Doba přípravy: 20 minut
Doba uležení: 4 až 12 hodin
Budete potřebovat:
1 l plnotučného mléka
1 lžíci bílého jogurtu s živou kulturou
1 lžíci cukru
Postup:
Do hrnce nalejte malé množství vody, pak přidejte mléko. Ohřejte ho na 80 °C. Když se navrchu začne tvořit pěna, odstavte ho a nechte vychladnout na 40°C. Do mléka přidejte jogurt a dobře promíchejte.
V této fázi můžete přidat i lžíci cukru, ale není to nutné.
Hrnec zakryjte a dejte ho na místo se stálou teplotou (okolo 30 °C). Po 4 až 6 hodinách zkontrolujte, zda houstne. Pokud ne, nechte hrnec stát ještě několik hodin.
Z hotového jogurtu slejte přebytečnou tekutinu a rozdělte ho do menších uzavíratelných skleniček.