Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Za prvňáka zaplatíte až 8 tisíc! Poradíme vám, jak ušetřit

Za žáčka první třídy si pěkně připlatíte
30. srpna 2013 | 07:00

Aktovka, penál, bačkory, tričko na tělocvik…Jenže když se stokorunové položky, které jen za první měsíc ve škole zaplatíte, sečtou, může to rodinným rozpočtem pořádně zamávat.

Doufáte, že vám se tyhle výdaje vyhnou? Pokud máte doma natěšeného prvňáka, tak se na ně připravte. Společnost Home Credit si dala práci a spočítala, že výdaje za prvňáka u nás vyjdou zhruba na 8400 korun.

Pro někoho měsíční plat, který utratí za pastelky, gumy, speciální tužky, obědy a kroužky. Někteří rodiče si prý dokonce na školní výbavu berou půjčky. Těžko totiž paní učitelce vysvětlí, že na penál už jim nezbyly peníze. Jak tedy alespoň některé položky seškrtat?

Zapomeňte na značky
I když jí koupíte v akci, za aktovku zaplatíte minimálně sedm set korun, pokud budete chtít stylovou, připravte si i několik tisíc. A tak je to se vším. Obyčejné pastelky stojí patnáct korun, značkové přes stovku. Je fakt, že dražší tužky i pastelky mají speciální tvary nebo povrch, aby dětem neklouzaly a lépe se držely.

„Je vidět, že i v tomto segmentu platí, že za značku se platí. Pokud je tužka ergonomická, její cena rázem roste několikanásobně. Při výběru je ale dobré postupovat s rozumem, a přemýšlet nad životností takové věci“, vysvětluje analytik Home Credit Michal Kozub.

Kroužky zdarma
Snad nejvíc se dá ušetřit na kroužcích. Jejich cena je většinou od tří stovek do tisícovky, ale některé školy, domy dětí a mládeže nebo vzdělávací střediska je nabízí buď zadarmo, nebo za pakatel. Jen si musíte dát větší práci s hledáním.

Buďte kreativní
Nenechte se strhnout trendem, který udávají bohatší rodiče, a odolejte přemlouvání vašeho potomka, že i on chce bačkůrky s Harry Potterem nebo obaly na sešity s Hannah Montanou.

Desky mu nechte nazdobit jeho vlastní fotkou. Stačí vám k tomu obal a chvíle v copy centru. Podobně můžete čarovat i s bačkůrkami, výbavou na tělocvik, pytlíkem na přezuvky nebo penálem. Vyšívejte, lepte a malujte. Stačí jen dobrý nápad a pár minut času.

A jaký je váš tip na ušetření při nákupu školní výbavy? napište nám to do diskuse pod článkem!

Autor: MAJ