Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Test odličovacích olejů, mlék, pěn i gelů: Který odlíčí nejlépe?

9. listopadu 2017 | 06:00

Odlíčená pleť je základ každého dne. Čím je ale nejlepší se odličovat a jaký produkt si vybrat? Rozhodli jsme se otestovat odličovací oleje, pěny, gely i mléka. Po kterém byste měli sáhnout?

Základem každodenního odličování je vybrat si ten správný přípravek. Po jeho použití by vaše pleť neměla být nepříjemně stažená, a už vůbec by neměla pálit. Tyto přípravky jsou první fází v odlíčení, po nich následuje dočištění pleti pomocí tonika nebo pleťové vody a až poté se nanáší sérum a krém. Vyzkoušely jsme jich v redakci celou řadu: olejové, přírodní, gelové i pěnové. S jakými jsme byly spokojené, a které v našem testu neobstály?

Čisticí pěna s výtažkem z pšenice a vitaminem E Clearskin, Avon, 89,90 Kč (150 ml)

Čisticí pěna s výtažkem z pšenice a vitaminem E Clearskin, Avon, 89,90 Kč (150 ml)
Autor: archiv firem

Koupíte na www.avon.cz. 

Čisticí pěna od Avonu je určena pro problematickou, mastící se pleť se sklonem k akné. Čistit by měla póry do hloubky, a tím předcházet vzniku akné. Pěna ale pleť také poměrně vysušuje. Na obličeji mentolově chladí a je opravdu určená pro mastnou pleť. Pokud máte pleť citlivou, obloukem se jí vyhněte! Praktické je balení a snadné dávkování – jedna pumpička pěny vystačí bohatě na celý obličej.

Známka jako ve škole: 2 

Hydrofilní odličovací olej, Saloos, 94 Kč (50 ml)

Hydrofilní odličovací olej Meduňka, Saloos, 94 Kč (50 ml). Koupíte na www.biooo.cz

Autor: archiv firem

Koupíte na www.biooo.cz. 

Saloos olejíčky jsou ideální na odličování očního okolí. S make-upem si poradí hravě, aniž by pálily v očích. Nanášejte je na navlhčený vatový tampon, stejně jako všechny olejové odličovače - lépe pak po pleti kloužou a spotřebujete jich méně. Jelikož se ale jedná o olej, musíte pleť po jejich použití ještě dočistit pleťovou vodou. Tento výrobek dokonale odličuje a za tu cenu je bezkonkurenční.

Známka jako ve škole: 1 

Dvoufázová odličovací emulze, Ryor, 106 Kč (150 ml)

Dvoufázová odličovací emulze pro všechny typy pleti, Ryor, 106 Kč (150 ml). Koupíte na www.eshop.ryor.cz.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.eshop.ryor.cz

Odličovač je jemný, nedráždí oči a oční okolí a je bez parfemace.Také obsah extraktu ze světlíku lékařského má pozitivní vliv především na oči. Kromě toho stačí malá dávka přípravku a make-up je pryč. Dokonce úspěšně odlíčí i voděodolnou řasenku! Někomu může vadit mastnější konzistence, ale na suchou pleť je ideální!

Známka jako ve škole: 1

Mléko Minerals, For Life & Madaga, 190 Kč (200 ml)

Čisticí mléko Minerals, For Life & Madaga, 190 Kč (200 ml). Koupíte na www.forlifemadaga.com.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.forlifemadaga.com. 

Krémové odličovací mléko rozhodně patří mezi klasiku na trhu, ničím vás moc nepřekvapí, ale také nezklame. Za 200 korun dostanete produkt s klasickým složením olejů a glycerinu. Odličuje snadno, kolem očí maličko pálí, ale ne moc. Balení je praktické, lahvička nenápadná – stejně jako kvality mléka. 

Známka jako ve škole: 3

Detoxikační micelární gel Elixir Jeunesse, Yves Rocher, 179 Kč (200 ml)

Detoxikační micelární gel Elixir Jeunesse, Yves Rocher, 179 Kč (200 ml)

Autor: archiv firem

Koupíte www.yves-rocher.cz nebo v kamenných obchodech. 

