Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dceru porodila v 51 letech. Za umělá oplodnění utratila přes půl milionu

20. října 2016 | 10:00

Angličanka Naomi Gryn, úspěšná dokumentaristka, otěhotněla s dcerou Sadie ve svých padesáti letech. Do té doby s manželem absolvovala nespočet umělých oplodnění a Naomi několikrát potratila. Odborníci jí moc šancí vzhledem k věku nedávali, ale ona se nevzdávala.

Naomi až do čtyřicítky budovala úspěšnou kariéru dokumentaristky v Londýně. Do té doby ji ani nenapadlo mít děti, kromě toho po třicítce přežila hroznou autonehodu, kvůli které trpěla dalších sedm let posttraumatickou stresovou poruchou. Všechno se ale změnilo, když ve svých 41 letech potkala v letadle Peta.

„Vehnal se na palubu na poslední chvíli a posadil se na jediné volné místo, které bylo právě vedle mě,“ vzpomíná Naomi. Byl o osm let mladší a Naomi ani nenapadlo, že oni dva by mohli tvořit pár. Ale stalo se. Zamilovali se do sebe a začali spolu žít.

Autor: Facebook/BioTexCom
Po třech letech, když bylo Naomi 44 a Peterovi 37, se rozhodli, že se pokusí o dítě. Bohužel to ale nevyšlo, Naomi dvakrát potratila. „Byla jsem úplně vyřízená, na čas jsme naše pokusy vzdali, ale když jsem se opět cítila dobře, znova jsme přemýšleli o dalších možnostech,“ vzpomíná Naomi.

Nebylo to snadné, protože IVF ve Velké Británii se povoluje pouze ženám do 43 let, takže pár vyhledal kliniku v Kapském Městě v Jihoafrické republice, která měla dobré jméno. Léčba byla drahá, psychicky i fyzicky vyčerpávající. S manželem vyloučila už předem adopci a neuvažovali ani o náhradní matce.

Autor: Facebook/BioTexCom
„Chápu, že některé kliniky dávají přednost ženám, u kterých je vyšší pravděpodobnost, že otěhotní. Pro soukromé kliniky jsou zase starší ženy skvělou obchodní příležitostí, jak získat co nejvíce peněz,“ říká dnes Naomi. Pokusy o oplodnění ale nevyšly ani v Kapském Městě. Naomi tam absolvovala tři kola léčby bez úspěchu. „Je to hrozná emoční smršť, doufat a věřit, že se to konečně povede, a pak zase drtivá porážka. Je to bolestivé,“ říká Naomi.

Bylo jí padesát, když se pomalu vzdávala naděje. Začala si připouštět, že už zřejmě matkou nikdy nebude. Ovšem její partner Pete byl odhodlaný bojovat dál. Našel kliniku v Barceloně, která umožňuje IVF až do 51 let. „Peta jsem potkala ve svých čtyřiceti letech a byl to první chlap, se kterým jsem si dokázala představit, že s ním budu mít dítě,“ říká Naomi. A tak to tedy ještě jednou zkusila. Měsíc před jejími jedenapadesátými narozeninami přijeli do Barcelony na kliniku, kde měli dvě zmrazená embrya, a podstoupila tam IVF.

Autor: Facebook/BioTexCom
I když tomu Naomi nevěřila a v podstatě už na mateřství rezignovala, za několik týdnů s úžasem zjistila, že její těhotenský test je pozitivní. Tančila radostí a plakala štěstím. Pete byl stejně jako ona nadšený a těšil se, že se stane tátou. Aby těch překvapení ale nebylo málo, na prohlídce jim lékař oznámil, že má v děloze dva plody. Bohužel, jeden z nich se později přestal vyvíjet, druhý však zůstal v pořádku. Těhotenství probíhalo hladce a nakonec Naomi porodila císařským řezem krásnou zdravou holčičku, které dali jméno Sadie.

„Po tolika letech neúspěchů, po tolika letech toužení jsem se konečně stala matkou. Držet dceru v náručí byl ten nejkrásnější pocit!“ A to, že ji některé matky odsuzují, že ve svém věku porodila dítě, bere s nadhledem. „Ano, je to únavné, někdy vyčerpávající, ale být matkou je to nejvíc,“ říká.

Autor: aši