Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zázračná síla vitaminů pro vaši pokožku

5. ledna 2009 | 11:58

Věděla jste, že vitaminy jsou pro vaši pokožku také velmi důležité? Prozradíme vám, jaké mají účinky a jak je využijete ve svůj prospěch. A dáme vám i pár tipů na výrobu domácí kosmetiky.

Ať už sáhnete po kosmetických produktech, které je obsahují, či dáte přednost doma připravené vitaminové ozdravující kúře, uděláte dobře. Zima bude ještě dlouhá a vaše pokožka se bez vitaminů obejde jen stěží.

Ovoce
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Zvýrazní vaši krásu

Vitamin E
Působí jako antioxidant, chrání buňky před volnými radikály, brzdí odbourávání kolagenových vláken. Je vhodnou prevencí proti křečovým žilám. Jeho nedostatek může vést k předčasnému stárnutí. Najdete ho v avokádu, sezamu a slunečnicových semínkách.

Máte suché vlasy? Vyzkoušejte hydratační avokádovou kúru.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Vitamin C
Podílí se na syntéze kolagenu, což má význam pro tvorbu vazivových vláken a hojení ran. Posiluje imunitu a působí proti volným radikálům. Nachází se v rajčatech, paprikách, grepech, višních, limetkách, jablkách, šípcích.

Vitamin B2 (riboflavin)
Zúčastňuje se látkové přeměny aminokyselin, mastných kyselin, uhlohydrátů i jiných vitaminů. Jeho nedostatek se projevuje také suchou, popraskanou pokožkou. Nachází se v banánech, pomerančích, hruškách a ve špenátu.

Kyselina listová
Podílí se na buněčném růstu a dělení. Její nedostatek může vést k vypadávání vlasů. Nachází se v luštěninách, bramborech, rajčatech a citrusech.

Síla vitaminů
Autor: Dušan Křístek

Vitamin A
Je zodpovědný za růst buněk a dobrou imunitu, podporuje tvorbu nových buněk. Nedostatek vede k vysušené pokožce a ke změnám na pleti (akné). Je obsažený v sóji, paprice a mangu.

Zinek
Patří k nejdůležitějším vitaminům krásy. Jeho nedostatek vede k lámavosti nehtů, předčasnému stárnutí, lámání a vypadávání vlasů. Najdete ho ve slunečnicových semínkách, ovesných vločkách, sýru a v rybách.

Omega-3 mastné kyseliny a omega-6-mastné kyseliny
Starají se o hladkou, hydratovanou pokožku. Stejně tak jsou zodpovědné za oddalování projevů stárnutí. Jejich zdrojem jsou mořské ryby, lněná semínka a sója.

Biotin se nachází v ořeších, špenátu a zeleném ovoci.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Biotin
Jeden z nejdůležitějších vitaminů. Podílí se na látkové přeměně aminokyselin, získávání energie buněk i na syntéze mastných kyselin. Nejenže podporuje růst pevných nehtů, ale stará se také o pěknou pokožku a zdravé vlasy. Nachází se ve špenátu, zeleném ovoci a v ořeších.

Test citlivosti

Upozornění: Při výrobě domácích masek používejte výhradně chemicky neošetřené suroviny. Ovoce a zelenina, které byly chemicky ošetřené, můžou snadno vyvolat alergickou reakci. Protože potravinová alergie už v současnosti není výjimkou, udělejte si raději před nanesením masky test snášenlivosti (vyzkoušejte ji na malé ploše kůže).

OBLIČEJ

Čisticí hroznová maska
Potřebujete na ni hrst hroznových bobulí, které rozmačkejte a naneste na obličej. Nechte 10 minut působit a pak opláchněte vodou.

Hroznové víno působí na pleť přímo zázračně.
Autor: Dušan Křístek

Jablečná maska
Nastrouhejte velké jablko a povařte ho ve 125 ml mléka, dokud vám nevznikne kaše. Nechte ji vychladnout a naneste na tvář jako masku. Počkejte, dokud nezaschne, poté ji odstraňte studenou vodou, aby se uzavřely póry.

VLASY

Hydratační avokádová kúra
Oloupanou polovinu avokádové dřeně rozmačkejte na kaši. Smíchejte se stejným množstvím majonézy. Pokud máte mastné vlasy, přidejte do směsi ještě 2 lžičky citronové šťávy. Vmasírujte do vlasů a nechte 20 minut působit. Důkladně opláchněte.

Hydratační avokádová kúra na vlasy
Autor: Dušan Křístek

TĚLO

Pomerančová koupel proti celulitidě
Smíchejte šťávu z 1 pomeranče s 250 g tvarohu a přidejte do koupele. Voda by neměla být příliš horká, protože byste tím tak zbytečně zatížila pokožku, a to by vašemu problému s celulitidou nepomohlo.

Trápí vás celulitida? Vyzkoušejte pomerančovou koupel.
Autor: Dušan Křístek

NAŠE TIPY

 

Autor: kov, mif