Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ve čtyřiceti stará? Na tyto mýty o věku a stárnutí zapomeňte!

28. února 2017 | 14:00

Člověk je prý tak starý, na kolik se cítí. Ale také se říká, že pokud žena překročí čtyřicítku, už o ni nikdo ani nezakopne. Denně se na nás valí nejrůznější rady, jak zastavit tok času a zůstat stále mladá. Víte co? Kašlete na ně! Většina z nich jsou totiž nepodložené mýty a polopravdy.

To, že by štěstí a mládí měly jít ruku v ruce, je jednou z nejčastějších pověr. A také naprosto nesmyslnou. Neexistuje totiž žádná souvislost mezi štěstím a věkem. Ve skutečnosti čím jste starší, tím můžete být šťastnější. Je důležité správně jíst, starat se o sebe, neztrácet sociální vazby a radovat se ze života.

Ano, samozřejmě můžeme namítnout, že jako děti jsme se cítili naprosto šťastní, ale uvědomte si, že mozek má tendenci nepříjemné věci vytěsňovat, a proto si ze svého dětství a mládí do dospělosti neseme zpravidla jen hezké vzpomínky. Uvědomte si tedy, že když jste zažila třeba první rozchod, bylo vám strašně, ale teď na něj vzpomínáte s nostalgickým úsměvem. Spojitost mezi věkem a pocitem štěstí zkrátka neexistuje.

Stejně tak nevěřte tomu, že by na věku byl závislý také  index hladiny vaší energie. Záleží na vašem vztahu k tělu a vašich návycích. Tichá meditace, zdravý spánek, fyzická aktivita můžou pomoct vašemu tělu udržovat normální hladinu energie celý život.

Jaké jsou další mýty o stárnutí, na které byste měla hned zapomenout? Dočtete se ZDE.