Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Olivový olej = zázrak nejen pro vaši pokožku

27. února 2009 | 11:19

Obdivujete nádhernou pleť Řekyň a tak trochu jim závidíte? Možná nevíte, že ji mají krásnou díky olivovému oleji. Zkuste ho použít na své zkrášlující procedury a uvidíte, že na něj nedáte dopustit...

Tekutý poklad pro vaše zdraví i krásu

Olivový olej je skutečný zázrak. Čistý, zastudena lisovaný olej se ve svém složení mastných kyselin velmi podobá lidskému mazu. Díky této vlastnosti proniká až do hloubky pokožky, kde váže vlhkost. Ta vypíná pleť a chrání jí před tvorbou vrásek. Stejně tak i přírodní vitamin E, který se v olivovém oleji nachází, podporuje elasticitu a odolnost pokožky. Dokonce i citlivá pleť snáší tento rostlinný olej velmi dobře, protože působí protizánětlivě a hojivě.

Olivový olej je skutečný zázrak
Autor: Dušan Křístek

Pro zdravější vlasy

Zábal, který je ochrání před štěpením
Trápí vás rozštěpené konečky vlasů? Olivový zábal jim spolehlivě pomůže a ještě jim dodá hedvábný lesk. Zahřejte dvě polévkové lžíce olivového oleje, smíchejte s jedním žloutkem a vmasírujte do vlasů. Abyste udržela kúru v teple, zabalte si vlasy do potravinové fólie a ručníku. Nechte působit minimálně hodinu, v ideálním případě celou noc. Následně si vlasy umyjte jemným šamponem.

Olivový olej je skutečný zázrak
Autor: Dušan Křístek

Kúra na lesk
Vyzkoušejte mléčnou kúru. Smíchejte dostatečné množství olivového oleje s trochou mléka. Směs vmasírujte do vlasové pokožky 20 minut před sprchováním.

… pěstěnější tělo

Kúra na sametově jemné ruce
Ruce neustále vystavujeme nepříznivému počasí, a to způsobuje jejich vysušování, které může vést v extrémních případech až k bolestivým prasklinkám. Proto si jednou do týdne jako prevenci připravte olivovou koupel. Olivový olej nalijte do misky, mírně zahřejte a ponořte do něj ruce na deset minut. Po této lázni je budete mít krásně hebké.

Olivový olej je skutečný zázrak
Autor: Dušan Křístek

Peeling na hebkou pokožku
Dokonale jemné kůže docílíte, pokud si uděláte olivový peeling: smíchejte tři polévkové lžíce hrubozrnné mořské soli se třemi polévkovými lžícemi olivového oleje a směsí krouživými pohyby masírujte celé tělo. Nakonec opláchněte teplou vodou.

… krásnější pleť

Proti vráskám
Smíchejte polévkovou lžíci olivového oleje se šťávou z poloviny citronu a touto směsí si masírujte pleť. Nanášejte dvakrát týdně místo své pravidelné večerní péče. Výživné působení olivového oleje znásobuje vyhlazující a zpevňující účinek citronové šťávy.

Olivový olej je skutečný zázrak
Autor: Dušan Křístek

Hydratační maska
Vymíchejte tři polévkové lžíce olivového oleje, tři polévkové lžíce citronové šťávy a tři až čtyři polévkové lžíce práškového cukru, dokud nevznikne celistvá pasta. Naneste ji na vyčištěnou pleť a nechte působit deset minut. Následně důkladně smyjte teplou vodou.

Co byste měla vědět

* Kvalitní olivový olej je zdrojem vitality a zdraví. Vědecké studie potvrzují, že stabilizuje buněčnou membránu, čímž nás chrání před volnými radikály. Buňky jsou odolnější a pomaleji stárnou.

* Proč je pro nás tak významný? Obsahuje 60 až 80 % jednoduchých nenasycených mastných kyselin, především kyselinu linolenovou. Právě tu potřebujeme k tvorbě hormonů, které regulačně působí na prokrvování srdečního svalu. Kromě toho v něm jsou důležité minerály jako draslík, vápník, hořčík a fosfor, je bohatý na stopové prvky, stejně jako na sekundární rostlinné látky, kterým se připisuje velký význam při prevenci rakoviny.

Olivový olej je skutečný zázrak;
Autor: Dušan Křístek

* I v jiných směrech působí olivový olej jako lék, podporuje růst kostí, pomáhá proti revmatu, při prevenci cukrovky, osteoporózy a žlučových kamenů.

Autor: připravily: pk, mif