Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

10 rad pro deset prstů aneb 'Vyrobte si' krásné nehty

Mít krásné nehty, to dá práci... Poradíme vám, jak na to!
29. ledna 2009 | 13:32

Také se vám lámou nehty? Pomalu rostou nebo se třepí jejich konce? Nedrží na nich lak nebo jsou prostě nehezké? Ať tak či tak, asi děláte někde chybu.

Poradíme vám, jak na to, abyste pro příště mohli své ruce vystavovat... Existuje pár fíglů, po kterých budou vaše nehty prostě dokonalé!

1. Udělejte si masáž nehtových lůžek - klidně použijte olivový olejíček nebo si pořiďte v lékárně speciální. Podpoříte růst a navíc se zbavíte i záděr a problémů s kůžičkou.

2. Vykoupejte prsty v čerstvě vymačkané šťávě z citronu nebo její směsi s olivovým olejem. Tato koupel je výborná jako výživa či dezinfekce alespoň jednou za čtrnáct dní, ale klidně i častěji.

Alespoň jednou za měsíc dopřejte rukám koupel v zahřátém olivovém oleji.
Autor: Dušan Křístek

3. Dopřejte tělu stavební látky - nehty potřebují výživu a to žádným zábalem nezvládnete - musíte "sníst" dostatek vitaminů a minerálů. Hlavní je křemík, zinek, vápník, hořčík.

4. Prodlužte je opticky - nalakujte je vždy tak, aby kolem laku zůstalo asi milimetrové nenalakované místo, vyrobte jim mandlový tvar - to opticky prodlouží i délku vašich prstů.

5. Lakujte - jestli zatím žijete v domnění, že lak nehtům nesvědčí, zbavte se ho. Kupte si speciální lak pro lámavé nehty a dopřejte jim vrstvičku i ze spodní strany.

Moderní jsou krátké, do obloučku upravené nehty nalakované sytým lakem v odstínech červené, hnědé nebo fialové.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

6. Nedrží lak na nehtech? Řádně je odmastěte. Nemusíte hned odlakovačem, ten není k nehtům příliš citlivý. Spíš použijte citronovou šťávu nebo jemňoučký pilník. Tupý nehty roztřepí. 7. Pořiďte si kvalitní pilník - ale ne kovový, ideální je papírový, nebo skleněný. Při pilování vždy postupujte jemně a jen jedním směrem - od nehtového lůžka k jeho špičce.

8. Kůžičku kolem nehtů nestříhejte, ale jen velmi jemně zatlačujte z nehtu. Ideální je na to neostré pomerančové dřívko, které koupíte v drogerii.

Umývání oken patří k nejžádanějším službám.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

9. Při domácích pracích vždy používejte rukavice. Pokud rády zahradničíte, vždy si ruce od hlíny dobře omyjte a natřete krémem (ten klidně vetřete i pod nehty). Hygiena je velice důležitá.

10. Chraňte nehty - před nárazy, tlakem, změnou teplot nebo chemikáliemi. Naučte se nosit v zimě rukavice, v létě je mazat výživným a hydratujícím krémem.

Autor: Archív

Co nehtům pomůže "zevnitř"?
Jak už jsme řekli, nestačí nehty jen hýčkat zábaly a ochranou před nepříznivými vlivy. Pokud nemá tělo dost stavebních látek, opravdu nemůže "vyrobit" kvalitní nehty a vlasy. V lékárnách najdete velké množství speciálních preparátů, ale není od věci vědět, jaké vitaminy jsou opravdu účinné a hlavně, jak si je dopřát v přírodní podobě:

* Vitamin A - artyčok, černý rybíz, mrkev, pampeliška, rakytník.

* Vitamin B2 ( ribofl avin) - vařená listová zelenina, pampeliška - z čerstvých rostlin se nevstřebává!

* Biotin - rajčata. * Vitamin B6 - obilniny.

* Kyselina pantotenová - čerstvá zelenina, obilniny, kopřiva, chmel...

* Vitamin C - brambory, citron, černý bez, bříza, jeřáb, křen, maliník, šípek...

* Křemík - přeslička, brutnák, plicník...

* Vápník - kopřiva, kostival, mák, chaluha bublinatá...

* Železo - majoránka, vanilka, dýňová semena, sezamová semínka a šípek.

Hezké ruce s pěstěnými nehty jsou vizitkou toho, jak dobře se staráte nejen o svůj vzhled, ale i o své zdraví.
Autor: PROFIMEDIA.CZ, SHUTTERSTOCK.COM, archiv

Chystáte se na manikúru
Rozhodně se vyplatí dát svým prstům péči - a ideálně i péči odborníka. Doma je sice můžete občas zabalit do olejíčku a koupat je v léčivkách, ale manikúra je také dobrou volbou. Ještě jste nikdy nebyli a bojíte se, že si neumíte vybrat opravdu kvalitní službu?

Poradíme o co se zajímat:

* Vždy dejte na doporučení někoho, kdo už je se službou dlouhodobě spokojen.

* Ptejte se, jak to je s dezinfekcí nástrojů i prostředí a rukou manikérky, nestyďte se odejít, pokud se vám cokoli nezdá - riskujete minimálně plísně, ale v horším případě žloutenku, nebo AIDS.

* Před první návštěvou chtějte čas na dotazy a získejte důvěru.

* Pokud vám bude při ošetření nabízen nějaký přípravek, řekněte si nejprve o vzorek a vyzkoušejte ho. To samé v případě zaručeně "držících" laků. Ať vám nehty nalakují a pokud budete spokojeni, koupíte si ho příště!

Autor: archiv