Gelové složení tohoto micelárního gelu od Yves Rocher je na pleti velmi příjemné a skvěle odstraňuje líčení. Jeho složení má účinně bojovat proti nečistotám z ovzduší a každodennímu stresu. Po jeho aplikaci je pleť krásně vyčištěná, jemná a září zdravím. Na odlíčení očí ale raději použijte produkt na olejové bázi.

Známka jako ve škole: 1-

Odličovací pleťové mléko Nobilis Tilia, 202 Kč (100 ml)

Odličovací pleťové mléko, Nobilis Tilia, 202 Kč (100 ml). Koupíte na www.eshop.nobilis.cz.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.eshop.nobilis.cz. 

Praktická pumpička tohoto čistícího mléka skvěle dávkuje krém a odpadá několik pohybů navíc při šroubování uzávěru a obracení lahvičky. Konzistence je lehká, dobře se roztírá a neteče. To, co má plnit především – totiž odstraňovat zbytky make-upu – dělá skvěle. Černé linky z očí nemusíte drhnout, v očích nepálí a pleť je po jeho použití hladká a jemná. Vůně je tak jemná, že ji prostě nezaznamenáte.

Známka jako ve škole: 1 

Odličovací mléko 9 to 5, Lush, 235 Kč (100 ml)

Čistítko 9 to 5, Lush, 235 Kč (100 ml). Koupíte na www.lush.com nebo v kamenných obchodech.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.lush.com. 

Hledáte-li odličovací a čisticí mléko, které budete z pleti cítit, než usnete, pak je to tohle. Nádherně voní, dokonale odličuje, v očích nepálí a zanechává pokožku hydratovanou. Doporučuji ho po použití stáhnout z pleti ještě tonikem, aby nebyla zbytečně mastná. Velký bonus? Žádná z jeho složek nebyla testována na zvířatech a nenajdete v něm téměř žádné chemické ingredience.

Známka jako ve škole: 1

Odličovač tonikum 2v1 Pure Calmille, Yves Rocher, 239 Kč (200 ml)

Odličovač tonikum 2v1 Pure Calmille, Yves Rocher, 239 Kč (200 ml)

Autor: archiv firem

Koupíte www.yves-rocher.cz nebo v kamenných obchodech. 

Odličovač a tonikum v jednom si vás získá hlavně tím, jak je mléko jemné. I tak ale účinně odstraní make-up. Plusem je určitě i to, že citlivé oči nedráždí. Že je přípravek tak příjemný, je možná tím, že obsahuje zklidňující a hojivý heřmánek.

Známka jako ve škole: 1 

Jemný odličovací krém Sensitive Vegétal, Yves Rocher, 239 Kč (15 ml)

Jemný odličovací krém Sensitive Vegétal, Yves Rocher, 239 Kč (15 ml).

Autor: archiv firem

Koupíte na www.yves-rocher.cz nebo v kamenných obchodech. 

V návodu na použití stojí, že se má nanášet na suchou pleť. Takto krém rozpustí líčidla, ale vznikne podivná směs, jejíž smytí vodou zabere docela dost času. Pokud ho použijete ve sprše, perfektně odstraní make-up a pleť po něm zůstává jemná a hebká. Navíc velmi příjemně voní. Líčidla z očí je ale třeba odstranit vatovým tamponem. Oceníte také ekologický přístup firmy, jejíž obaly jsou znatelně lehčí. Yves Rocher v poslední době avizuje, že v rámci ochrany přírody ubrali na obalových materiálech, a je to znát, aniž by se to projevilo na komfortu užívání. 

Známka jako ve škole: 2

Hydrofilní olej, Nobilis Tilia, 283 Kč (200 ml)

Hydrofilní olej Levandulový, Nobilis Tilia, 283 Kč (200 ml). Koupíte na www.eshop.nobilis.cz.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.eshop.nobilis.cz. 

