Za třicet dnů o pět kilo méně? Nejezte obiloviny, luštěniny a mléčné výrobky!

Za třicet dnů o pět kilo méně? Nejezte obiloviny, luštěniny a mléčné výrobky!
21. října  2017 
 06:00

Třicetidenní restart Whole30 vám přinese nejen štíhlejší tělo, ale taky zdraví. V nové knize Svoboda v jídle jednou provždy autorky Melissy Hartwigové, kterou vydalo nakladatelství Jan Melvil, se dozvíte, jak se zbavit špatných návyků, pocitů viny a úzkostí spojených s jídlem.

V čem se liší restart od diety? Především v tom, že se zaměřuje na zlepšení vašeho zdraví, nejen na hubnutí – i když i to je příjemný bonus. Za druhé podporuje formování nových návyků, které přepíší ty staré, které vás dovedly až do současného stavu. Za třetí vám pomohou pochopit váš vztah k jídlu a utvořit si nový a hledat jiné cesty, jak se utěšit a ulevit si od stresu. Autoři slibují, že restart Whole30 změní vaše chuťové pohárky, regulaci cukru v krvi, energie a taky zajistí hormonální rovnováhu.

Autor: archiv

V čem tkví podstata? Především musíte eliminovat potraviny a jídla, která na vás mají negativní vliv. Musíte sledovat, co se změní. Opatrně a systematicky pak jednotlivé potraviny znova zaveďte a opět sledujte, co se změní. Vaším prvním krokem je vybrat si restart vhodný pro vás především podle toho, zda už jste někdy nějakou dietu drželi, jestli potřebujete podrobný plán, jaké jsou vaše hlavní cíle nebo zda máte zdravotní potíže.

Program je úžasný v tom, že nevyžaduje žádné počítání kalorií ani zapisování porcí. Budete mít „jen“ základní vodítko pro jejich velikost, ale díky programu brzo přijdete sami na to, kolik toho máte sníst a jak odlišit chutě od skutečného hladu. A hlavní výhoda? Trvá to jen třicet dnů, které se fakt dají vydržet!

Které potraviny během měsíčního restartu nesmíte jíst?

Cukr v žádné podobě: Tedy nejen bílý, ale ani třtinový, javorový, med, agávový, kokosový, sladidla jako aspartam, sacharin, prostě nic z toho.

Alkohol v žádné podobě: Možná to bude pro mnohé ženy velmi náročné, ale nedá se nic dělat. Žádné víno, pivo, šampaňské, voda, rum, drinky.

Žádné obiloviny: Pšenice, žito, ječmen, oves, kukuřice, rýže, proso, bulgur, obilné klíčky i bezlepkové obiloviny jako amarant, pohanka nebo quinoa.

Žádné luštěniny: Fazole, hrách, cizrna, čočka, arašídy. Sója ve všech podobách – tofu, tempeh a tak dále. Povoleno není ani arašídové máslo. Výjimku tvoří cukrový hrášek a zelené fazolky.

Žádné mléčné výrobky: Výrobky z kravského, kozího nebo ovčího mléka. Smetana, jogurty, sýry, kefíry, zakysaná smetana. Výjimkou je přepuštěné máslo ghí.

Žádné náhrady pečiva, zákusků a nezdravých jídel z povolených surovin: Tedy žádné palačinky z banánu a vajíčka, žádný paleo chleba ani zmrzlina z kokosového mléka. Tak se svých návyků a chutí nezbavíte.

Nevažte se ani se neměřte: Celkem sympatická rada, ne? Při tomhle restartu jde o víc než o hubnutí. Zaměřit se na složení těla znamená, že zapomenete na trvalé a převratné přínosy, které vám tenhle program nabízí. Klidně se zvažte před restartem Whole30 a po něm, ale během něj nikoli!

 

Jakých zlozvyků se musíte zbavit, pokud chcete zhubnout? Podívejte se na VIDEO:

Video se připravuje ...
Zlozvyky, kterých se zbavte, pokud chcete trvale zhubnout. • VIDEO: iStock.cz/mojezdravi.cz/ccmixter.org

 

 

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji