Dnes je den čokoládového dortu! Máme recepty na ty nejlepší
Čokoládu prostě milujeme! Věděli jste ale, že 27. leden je Mezinárodním dnem čokoládového dortu? Oslavte ho stylově a podle našich receptů si nějaký upečte. Jeden je lepší než druhý!
- Budete potřebovat:
Dvojitý čokoládový dort s malinovou náplní
Na korpus:
85 g kvalitní polosladké čokolády, nasekané
1 a 1/2 šálku horké silné kávy
3 šálky krystalového cukru
2 a 1/2 šálku hladké mouky
1 a 1/2 šálku neslazeného kakaového prášku
2 lžičky jedlé sody
3/4 lžičky prášku do pečiva
1 a 1/4 lžičky soli
3 velká vejce, při pokojové teplotě
3/4 šálku rostlinného oleje
1 a 1/2 šálku podmáslí
3/4 lžičky vanilkového extraktu
Na krém:
500 g kvalitní polosladké čokolády, nasekané
1 šálek smetany ke šlehání
4 lžíce krystalového cukru
1/4 šálku másla, nakrájíme na malé kousky
Na malinovou náplň:
300 g mražených malin
1/4 šálku cukru
1 lžíce kukuřičného škrobuPostup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Formy vymažte a dno vyložte pečicím papírem. Ve středně velké míse smíchejte čokoládu s horkou kávou. Nechte směs stát za občasného míchání, dokud se čokoláda nerozpustí a směs nebude hladká. Do velké mísy prosijte mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a prášek do pečiva, přidejte cukr a sůl. V jiné velké míse elektrickým mixérem šlehejte vejce, dokud mírně nezhoustnou (asi 3 minuty v elektrickém mixéru nebo 5 minut s ručním mixérem). Pomalu přidávejte olej, podmáslí, vanilkový extrakt, rozpuštěnou čokoládu a rozšlehaná vejce. Pak po trochách přidávejte suchou směs a na střední rychlost mixujte, dokud se vše důkladně nespojí. Rozdělte těsto do forem a pečte ve středu trouby 50 až 65 minut, nebo dokud nebude špejle píchnutá do středu dortu čistá. Hotové korpusy nechte před vyjmutím z formy dobře vychladnout.
Na krém smíchejte v kastrolu smetanu ke šlehání a cukr, přiveďte pomalu k varu a dobře míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Hrnec sundejte ze zdroje tepla, přidejte čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Postupně po kouskách přidávejte máslo a šlehejte dohladka. Nechte při pokojové teplotě vychladnout.
Pro přípravu malinové náplně rozmixujte rozmražené maliny na pyré. Přeceďte ho přes sítko, abyste odstranili semínka. Pyré přiveďte v malém hrnci s cukrem a kukuřičným škrobem za stálého míchání k varu. Nechte zhoustnout, odstavte a nechte vychladnout.
Na dortový korpus naneste tenkou vrstvu krému a na ni nandejte malinové pyré. Celý dort pak potřete krémem. Vršek můžete ozdobit s pomocí zdobicího sáčku. Fantazii se meze nekladou. Dejte ztuhnout do ledničky. Před podáváním ho nechte ohřát na pokojovou teplotu.Zdroj: recipegirl.com
- Budete potřebovat:
Nejčokoládovější hoblinkový dort
- 250 g smetanového sýra
- 4 polévkové lžíce másla
- 1 a 1/4 šálku krystalového cukru
- 1 hrnek světle hnědého cukru
- 4 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 šálky hladké mouky
- 1 šálek neslazeného kakaového prášku
- 1 lžička soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/8 lžičky jedlé sody
- 1 a 1/3 šálku podmáslí nebo plnotučného mléka
Na čokoládový sirup:
- 1/2 až 3/4 šálku vody
- 3/4 šálku krystalového cukru
- 1/2 šálku neslazeného kakaového prášku
- 1/2 lžíce rozpustné kávy
- 1/4 lžičky soli
- 1 polévková lžíce másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na čokoládový krém:
- 2 šálky másla
- 3 šálky moučkového cukru
- 1 šálek neslazeného kakaového prášku
- 1/4 lžičky hrubé soli
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 3 až 4 polévkové lžíce mléka
Na polevu:
- 120 ml smetany na šlehání
- 100 g čokolády
Na čokoládové hoblinky:
- 100 g polosladké nebo hořké čokolády
- 1 polévková lžíce
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Formy vymažte a dno vyložte pečicím papírem.
Do misky dejte smetanový sýr, máslo a cukr a mixujte na střední rychlosti po dobu 3 až 4 minut. Postupně přidávejte vejce a vanilkový extrakt. V další misce smíchejte mouku, kakaový prášek, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu. Mixér nastavte na nízké otáčky a pomalu přidávejte mokrou směs do suché střídavě s podmáslím (mlékem).
Rozdělte těsto do dortových forem. Pečte 22 až 25 minut. Ve formě korpus nechte vychladnout.