Nobilis Tilia je přírodní kosmetická značka, takže se vyhýbá chemii, a v tomto ohledu nezklamala. Po použití neucítíte žádné pálení a pnutí kůže. Požadované vyčištění pleti splnila Nobilis Tilia také na jedničku a kladně hodnotíme i fakt, že i když se jedná o olej, pokožka nezůstala mastná. Dobře se vsakuje a pleť nechává vláčnou. Jediné, co trochu vadilo, je složitější použití. Pleť se musí navlhčit, pak promnout olejem a pak setřít vatovým tamponem.

Známka jako ve škole: 1-

Mandlové čisticí mléko Weleda, 289 Kč (75 ml)

Mandlové čisticé mléko, Weleda, 289 Kč (75 ml). Koupíte na www.weleda.cz.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.weleda.cz. 

Čisticí mléko si bez problémů poradilo s líčením. Dobře odlíčilo i voděodolnou řasenku, v očích neštípalo. Překvapilo balení v tubě. Jde o emulzi, takže se výrobek dobře nanáší a roztírá. Přestože obsahuje mandlový olej, není vůbec mastné. Pleť je po použití vyčištěná a viditelně vyživená. Nevýhodou je, že se emulze opravdu rychle vsakuje, musíte tak použít velké množství, což je vzhledem k vyšší ceně nepříjemné. 

Známka jako ve škole: 2

Jemné čisticí mléko Rituals, 305 Kč (200 ml)

Jemné pleťové čistící mléko Rituals, 305 Kč (200 ml). Koupíte na www.rituals.cz

Autor: archiv firem

Koupíte na www.rituals.cz.

Láska na první dotek. Z obličeje stáhne skutečně vše, přičemž pleť je po použití mléka hladká a neulepená. Výrobce doporučuje kombinovat použití s čisticím tonikem pro skutečně perfektní vyčištění. Nicméně před pár dny jsem jen s použitím tohoto mléka synovi odlíčila halloweenské líčení, které krásně a beze stopy za chvilku zmizelo, takže věřím i mléku jako takovému. 

Známka jako ve škole: 1 

Čisticí 1minutový elixír Krásná slečna, Havlíkova apotéka, 329 Kč (200 ml)

Čisticí 1minutový elixír Krásná slečna, Havlíkova Apotéka, 329 Kč (200 ml). Koupíte na www.eshop.havlikovaapoteka.cz.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.eshop.havlikovaapoteka.cz. 

Když přípravek poprvé nanesete na vatový tamponek, tak se z nádobky vylije našedlá tekutina. Po nanesení na obličej a čištění krouživými pohyby se ale barva změnila a tekutina na tamponku se jako by napěnila. Obličej je poté nutno spláchnout vodou, pleť je po použití vláčná a krásně dýchá. Elixír obsahuje spoustu rostlinných výtažků, které pomáhají jak čištění, tak zklidnění pokožky.

Známka jako ve škole: 1 

Čisticí tonikum 2v1, Weleda, 329 Kč (100 ml)

Čisticí tonikum 2v1, Weleda, 329 Kč (100 ml). Koupíte na www.weleda.cz.

Autor: archiv firem

 Koupíte na www.weleda.cz. 

Pleť osvěží a skvěle vyčistí, po delším používání jsem dokonce zaznamenala vyčištěné a stažené póry na nose. Nevysušuje. Nevýhodu ale vidím v tom, že se nemá používat k odlíčení očí, takže potřebujete další výrobek. Mléčně zbarvené tonikum má vodovou konzistenci, přesto se díky dávkovači po kapkách nemusíte bát, že ho zbytečně vyšplíchnete příliš, jak se to stává u jiných výrobků. 

Známka jako ve škole: 2 

Čisticí balzám Nobilis Tilia, 350 Kč (70 ml) 

Čisticí balzám Tilia, Nobilis Tilia, 350 Kč (70 ml). Koupíte na www.eshop.nobilis.cz

Autor: archiv firem

Koupíte na www.eshop.nobilis.cz. 

