Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

5 rychlých a levných receptů z brambor

  • Bramborové recepty
    9. února 2014 | 06:00

    Jsou snadné, skvěle chutnají a moc za ně neutratíte. Tak proč se rovnou nepustit do vaření? Jedna z nejběžnějších surovin nabízí nepřeberné množství variant na skromné, ale vynikající pokrmy.

  • Roláda s bylinkami


    Budete potřebovat:

    600 g brambor
    100 g hrubé mouky
    100 g krupice
    1 vejce
    300 g čerstvého špenátu
    2 lžíce nasekaných bylinek

    Postup:

    Brambory uvařte, nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte. V míse je pak smíchejte s moukou, krupicí a vejcem. Trochu osolte a vypracujte hladké těsto. Pak ho vyválejte asi na 1 cm vysoký plát. Špenát spařte, smíchejte s bylinkami a nasekejte. Bylinkovou směsí potřete těsto a zatočte. Roládu dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 30 mint v troubě předehřáté na 180 °C.

    Bramborové recepty
    Autor: Shutterstock
  • Pizza z brambor


    Budete potřebovat:

    450 g brambor
    2 cibule
    100 g šunky
    1 klobásu
    200 g eidamu
    hrst černých oliv
    oregano, sůl, pepř
    2 vejce, olej
    20 ml mléka

    Postup:

    Brambory nakrájejte na 1 cm velká kolečka. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, osolte a opepřete. Pečte je 20 minut při teplotě 200 °C. Cibuli, šunku a klobásu nakrájejte na kostičky.  Sýr nastrouhejte najemno. Smíchejte vejce s mlékem, osolte a opepřete. Vyjměte plech z trouby a na horké brambory dejte šunku, klobásu, cibuli a olivy. Pak posypejte nastrouhaným sýrem a zalejte vaječnou směsí. Nakonec posypejte oreganem. Bramborovou pizzu pečte dalších 15 minut.

    Bramborové recepty
    Autor: Shutterstock
  • Gratinované brambory


    Budete potřebovat:

    800 g brambor
    250 ml smetany
    2 stroužky česneku
    sůl, bílý pepř
    máslo na vymazání pekáče

    Postup:

    Brambory oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Pekáček vymažte máslem a vrstvěte do něho brambory. Každou vrstvu osolte a opepřete. Česnek prolisujte a smíchejte se smetanou. Dochuťte solí, pepřem a zalejte brambry. Pečte je asi 1 hodinu při teplotě 170 °C. Hotové brambory chutnají skvěle k pečenému masu nebo jako samostatný pokrm.

    Bramborové recepty
    Autor: Shutterstock
  • Bramborové placky


    Budete potřebovat:

    400 g vařených brambor
    1 vejce
    200 g polohrubé mouky
    sůl podle chuti
    olej

    Postup:

    Uvařené brambory nastrouhejte nebo rozmačkejte, přidejte vejce, mouku a vypracujte těsto, které se nelepí. Posypte vál, přidávejte mouku a vyválejte asi třícentimetrovou placku. Vykrajujte kolečka a pečte na pánvi, tuku není třeba dávat mnoho.

    Bramborové recepty
    Autor: Shutterstock
  • Rychlý a nekalorický bramborový salát


    Budete potřebovat:

    500 g vařených brambor
    200 gramů sladkokyselých okurek včetně nálevu
    100 ml olivového oleje
    Sůl, pepř

    Postup:

    Uvařené brambory (volte ty, co jsou určené na salát) nakrájejte na kostičky, přidejte stejně nakrájené okurky, dochuťte olivovým olejem a kořením. Přidat můžete také třeba pažitku nebo trochu cibule nakrájené na velmi drobno.

    Bramborové recepty
    Autor: Shutterstock

Diskuse ke článku
.