte na www.weleda.cz.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.weleda.cz

Weleda je důkazem toho, že přírodní produkty už se používají stejně dobře jako ty „vytuněné“ chemií. Ovesný kondicionér vám dodá přesně to, co od něj potřebujete: dobře se nanáší i vyplachuje, vlasy se po jeho použití dobře rozčesávají a jsou lesklé a těžké. Vůně je jemná a je z vlasů dlouho cítit, což nemusí vyhovovat každému. Vlasy se po jeho použití rychle nemastí, což považuji za velké plus. Přípravek ubývá trochu rychleji, než bych chtěla, což je i vzhledem k ceně trochu nemilé.

Známka jako ve škole: 1

Ovesný regenerační šampon pro suché a poškozené vlasy Weleda, 249 Kč (190 ml)

Ovesný regenerační šampon pro suché a poškozené vlasy Weleda, 249 Kč (190 ml). Koupíte na www.weleda.cz.

Autor: archiv firema

Koupíte na www.weleda.cz

Šampony pro suché a poškozené vlasy u mne většinou zapůsobí tak, že mám po nich vlasy sice lesklé a vyživené, do večera se mi ale začnou mastit tak, že vypadám, jako bych se nemyla týden. Weleda byla v tomto směru jiná: bezprostředně po umytí jsem neměla takový ten pocit těžkých supervyživených vlasů a trochu hůře se rozčesávaly. Po usušení a vykartáčování ale vlasy získaly lesk a pružnost. Šampon byl pro mne ideální v kombinaci s malou dávkou kondicionéru, který rozčesávání mých dlouhých vlasů přece jen znatelně vylepšil. A přírodní složení výrobku je také nezanedbatelný benefit.

Známka jako ve škole: 1

Šampon Color Care & Protect Nivea, 78 Kč (250 ml)

Šampon Color Care & Protect Nivea, 78 Kč (250 ml). Koupíte v drogeriích.

Autor: archiv firem

Koupíte v síti drogerií

Po prvním použití tohoto šamponu jsem byla příjemně překvapená. Barva mých vlasů jako by vynikla, vlasy mi nepoletují, a navíc krásně voní. Pokud chcete, aby vám barva vydržela celé léto, tak je tento přípravek ideální, poradí si s častým koupáním i s vlivy sluníčka, protože obsahuje UV filtry.

Známka jako ve škole: 1

Kondicionér Color Care & Protect Nivea, 78 Kč (250 ml)

Kondicionér Color Care & Protect Nivea, 78 Kč (250 ml). Koupíte v drogeriích.

Autor: archiv firem

Koupíte v síti drogerií

Vyzkoušela jsem si i kondicionér ze stejné řady a s šamponem se perfektně doplňuje. Po umytí vlasů šamponem jsem nanesla kondicionér od konečků do poloviny vlasů. Vlasy byly rázem hebké, snadněji se rozčesávaly a měly parádní lesk. 

Známka jako ve škole: 1

Šampon po opalování na vlasy a tělo Nuxe Sun, 240 Kč (200 ml)

Šampon po opalování na vlasy a tělo Nuxe Sun, 240 Kč (200 ml). Koupíte na www.nuxe-kosmetika.cz.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.nuxe-kosmetika.cz

Šampon je podle mě super přípravek do období letních dovolených. Má příjemnou jemnou vůni, dobře pění a vlasy jsou po použití už na první pohled zdravé a lesklé. Šampon se může použít také jako mýdlo, odstraňuje zbytky opalovacích krémů, ale i sůl z moře nebo chlor z bazénu. Neobsahuje sulfáty ani parabeny. Takže super letní vychytávka v jednom balení!

Známka jako ve škole: 1

Hydratační mléčný olej na vlasy Nuxe Sun, 360 Kč (100 ml)

Hydratační mléčný olej na vlasy Nuxe Sun, 360 Kč (100 ml). Šampon po opalování na vlasy a tělo Nuxe Sun, 240 Kč (200 ml). Koupíte na www.nuxe-kosmetika.cz.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.nuxe-kosmetika.cz

Olej jsem zkoušela v kombinaci se zmiňovaným šamponem. Testovala jsem jak variantu na mokré vlasy – a pak vysušit – tak aplikaci na suché vlasy. Více mi vyhovovala ta na mokré, ale přijde mi, že se mi vlasy pak více mastí a ztěžknou. Nutno ale podotknout, že mám vlasy krátké. Na delší vlasy by mohl olej působit jinak, pokud by se nanesl jen do konečků.

