Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krásná i bez skalpelu

Krásná i bez skalpelu
19. února 2009 | 08:19

V dnešní době je samozřejmostí, že zkrášlovací operace mohou proběhnout, aniž by tzv. "tekla krev". Nejčastěji se využívají vyplňovací injekce, které vyhladí znatelnější a hlubší vrásky na obličeji. Tyto metody, na rozdíl od těch chirurgických, jsou i méně finančně náročné.

Většina lékařů už v dnešní době sází na výše zmiňované výplňové látky, které dokážou snížit výskyt vrásek a mají kýžený omlazující efekt. A jaké látky to jsou?

Hyaluronová kyselina
Lze ji využít jako výplň při vyhlazení vrásek v okolí nosu, očí, tváří a na čele. Dále také při zvětšení rtů, tváří a brady. Její nevýhodou je, že může někdy způsobit alergii. Efekt vydrží 6–12 měsíců.
Cena: od 6 do 12 tisíc korun.

Botulotoxin neboli klobásový jed

Množství látky užívané v kosmetologii je asi 1000x menší, než je dávka životu nebezpečná. Samotný účinek spočívá v blokádě nervového zakončení, sval je denervován a nepřichází do něj nervový vzruch, a tím dojde k vyhlazení vrásek. Účinek látky vydrží po první aplikaci asi 3 měsíce, po druhé asi půl roku a po třetí asi 9–12 měsíců.
Cena: od 4 do 7 tisíc korun

Krásná i bez skalpelu
Autor: scom

Kolagen
Je derivátem z čistého hovězího kolagenu. Při použití injekční metody je výsledek takřka okamžitý, ale musíte počítat s tím, že je dočasný a dříve nebo později je nutno jej opakovat. Také je potřeba udělat test, zdali nejste na tuto látku alergičtí. Vyhlazovací efekt vydrží skoro osm měsíců.
Cena: od 6000 Kč

Vlastní tuk

Tukové buňky se přemístí z břicha, stehen, hýždí nebo i z jiných částí těla a vstříknou se pod obličejovou pokožku. Tuk je nejčastěji používán k vyplnění propadlých tváří nebo vrásek po úsměvu mezi nosem a ústy. Také se jím vyhlazují vrásky na čele. Nezpůsobuje žádnou alergii, ale při špatné injekční aplikaci efekt po pár týdnech zmizí.
Cena: od 6,5 do 16 tisíc korun

Polymléčná kyselina
Používá se především pro zvětšení objemu tváří při ztrátě plnosti. Zásah je nutné opakovat v intervalu několika týdnů. Po roce až dvou letech je třeba výsledek zkorigovat. Je třeba ji vpravit hluboko do pokožky, jinak zůstanou vrásky i nadále viditelné a výsledný omlazovací efekt se nedostaví. Jedním z možných vedlejších účinků přípravku je nebezpečí vzniku zánětu.
Cena: přibližně kolem 7500 Kč

Artecoll a Dermalive
Jsou permanentní implantáty z mikroskopických akrylátových korálků. Jde o náročnější techniku, při které se implantát vpravuje pod kůži jehlou s kolagenem či kyselinou hyaluronovou. Výsledek se nedostaví okamžitě, je viditelný po 2 až 7 dnech. Pokud vše proběhne v pořádku, implantát vydrží po zbytek života.
Cena: od 9500 do 11 500 Kč

Rádiové vlny namísto skalpelu – Thermage
Rádiové vlny pronikají hluboko do pokožky a způsobují smršťování kolagenových vláken. Během půl roku se kolagen opět začne vytvářet, pokožka je pevnější a vypadá mladě. I v oblasti očí, čela, tváří a krku funguje tato metoda velice dobře. Dají se s ní vyhlazovat i vrásky různě po těle. Tato metoda se zatím provádí jen v zahraničí. Thermage sklízí velké úspěchy ve světě celebrit, protože se při ní nemusí operovat a nezůstávají žádné jizvy. Dopustit na ni nedá např. Linda Evangelista. Efekt vydrží dva roky.
Cena: od 1200 eur (celý obličej – 3500 eur).

Krásná i bez skalpelu
Autor: scom

Mapa vrásek a jak na ně

»Starostlivé« vrásky na čele
Způsobí je: pobyt na slunci, časté krčení čela
Pomůže: botulotoxin

Ochablé obočí

Způsobí je: dědičný vliv, výrazná mimika
Pomůže: správně upravený tvar obočí, permanentní make-up, botoxové injekce

»Hněvivé« vrásky mezi obočím
Způsobí je: stálý pesimismus, mhouření očí, výrazná mimika, pobyt na slunci
Pomůže: injekční výplně

Krásná i bez skalpelu
Autor: scom

»Vraní stopy« u očí
Způsobí je: pobyt na slunci, smích, mhouření očí, kouření, dehydratace
Pomůže: kosmetika s retinolem A, injekční výplně

Vrásky od smíchu v nosoretní rýze
Způsobí je: mimika, pobyt na slunci
Pomůže: kolagenové injekce

Povislé tváře a vrásky na čelisti a bradě
Způsobí je: špatná strava, kolísání váhy, hormony
Pomůže: plastická operace nebo injekce s obsahem polymléčných kyselin

Autor: Iva Dvořáková