Oběd bez práce: Nejlepší recepty z jednoho pekáče
Nechce se vám celý den vyvářet, na sporáku obsluhovat dva hrnce, pánev a ještě hlídat troubu? Připravte jídlo, které můžete celé upéct v jednom pekáčku. A to i s přílohou. Uvidíte, že se všichni budou "oblizovat".
Rozmarýnové vepřové s bramborem
ZapečenéAutor: Shutterstock.com1 kg brambor
0,5 kg vepřová plec nebo krkovička (může být i libový bůček)
1 cibulina marinádu:
1 lžička rozmarýnu
1,5 lžíce oleje
1 lžička kmínu
1 lžička soli
4 - 5 stroužků česneku
1 lžička saturejky
podle chuti:mletý černý pepř
sůl (česneková)
olej
voda nebo vývar na podlití
Postup:
Den předem si naložte maso. Nakrájejte ho na kostky nebo nudličky a naložte do marinády. Tu připravte smícháním lžíce a půl oleje, rozmarýnu, saturejky, kmínu, soli a prolisovaného česneku. Marinádu vmíchejte k masu a přidejte i na proužky nakrájenou cibuli. Naložené maso nechte v chladu uležet.
Brambory oloupejte a nakrájete na kostky. Na oleji je zprudka opečte, osolte, silně opepřete. Brambory vsypejte do větší zapékací misky. Na výpeku osmahněte zprudka naložené maso, stačí jen krátce. Přidejte k bramborám, promíchejte a podlijte slabým vývarem. Dochuťte kořením a bylinkami použitými na maso.Ve středně vyhřáté troubě upečte doměkka. Doba pečení je od typu trouby 40 - 60 minut. Během pečení maso s brambory občas promíchejte.
Zapečené brambory se zelím a klobásou
Zapečené bramboryAutor: profimedia.cz800 g brambor
3 nožičky pikantní klobásky
1 balíček kysaného zelí
1 kelímek smetany
černý mletý pepř
sůlPostup:
Syrové oloupané brambory nakrájejte na plátky (asi 0,5 cm silné). To samé udělějte s klobásou. Vrstvěte do zapékací mísy nebo jiné vhodné nádoby vždy ve vrstvě brambory, zelí, klobása. Posolte a opepřete.n Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Zakončete nejlépe vrstvou brambor. Nakonec brambory se zelím a klobásou zalijte smetanou a dejte zapékat do trouby na 180°C asi na 45 minut (záleží na vrstvení).Kuřecí paličky zapečené s cibulí a Nivou
Připravte jídlo, které můžete celé upéct v jednom pekáčku. A to i s přílohou.Autor: Shutterstock.com1200 g kuřecích paliček
800 g brambor
200 g anglické slaniny
200 g Nivy
200 g smetany
2 cibule
3 stroužky česneku
grilovací koření
kari
sůl
mslo na vymazání pekáčkuPostup:
Kuřecí paličky omyjte a osušte. Syrové brambory oloupejte, omyjte, osušíme a nakrájejte na stejnoměrné plátky silné asi ½ cm. Pekáček vymažte máslem a na dno rozložte plátky brambor. Vrstvu brambor poklaďte oloupanou a na kolečka nakrájenou cibulí a plátky anglické slaniny. Část cibule můžete nahradit zelenou částí pórku, který dobře omyjete a nakrájíte na proužky. Nivu nechte dobře vychladit a pak ji nastrouhejte na hrubém struhadle. Aby se sýr na struhadlo nelepil, můžete ho potřít trochou oleje. Na Na brambory naskládejte kuřecí paličky, osolte, ochuťtee grilovacím kořením, špetkou kari, posypejte plátky česneku a nastrouhanou nivou, zalijte smetanou a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 70 minut, dokud maso nezezlátne a není měkké.Zapečené brambory s rajčaty a sýrem
BramboryAutor: Shutterstock.com1,5 kg brambor
500 g rajčat
2 hrsti čerstvých usekaných bylinek (tymián, rozmarýn, bazalka, oregano)
150 g polotvrdého sýra, např. eidam nebo ementál apod.
1-2 lžíce olivového oleje
trochu másla na vymazání zapékací misky
sůl
mletý pepř
Postup:
Předehřejte si troubu na 200-250 stupňů. Brambory oloupejte, omyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Omytá rajčata také nakrájejte na plátky a bylinky jemně usekejte. Pokud nemáte čerstvé, použijte sušené. Zapékací misku nebo pekáček vymažte máslem, na dno rozložte třetinu brambor, osolte, opepřete, posypejte částí bylinek a strouhaného sýra.Na takto připravené brambory rozložte třetinu nakrájených rajčat, která také ochuťte solí, pepřem, bylinkami a nakonec posypejte hrubě strouhaným sýrem. Takto střídavě vrstvěte brambory a rajčata do vyčerpání všech surovin, zakončete vrstvou rajčat se sýrem.
Rajčata zakapejte olivovým olejem, překryjte alobalem nebo přiklopte poklicí a pečte v předehřáté troubě, dokud brambory nezměknou, trvá to asi 35 - 45 minut.
Jakmile jsou brambory měkké, stáhněte alobal nebo sundejte poklici a dopečte dozlatova a dokud se tekutina, kterou brambory pustily, trochu nevypeče. Vyjměte z trouby a před podáváním nechte chvíli odpočinout.Zapečený květák se šunkou a sýrem
Zapékaný květákAutor: Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM, archiv1 kg brambor
1 květák
120 ml smetany ke šlehání
100 g šunky
4 vejce
100 g strouhaného sýra
mletý černý pepř
sůl
Postup:
Omytý květák rozeberte na růžičky a uvařte v páře. Uvařené, oloupané brambory nazkrájejte na plátky a střídavě s květákem navrstvěte do vymazaného pekáče. Každou vrstvu podle chuti okořeňte. Nakonec pokrm posypejte na kostičky nakrájenou šunkou. Vejce rozkvedlejte se smetanou, přidejte strouhaný sýr, osolte, opepřete. Směsí přelijte připravenou směs v pekáčku. Zapékejte v předehřáté troubě dozlatova. Ihned podávejte.