Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kdy je ten správný čas na dítě? Víme, jak to můžete poznat

Jste vy i partner připraveni na rodičovství? Než počnete miminko, zodpovězte si pár základních otázek.
23. srpna 2013 | 07:00

Zatím jste o miminku mluvili jen tak do větru, ale teď nastala chvíle, kdy by se plané řeči mohly stát skutečností. Než vůbec počnete s partnerem potomka, ujasněte si společně pár věcí.

Kdy je na dítě připraveno vaše tělo

Ženy v dnešní době nejvíce touží po miminku ve 27 letech, fyzicky jsou na něj ale připraveny mnohem dříve.

Podle odborníků je ideálním věkem pro zplození první ho potomka období mezi 20 a 24 lety, jenže která žena si v tomto období představuje, jak přebaluje dítě, místo toho, aby se bavila na diskotéce. A tak se období, kdy byste měla počít dítě, posouvá do věku mezi 25-29 lety. V tomto čase je tělo ženy nejplodnější, je také nejzdravější a emocionálně vyspělá. Stejně tak jsou na tom v tomto období nejlépe muži, jejichž plodnost je na výši.

Pokud máte v těhotenství chuť na sex, dopřejte si ho. Neublíží vám, spíše naopak.
Autor: Shutterstock.com
Po třicátém roce začíná ženská, ale i mužská plodnost klesat a tak může být stále těžší a těžší otěhotnět. Nic ale není rozhodně ztraceno, svoji plodnost můžete podpořit zdravým životním stylem nebo stravou.

Ve věku po 38 už plodnost rapidně klesá, a přestože ještě zdaleka nedochází k menopauze otěhotnět bude velice těžké. Ženská vajíčka jsou v této době už relativně stará a jejich oplodnění spermií už není tak jednoduché, jako dříve. Stejně tak rizikové už začíná být i těhotenství a v neposlední řadě i samotný porod. Přesto jsou v poslední době stále častěji vidět toulky i v tomto a dokonce i pozdějším věku. 

Pokud máte v těhotenství chuť na sex, dopřejte si ho. Neublíží vám, spíše naopak.
Autor: Shutterstock.com
Kdy je na dítě připraven váš vztah

Nestačí jen být zamilovaní a v euforii plánovat společný život a rodinu. K rozhodnutí mít společně potomka jsou potřeba pevné základy vztahu i finanční zázemí. Nepředpokládejte, že na všechno máte stejný názor a raději si na všechno sedněte a promluvte si. Plánovat dítě není jako plánovat dovolenou, ze které odjedete, když se nevydaří počasí nebo se pohádáte. Společný potomek je závazkem a také poutem dvou lidí na celý život.

Promluvte si o tom, zda jste oba plně připraveni dítě, na změny, které vám vnese do života a také na určitá omezení, ať už finanční, společenská nebo kariérní. Jakmile založíte rodinu, bude muset, alespoň na čas, stranou sen o práci v zahraničí, kariérním postupu, se kterým souvisí práce 12 hodin denně i víkendové výjezdy s kamarády. Dítě vám zkrátka změní celý život a s tím přicházejí určitá pozitiva i negativa.

Než tedy počnete, promluvte si o tom, zda věci cítíte stejně, máte stejný názor na výchovu, bydlení, financování rodinného rozpočtu i trávení volného času bez potomka.

Pokud máte v těhotenství chuť na sex, dopřejte si ho. Neublíží vám, spíše naopak.
Autor: Shutterstock.com
Test připravenosti

Máte skvělý vztah, mluvíte spolu o společné budoucnosti, trávíte spolu čas a na přetřes sem tam přijde i otázka rodiny. Jenže jste opravdu připraveni na to, mít dítě nebo si jen myslíte, že byste jej mít měli? Zkuste si každý sám pro sebe zodpovědět několik otázek a hned budete mít větší jasno.

1. Proč chci mít dítě

2. Myslíte si o svém partnerovi, že je připraven na dítě?

3. Je váš vztah natolik pevný, že dokáže zvládnout nápor, který společně s dítětem přijde?

4. Miminko ovlivní celou vaši budoucnost, jste připraveni na to, vzdát se, alespoň na chvíli kariéry, studia, práce v zahraničí…apod.

5. Shodujete se s partnerem na tom, jak budete dítě vychovávat, kdo bude na mateřské dovolené…apod.?

6. Je partner ochoten se podílet na práci okolo miminka (přebalování, koupání)?