Tenhle přírodní přípravek je doslova zázrak. Někomu by možná mohla vadit pronikavá lipová vůně a také nahnědlá barva, ale účinky jsou skvělé. Pro nejlepší výsledek si navlhčete obličej, do mokrých dlaní si dejte přibližně 3 pumpičky pasty a vmasírujte je do celého obličeje i na oči. Z obličeje je odstraňte vodou nebo teplou mokrou žínkou. Perfektně odličuje i řasenku a voděodolný make-up a pleť je po něm krásně hladká a čistá. Navíc je zcela přírodní. Jedinou nevýhodou je tak vyšší cena.

Známka jako ve škole: 1

Mléko Ecobeauty, Oriflame, 369 Kč (200 ml)

Odličovací mléko Ecobeauty, Oriflame, 369 kč (200 ml).Koupíte na www.oriflame.com.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.oriflame.com. 

Mléko, které umí rychle vše odlíčit, stačí nanést a setřít vatovým tamponkem. Očím se však raději vyhněte, jelikož v jejich okolí štípe, ale nejedná se o nic tak hrozného. Já bych mu vytkla maximálně vůni, která není úplně přívětivá, i když na funkci to nemá žádný vliv. Je ale příjemnější se odličovat mlékem, které hezky voní.

Známka jako ve škole: 3

Jemný čisticí pleťový gel Waso, Shiseido, 582 Kč (150 ml) 

Jemný čisticí pleťový gel Waso, Shiseido, 582 Kč (150 ml). Koupíte na www.parfemy-elnino.cz

Autor: archiv firem

Koupíte na www.parfemy-elnino.cz. 

Co se týče gelů na odličování, zpravidla nezvládají odlíčit oční líčení. Tento si s ním ale dokázal poradit. Neštípe, nevysušuje, jemně pění a je na pokožce velmi příjemný. I tak jsem ho ale používala jen na dočištění a odličovala jsem se olejem. Také z toho důvodu, že cena je dost vysoká a nechtělo se mi s ním plýtvat. 

Známka jako ve škole: 2  

Čisticí odličovač Human+Kind Wash-Off Facial Cleanser, 589 Kč (100 ml)

Čistící odličovač Human+Kind Wash-Off Facial Cleanser, 589 Kč (100 ml). Koupíte na www.eshop.marionnaud.cz nebo v kamenných obchodech.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.eshop.marionnaud.cz nebo v kamenných obchodech. 

Human+Kind je krémový čisticí produkt na pleť. V balení je nejen tuba s krémem, ale také jemný ručníček, který pomáhá dočistit pokožku. Postup je takový, že krém nanesete na obličej a poté použijete teplou vodou navlhčený ubrousek, který stáhne veškeré nečistoty. Je to velice příjemný rituál! Obsahuje extrakt z aloe vera, měsíčkový nebo růžový olej. Po použití zůstala pleť čistá a nebyla vysušená. 

Známka jako ve škole: 1 

Odličovací olej s pivoňkou, L´Occitane, 815 Kč (200 ml)

Odličovací olej Pivoňka, L´Occitane, 815 Kč (200 ml). Koupíte na www.loccitane.com, nebo v kamenných obchodech.

Autor: archiv firem

Koupíte na www.loccitane.com nebo v kamenných obchodech. 

Na tomto výrobku vás každopádně nadchne balení, což je u této značky běžné.  Vedle krásné lahvičky obsahuje i okvětní plátky pivoňky, které jsou – jak jinak – sbírané ve francouzské Drôme. Ve složení najdete hlavně slunečnicový olej – plus další látky. Pozor, nejde o zcela přírodní kosmetiku. Odlíčení olejem je příjemné, voní jen decentně, někomu určitě nebude vyhovovat to, že je po odlíčení pleť velmi mastná. Já jsem byla spokojená. Všechny se ale asi shodneme, že za 800 korun koupíme tenhle přípravek možná jako dárek, na běžné používání je to celkem dost.

Známka jako ve škole: 2

Víte, čím nejlépe odlíčíte voděodolnou řasenku? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Adam Balažovič

Autor: Lucie Houdková
Video se připravuje ...