Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Erbová, Partyšová a spol.: Akryl rozežírá nehty! Chtějte gel.

23. listopadu 2010 | 15:07

Krásně upravené nehty by měly být samozřejmostí. Bohužel některé ženy je mají slabé a třepivé. Takový problém naštěstí vyřeší nehty umělé. Jsou ale zdraví bezpečné? Co je pravdy na mýtech, jež kolem nich panují? Blesk.cz na tohle téma vyzpovídal populární krásky i profesionální manikérku.

Mýtus č.1 : Když jsou nehty zdravé, umělé jsou zbytečné

Zeptali jsme se na názor modelky Jitky Kocurové (31): "Umělé nehty mi vůbec nevadí. Už jsem je i díky práci měla a uznávám, že dělají krásné ruce. Já sama mám nehty v pořádku, proto jejich umělou variantu nevyhledávám." Manikérka Jana Kánská ze studia Animo k tomu dodává: "Umělé nehty se lepí pouze jako pomůcka k prodloužení. To lze například pomocí speciálních šablon gelem nebo lze prostě jen potáhnout gelem nehty vlastní. Vždy záleží na přání klientky."

Mýtus č.2: Nehty se modeláží zničí

V poslední době se objevilo mnoho salonů, které sice slibují gelové nehty, ale ve většině případů se jedná o metodu modeláže akrylem. Mnoho zákaznic odtud pak odchází s probroušenými vlastními nehty, v horším případě i s plísní na nich. Špatné zkušenosti s akrylem má i modelka a majitelka nehtového studia Vlaďka Erbová (29). "Umělé nehty nosím už od svých šestnácti let, ale akryl bych nikomu nedoporučila. Všimněte si manikérek, které akrylové nehty používají. Každá musí mít roušku, protože akryl rozleptává dutiny. To, že je tato metoda levná, je jedna věc, ale to, že téměř každá druhá žena, která si takové nehty nechá udělat, skončí na kožním, věc druhá."

Mýtus č.3: Akrylové a gelové nehty jsou v podstatě totožné

"To není pravda. Tyto metody se od sebe znatelně liší, ale zákaznice, které jdou na umělé nehty poprvé, nemusí vědět, o co jde. Akryl je materiál, který se skládá ze speciální tekutiny a pudru a zasychá na vzduchu. Je to velmi tvrdá hmota a pro každý typ nehtů se nehodí. Velmi často také na vzduchu žloutne. Gel se naopak vytvrzuje UV světlem pomocí speciální lampy. Je pružnější, s větším leskem, lépe se přizpůsobí různým typům nehtů," vysvětluje manikérka Jana Kánská. I Jitka Kocurová pozná rozdíl mezi těmito materiály. "Gel mi nevadí a jednu dobu jsem ho i nosila, ale akryl bych nikomu nedoporučila. Je velice tvrdý a to nemusí každý nehet snést," dodává modelka.

Přestože se Jitka Kocurová již jednou ve filmu odhalila, zařekla se, že to už nikdy neudělá
Autor: Dana Kolářová

Mýtus č. 4 Na mých nehtech umělé držet nebudou, protože se mi mastí

"Z praxe vím, že pokud se lůžko dostatečně vhodným pilníkem upraví a odmastí speciálním přípravkem, nehty drží velmi dobře," tvrdí Jana Kánská. Vlaďka Erbová je opačného mínění: "Bohužel se to občas stane. Je to vždy ojedinělý případ, ale i to se dá řešit gelem nebo odmaštěním nehtů pomocí přírodních přípravků". V čem se však zkušení manikéři shodují je, že na mastné  lůžko by se neměl aplikovat již výše zmíněný akryl, který sice drží, ale nehet pod ním tzv. nedýchá.

Mýtus č. 5: Gelové nehty vypadají nepřirozeně

Gábina Partyšová (32) se umělých nehtů zastává: "Nosím je  už deset let a nemohu na ně dopustit. Vždy se ale řídím zásadou, že méně znamená více a mám je i kvůli dítěti krátce zastřižené. A také decentně barevné. Každopádně musí vypadat velmi přirozeně,". Oproti tomu bývalá Miss Iveta Lutovská (27) tvrdí, že jí umělé nehty nesedí. "Nejsem zastánkyně toho, že by někomu slušely. Měla jsem je kvůli práci asi dvakrát v životě a byla jsem z nich nešťastná. Okamžitě jsem je strhla."

.
Autor: Pavel Machan

Mýtus č. 6: Umělé nehty se často lámou a musí se doplňovat

"Zákaznice chodí na doplnění v rozpětí tří až pěti týdnů. Záleží na tom, jak rychle jim nehty rostou. Doplnění spočívá v tom, že se ztenčí vrstva naneseného gelu a nanese nový," vysvětluje Jana Kánská. Na dotaz, jestli by si nehty měly na nějakou dobu odpočinout, odpovídá: "Nikoli. Pokud je dodržován správný postup, nehty jsou permanentně zpevněné a není potřeba nic měnit." Modelka Andrea Verešová dokonce tvrdí, že její nehty, které si na zimu nechá potáhnout gelem, pak díky tomu vydrží po celý zbytek roku zdravé a silné. "Je to pro mne zlatá střední cesta mezi přirozeností a náhražkou," přiznává.

Modelka Andrea Verešová se blýskla ve flitrovaném overalu
Autor: Ladislav Křivan

Autor: NBr, frč, lenak