Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Dojemné video muže s alzheimerem: Prosí své přátele, aby ho brali stejně jako před nemocí

Alan Beamer hovoří o těžkostech, které mu přináší Alzheimerova nemoc
9. ledna 2016 | 06:00

Osamělost lidí s Alzheimerovou nemocí si asi málokterý zdravý člověk dokáže představit. Mary Beth Beamer z amerického státu Michigan se rozhodla lidem pocity nemocných alespoň částečně přiblížit: na internetu publikovala vzkaz svého nemocného manžela. Ten doslova v slzách prosí své přátele, aby se od něj neodvraceli a brali ho jako takového, jaký byl před nemocí.

"Co bys chtěl, aby věděli lidé o tvé nemoci?" ptá se na začátku videa Mary Beth Beamer svého manžela, šestašedesátiletého Alana. "Že je to jedna z nejhorších věcí, které jsem kdy v životě viděl," odpovídá její muž. Alan je bývalý fotbalista. Na videu sedí na sedačce a snaží se lidem zprostředkovat pocity člověka, který onemocněl zákeřnou Alzheimerovou nemocí. Po několika větách se mu začne třást hlas a neubrání se slzám.

Mary Beth and Alan Beamerovi
Autor: Facebook Mary Beth and Alan Beamer
Jeho vzkaz ale pohne i těmi, kdo se na video dívají. "Co bys chtěl od své rodiny a přátel? O co bys je požádal?" ptá se ho jeho žena. "Aby věděli, že jsem pořád stejný člověk. Přál bych si, aby se mnou mí přátelé mluvili jako dřív. Normálně, aby vtipkovali a tak," říká Alan a hlas se mu zlomí. "Vím, že se mne bojí," říká muž v slzách a dodává, že někdy to vypadá, že lidé mluví jen tak, jako by tam on nebyl. "Mám je rád... Přál bych si, aby za mnou chodili, i kdyby to mělo být na 5 nebo 10 minut." 

 

 

Takových lidí je mnoho

"Vím, že to pro něj bylo těžké," říká jeho žena. Toto video podle ní nahráli proto, aby si lidé uvědomili, jak se mohou takto nemocní cítit, i když jsou obklopeni milující a pečující rodinou. Mary doufá, že Alanovi přátelé jeho pocity pochopí. A stejně tak tomu bude i u dalších lidí, kteří mají takto nemocného člověka ve svém okolí.

Video od jeho publikování zhlédly desetitisíce lidí. Podle posledních výzkumů trpí Alzheimerovou nemocí v současné době více lidí, než se dosud předpokládalo. V Evropě se demence může týkat až 7,3 milionu lidí, na Českou republiku tak připadá podle webu České alzheimerovské společnosti přes 120 000 nemocných.

Video se připravuje ...
Alan Beamer, který trpí Alzheimerovou nemocí, vypráví o svých pocitech a prosí přátele, aby ho navštěvovali • VIDEO: Youtube.com

Autor: is