Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Brala jsem 90 projímadel denně. Hubnutím jsem si zničila zdraví!

13. května 2012 | 06:07

Pilulky místo diety. Projímadla začala používat už v šestnácti letech. Nakonec se na nich stala závislá. Osvědčily se jí jako 'skvělý' prostředek k hubnutí. Ruth Wilkins (39) netušila, že jí úplně zničí zdraví!

Ruth Wilkins z britského Manchesteru měla s váhou problémy od dětství. „Už ve třinácti jsem si mezi spolužačkami ve škole připadala tlustá, ale tehdy jsem nevěděla, že bych měla svůj příjem a váhu nějak kontrolovat?“ vzpomíná dnes žena.

Po čase ji však v televizi zaujal dokument o tehdy slavné zpěvačce Karen Carpenter, která trpěla anorexií a bohužel Ruth inspiroval k velmi nezdravé hubnoucí metodě - pomocí projímadel. „Podařilo se jí tím velmi rychle zhubnout a to se mi líbilo,“ podotýká Ruth.
 
Okamžitě vyrazila do lékárny a koupila si zásobu projímacích léků. Tato radikální metoda bohužel i u ní zabrala, také rychle zhubla, a proto si záhy vypěstovala na laxativech závislost. Postupem času se tak ale dopracovala k nebezpečnému příjmu, až 90 pilulek za den!

Střevy jí projel skoro milión

Ruth brala denně i 90 projímadel!
Autor: profimedia.cz
Lékaři to Ruth dokonce už spočítali. Za dobu své závislosti spolykala okolo 140 tisíc tabletek a stálo jí to v přepočtu skoro milion korun. Nešlo ale tolik o její peněženku, hlavně o její zdraví!

Žena v jednu chvíli totiž znenadání zkolabovala a skončila v nemocnici. Tam zjistili, že jí řídnou kosti a má vážné problémy se srdcem.

„Když jsem laxativa začala používat, brala jsem je podle návodu, tedy dvě pilulky denně, ale nepřineslo to žádné výsledky,“ vysvětluje počátek problému Ruth. „Bylo mi jasné, že mi pomohou, jen jsem jich potřebovala víc, tak jsem si dávky postupně zvýšila.“

Trapas v posteli vše prozradil

Začala si tedy sama ordinovat příděly, napřed byla na osmi pilulkách denně… „Přestože jsem přestala cvičit, kila šla najednou rychle dolů a zhubla jsem znenadání deset kilo. Na velkou, jsem sice musela běžet 3x denně, ale cítila jsem se velmi lehká,“ objasňuje první výhody své terapie Ruth.

Ruth brala denně i 90 projímadel!
Autor: profimedia.cz
Ovšem frekvence nutkání na toaletu se časem zvyšovala a byla pro ni i dost bolestivá. „Když jsem někam vyrazila, musela jsem se vždy ujistit, že je někde na blízku záchod,“ upřesňuje žena.

Pak potkala muže, kterého si nakonec i vzala, ale závislost na projímadlech poznamenala i jejich vztah. „Nepřiznala jsem mu to, ovšem skutečnost pochopil tou nejhorší možnou cestou,“ přibližuje Ruth.

„Dlouho se mi to dařilo před ním tajit, ale jednou, už jsme byli svoji, jsem při sexu ztratila v posteli kontrolu a došlo k nepříjemné nehodě… Bylo to velmi zahanbující,“ říká. „Když jsem se mu snažila vysvětlit, o co jde, nechápal, jen protočil oči, jako že jsem úplně blbá,“ dodává.

Průjem jí zničil manželství

Přesto s ním v roce 1993 otěhotněla, a tehdy dokonce vyměnila silné projímadlo za přijatelnější, i když podobně působící gel. Ovšem, hned jak porodila, vrátila se ke svému oblíbenému „hubnoucímu“ návyku.

 „Už to ale dávno nebylo o mé váze, jen mi přišlo nenormální nejít několikrát denně na velkou, a když jsem jít nemohla, cítila jsem se strašně plná,“ objasňuje, proč zase začala požívat zatím "jen" 20 tablet.

S tím se však vrátily i známé problémy, které ji donutily držet se kdykoliv a kdekoliv poblíž nějaké toalety. „Jasně, že jsem věděla, že to není normální. Nakonec to bylo jedním z důvodů, proč se mi rozpadlo manželství. Rozvedli jsme se v roce 1998, bylo mi teprve 25,“ dodává.

Laxativa byla důležitější, než jídlo

Tím však její závislost neskončila. Vrcholu dosáhla v roce 2004, kdy se už cpala 90 pilulkami denně!!! Tím se zvýšila i frekvence jejích „nehod“.

Ruth brala denně i 90 projímadel!
Autor: profimedia.cz
“Vyšlo mě to skoro na tisícovku denně, přesto jsem se laxativ nedokázala vzdát. Byly pro mě důležitější, než jídlo, nebo můj společenský život,“ objasňuje Ruth.

I ten to právě poznamenalo, protože k „nehodám", kdy pak nemohla i na 12 hodin opustit toaletu, docházelo téměř denně.

V té době navíc poznala svého nynějšího partnera Jasona Brookse, kterému se s nepříjemnými trablemi raději hned svěřila. Snažil se jí podpořit, aby zkusila odolat závislosti, ale nedařilo se.

Hrozil jí vývod bokem

Ruth tedy nakonec v roce 2005 skončila s vážnými problémy v nemocnici. Měla totální zástavu funkce střev, které jí pomohly rozchodit až elektrošoky.

„Netušila jsem, jak daleko jsem to nechala zajít. Bez umělých impulzů jsem se už nedokázala vyprázdnit. Na rovinu mi řekli, že buď s tím hned přestanu, nebo mi budou muset část střev odoperovat a budu mít vývod bokem," vzpomíná Ruth na krutý verdikt.

Velmi rychle proto začala snižovat svůj pilulkový podpůrný řád, který rychle klesl na 12 denně.

Ale i po roce pomocné elektroterapie z toho stále není úplně venku. 24 let závislosti na laxativech jí střeva zruinovalo natolik, že nemohou jen tak začít hned fungovat. Nyní Ruthn pořád bere 10 projímacích prášků denně, jinak by si týden nedošla na záchod!

Autor: INT, bak