Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Recepty na skvělé domácí pečivo: Upečte si houstičky, rohlíky nebo croissanty!

Není nad domácí voňavé a křupavé pečivo.
19. května 2013 | 07:00

Nechutnají vám kupované rohlíky a housky? Zadělejte do mísy těsto, nechte ho vykynout a upečte si domácí křupavé pečivo. Poradíme vám, jak na to.

Křupavé rohlíky

Doba přípravy: 140 minut    Počet kousků: 18

Suroviny:
250 g polohrubé mouky
400 g hladké mouky
trošku moučkového cukru
2 lžičky soli
kostka droždí
300 ml teplého mléka
100 ml rostlinného oleje
žloutek a voda na potření
hladká mouka na vál

Postup:
Z trošky mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do velké mísy, přidáme zbylé mléko, olej, sůl a kvásek a zaděláme těsto, které se nebude lepit ke stěnám mísy. Mísu přikryjeme utěrkou, necháme zhruba hodinu kynout na teplém místě, pak těsto znovu zpracujeme rukama a necháme dalších 15 minut kynout. Těsto rozválíme na tři koláče, každý nožem rozkrájíme na šest dílů, každý stočíme od nejširšího okraje, přeložíme na plech s pečicím papírem, pomažeme rozšlehaným žloutkem s troškou vody a pečeme při teplotě 180 °C dozlatova.

Slané houstičky
Autor: 133998
Pletené housky

Doba přípravy: 120 minut     Počet kousků: 20

Suroviny:
700 g hladké mouky
sáček sušeného droždí
200 ml teplého mléka
80 g sádla
lžička soli
2 vejce
hladká mouky na vál
žloutek na potření
mák, hrubá mořská sůl, semínky slunečnice, sezamu na posypání

Postup:
Mouku smícháme se sušeným droždím, přidáme mléko, sůl, rozpuštěné teplé sádlo a vejce a vypracujeme hladké těsto, které necháme 40 minut v teple kynout. Pak těsto ještě dvakrát zpracujeme a pokaždé necháme dalších 10 minut kynout. Z těsta vyválíme váleček, rozdělíme ho na stejně dlouhé kousky a vždy ze tří válečků pleteme malé housky. Hotové housky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme solí a semínky a pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C dozlatova.

Není nad domácí pečivo
Autor: Shutterstock.com
Jemné croissanty

Doba přípravy: 240 minut     Počet kousků: 10

Suroviny:
600 g hladké mouky
kostka droždí
50 g krupicového cukru
350 ml vlažného mléka
350 g másla
½ lžičky soli
žloutek na potření

Postup:
Z trošky mléka, cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek a pak směs přidáme ke zbylým surovinám a vypracujeme těsto, které necháme zhruba dvě hodiny kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Změklé máslo rozválíme mezi dvěma potravinovými fóliemi na tenký plát a necháme ho v chladničce ztuhnout. Těsto rozválíme na placku o dvojnásobném rozměru másla, máslo do něj zabalíme a těsto znovu rozválíme. Těsto složíme na 1/3, zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do chladničky. Pak těsto znovu rozválíme, složíme na  1/3 a vrátíme do chladu, postup opakujeme ještě čtyřikrát. Pak těsto rozválíme na obdélník, rozkrájíme na trojúhelníky a každý stočíme od nejširší části směrem k cípu. Croissanty rozložíme na plech, potřeme směsí žloutku a vody a pečeme v troubě předehřáté na 190 °C dozlatova.

Náš tip: Croissanty můžeme plnit nugátem, kouskem marcipánu nebo sýra. Sýrové croissanty potřeme žloutkem a posypeme strouhaným sýrem.

Autor: připravila: Olga Trešlová