Známka jako ve škole: 2

Ochranná maska na vlasy Matrix SunSorials, 332 Kč (150 ml)

Ochranná maska na vlasy Matrix SunSorials, 332 Kč (150 ml)

Autor: archiv firem

Koupíte v kadeřnictvích

Naprostá dokonalost, která mi z koupelny jen tak nezmizí! Vlasy jsou po této masce dokonale hebké, lesklé a nejsou vysušené. Což je problém, kterým mé doběla odbarvené vlasy v létě dost trpí. Stačí ji použít jednou týdně na 10 minut a nemáte co řešit. Já si ale oblíbila nanášet ji po každém mytí vlasů místo kondicionéru. Není jí potřeba mnoho a nezruinuje vám konto.

Známka jako ve škole: 1*

Suchý olej na vlasy Matrix Biolage SunSorials, 332 Kč (150 ml)

Suchý olej na vlasy Matrix Biolage SunSorials, 332 Kč (150 ml)

Autor: archiv firem

Koupíte v kadeřnictvích

Zatímco z masky jsem nadšená, v případě suchého oleje bohužel přesně naopak. I když mám opravdu velmi suché vlasy, po tomto spreji byly okamžitě mastné, i když jsem ho do nich nanesla jen lehce. Pokud ho chcete tedy nanášet jako ochranu po slunění, je to téměř nemožné, protože vlasy se hned zmastí. Mnohem lepší je tedy jako jednorázová olejová kúra, kdy si ho necháte na vlasech třeba celý den. Mě ale příliš nenadchl.

Známka jako ve škole: 3

Bio kokosový olej Saloos, 249 Kč (250 ml)

Bio kokosový olej Saloos, 249 Kč (250 ml). Koupíte na www.folly.cz.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.folly.cz

Kokosový olej je záruka kvality, ať už ho používáte na cokoliv. (Kromě vaření, tomu bych se raději vyhnula.) Používám ho jednou týdně jako ochrannou masku na vlasy a jsem maximálně spokojená. Vždy si nanesu na suché vlasy do délky olej, vlasy stáhnu do drdolu a ještě si na hlavu hodím igelitový pytlík a ručník, abych udělala pořádný zábal, a nechám dvacet minut působit. Pak už jen umyju hlavu normálně šamponem, jako vždy. Vlasy jsou lesklé a hlavně konečky jsou pevné a netřepí se. Ačkoliv mi to přijde jako malý zázrak a téměř nemožné, již se třepící konečky dokáže posílit.

Známka jako ve škole: 1

Intenzivní denní krém pro barvené vlasy Elseve Color-Vive, 149 Kč (150 ml)

Denní krém na vlasy Elseve Color-Vive, 149 Kč (150 ml). Koupíte v drogeriích.

Autor: archiv firem

Koupíte v síti drogerií

K dostání jsou vedle olejíčků a různých sprejů i denní krémy na vlasy! Nepředstavujte si ale mastnou hmotu – jedná se spíš o balzám, který se vstřebá do vlasů a nemusí se vymývat. Je určený pro barvené a melírované vlasy, tedy přesně pro mě. Po vyzkoušení musím uznat, že mé suché konečky ho do sebe "vcucly" okamžitě. Výsledkem byly uhlazenější a lesklejší prameny. Jde použít jak nasucho, tak i namokro pro lepší rozčesávání. Dále by měl prodlužovat barvu a chránit vlasy před sluncem, protože obsahuje UV filtry. To nemůžu tak dobře posoudit, ale kvalita konečků se po používání už na první pohled zlepšila.

Známka jako ve škole: 1

Vyzkoušejte proti suchým vlasům také domácí masku z avokáda. Návod na ni najdete ve videu:

Video se připravuje ...
Vyzkoušeno: Trápí vás suché vlasy? Vyrobte si doma avokádovou masku! • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

Autor: Lucie Houdková
Video se připravuje ...