Pro přípravu krému si na mixér připevněte šlehací nástavec. Máslo šlehejte po dobu 1 minuty, až bude hladké a nadýchané. V další misce smíchejte práškový cukr, kakaový prášek a sůl. Nastavte mixér na nízké otáčky a do másla po lžičkách přidávejte suchou směs. Přilijte vanilkový extrakt a mléko, zvyšte rychlost na střední otáčky a šlehejte asi 4 až 5 minut, dokud krém nebude lehký a nadýchaný.Čokoládový sirup si připravíte tak, že v kastrolu přivedete vodu a cukr k varu. Snižte teplotu, přidejte kakaový prášek, rozpustnou kávu a sůl. Důkladně rozmíchejte. Vařte pozvolna až do zhoustnutí. Pak odstavte a vmíchejte máslo a vanilkový extrakt. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Vychladlé korpusy vyndejte z formy a sloupněte pečicí papír. Položte první na servírovací talíř. Pomocí vidličky ho důkladně propíchejte a potřete dvěma lžícemi čokoládového sirupu. Nechte ho vsáknout, než korpus potřete krémem. Opakujte s dalšími vrstvami. Zbylým krémem pak potřete celý dort ze všech stran. Dejte ho ztuhnout do lednice.
Na přípravu polevy si do malého rendlíku nalijte smetanu ke šlehání a přiveďte ji pozvolna téměř k varu. Sejměte z ohně, přidejte nakrájenou čokoládu a nechte stát po dobu tří minut, pak dobře promíchejte, dokud poleva nebude hladká a lesklá. Ještě vlažnou náplní přelijte dort a nechte ji stékat po stranách. Nechte dort stát při pokojové teplotě asi 30 minut, dokud poleva neztuhne, a pak ho vložte do chladničky.Čokoládové hoblinky si připravte den předem. Uchovávejte je v chladničce. Na dort je pak dávejte pinzetou, v ruce by se vám rozpouštěly.
Zdroj: curlygirlkitchen.com
- Budete potřebovat:
Nejlepší čokoládový dort
- 1 a 3/4 šálku hladké mouky
- 2 šálky cukru
- 3/4 šálku kvalitního kakaového prášku
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1 šálek podmáslí
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 2 velká vejce (v pokojové teplotě)
- 1 čajová lžička čistého vanilkového extraktu
- 1 šálek čerstvě uvařené horké kávy
Postup:
Mouku, cukr, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl dejte do mísy a míchejte, dokud se vše důkladně nespojí. V jiné míse smíchejte podmáslí, olej, vejce a vanilku. Mixér nastavte na nízké otáčky a pomalu přidávejte mokrou směs do suché. Pak pomalu přilijte kávu a gumovou stěrkou míchejte ode dna nádoby, dokud se vše nespojí. Nalijte těsto do připravených forem a pečte 35 až 40 minut při 180 °C, dokud špejle nebude čistá. Ve formě korpus nechte chladnout po dobu 30 minut, pak ho vyjměte a na mřížce nechte zcela vychladnout.Zdroj: iambaker.net
- Budete potřebovat:
Vlnkový čokoládový dort
Na dort:
600 g krystalového cukru
425 g hladké mouky
135 g kvalitního kakaového prášku
1 a 1/2 čajové lžičky soli
2 a 1/4 čajové lžičky prášku do pečiva
2 a 1/4 čajové lžičky jedlé sody
3 vejce
3/4 šálku rostlinného oleje
1 a 1/2 šálku plnotučného mléka
1 a 1/2 šálku horké silné kávyNa krém:
350 g cukru
1 a 1/2 šálku smetany ke šlehání
213 g hořké čokolády, jemně nasekané
12 čajových lžiček másla
1 a 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktuPostup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vymažte a vysypejte. V míse mixéru smíchejte cukr, mouku, kakaový prášek, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu. Důkladně promíchejte. V další misce míchejte rozšlehaná vejce, rostlinný olej a mléko, dokud se důkladně nespojí. Mixér nastavte na nízké otáčky a do suché směsi postupně přidávejte mokrou. Do těsta přilijte horkou kávu a při středních otáčkách mixujte dohladka. Těsto rozdělte do připravených dortových forem. Pečte 35 až 45 minut, dokud špejle píchnutá do středu nebude úplně čistá. Pak vyjměte z trouby a nechte úplně vychladnout.Pro přípravu krému si v kastrolu smíchejte smetanu ke šlehání a cukr a pomalu je přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a asi šest minut nechte redukovat. Dávejte pozor, aby vám smetana "neutekla" z hrnce. Pak sundejte ze zdroje tepla a vmíchejte čokoládu a máslo, dokud se zcela nerozpustí. Přidejte vanilkový extrakt. Krém nechte za stálého promíchávání úplně vychladnout. Můžete to urychlit tím, že ho dáte do chladničky. Na roztírání ale musí mít pokojovou teplotu. Vlnky vytvoříte jídelním nožem.
Zdroj: dessertsforbreakfast.com
- Budete potřebovat:
Fantastický čokoládový dort s mandlemi
- 250 g hořké čokolády na vaření
- 150 g třtinového cukru
- 150 g másla
- 100 g mletých mandlí
- 5 vajec (oddělte bílky od žloutků)
- moučkový cukr (nebo kakaový prášek) na poprášení
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Rozpusťte čokoládu, cukr a máslo v misce nad hrncem vroucí vody. Odstraňte z tepla, důkladně promíchejte, vmíchejte mleté mandle a pak žloutky, jeden po druhém. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Ten pak opatrně po lžících vmíchejte do čokoládové směsi, abyste ji nadlehčili. Dortovou formu o průměru 20 centimetrů vymažte máslem a vysypejte moukou. Pečte po dobu 40 až 50 minut. Před vyjmutím z formy nechte dort dobře vychladnout. Před podáváním ho bohatě poprašte moučkovým cukrem nebo kakaovým práškem.Zdroj: goodfood.com.au